Yeni nesil oyun konsolu alacaklar için karşılaştırma

Tunay Şahin 5.04.2023 - 16:01
Bu yazımızda yeni nesil oyun konsolu alacaklara, satın almalarında yardımcı olması için PS5 ve XSX karşılaştırması yapıyoruz.

PS5 ve Xbox Series X arasında seçim yapmak tercihlerinize bağlı olsa da her iki konsolun bazı özelliklerini ortaya koyarak yeni nesil oyun konsolu alacaklara yardımcı olmak istedik. Son derece güçlü ve benzer özellikleri bulunan iki konsolun bazı farklılıkları da bulunuyor.

Yeni nesil oyun konsolu alacaklara PS5 ve XSX karşılaştırması

Anlatmaya önce PlayStation 5 ile başlayalım. PS5, birinci taraf yapımlar ve özellikle tek kişilik oyunlarla öne çıkıyor. Ayrıca, önceki nesil PS4 oyunlarını geriye dönük olarak oynatmaya da izin veriyor.

Öte yandan, Microsoft'un oyun konsolu Xbox Series X, Game Pass gibi hizmetleri aracılığıyla geniş bir oyun kütüphanesine erişmenize olanak tanıyor. Geriye dönük uyumluluk konusunda da oldukça başarılı, önceki nesil Xbox One oyunlarının yanı sıra daha önceki konsollar için bile önemli bir destek sunuyor.

Bir diğer farklılık da, PS5'in özel olarak geliştirilmiş bir haptik geribildirim ve uyarlanabilir tetikler teknolojisine sahip olan DualSense kontrol cihazıdır. Bu, oyunlar sırasında çok daha iyi bir geri bildirim sağlayan deneyim sunar.

Xbox Series X'in kontrol cihazı olan Xbox Wireless Controller, önceki nesil Xbox One kontrol cihazlarından çok fazla farklılık göstermiyor. Ancak, kontrolcünün rahatlığı ve kullanım kolaylığı, birçok oyuncu için çekici bir özellik.

Teknik olarak PS5 ile XSX nasıl farklılıklar sunuyor?

PS5 ve Xbox Series X arasındaki teknik farklılıklar depolama kapasiteleri ile ön plana çıkıyor. PS5, 825 GB dahili depolama kapasitesi sunarken, Xbox Series X, 1 TB dahili depolama kapasitesi sunmakta. Ek depolama birimi satın alırsanız, her iki konsol da harici depolama birimleriyle genişletilebilir.

PS5'in SSD depolama birimleri ve özel işlemci tasarımları bulunuyor. Bu da konsolu bir nebze de olsa farklılaştırıyor. Ancak Xbox Series X ise, daha güçlü bir işlemciye ve daha yüksek bir teraflop sayısına sahip.

PS5 ve Xbox Series X teknik özelliklerinin karşılaştırması aşağıdaki gibidir:

İşlemci

  • PS5: Özel AMD Zen 2, 8 çekirdekli, 3.5 GHz
  • Xbox Series X: Özel AMD Zen 2, 8 çekirdekli, 3.8 GHz

Grafik

  • PS5: Özel AMD RDNA 2, 10.28 teraflop, 36 CU, 2.23 GHz
  • Xbox Series X: Özel AMD RDNA 2, 12.15 teraflop, 52 CU, 1.82 GHz

Bellek

  • PS5: 16 GB GDDR6 RAM, 448 GB/s bant genişliği
  • Xbox Series X: 16 GB GDDR6 RAM, 560 GB/s bant genişliği

Depolama

  • PS5: 825 GB SSD, 5.5 GB/sn okuma hızı
  • Xbox Series X: 1 TB SSD, 2.4 GB/sn okuma hızı

Optik Sürücü

  • PS5: 4K UHD Blu-ray sürücü veya dijital sürüm
  • Xbox Series X: 4K UHD Blu-ray sürücü veya dijital sürüm

Bağlantı

  • PS5: HDMI 2.1, USB 3.1, Ethernet, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
  • Xbox Series X: HDMI 2.1, USB 3.1, Ethernet, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1

Her iki konsol da son derece güçlü ve benzer özelliklere sahip olsa da bazı farklılıkları bulunuyor.

Tercih yapabilmek için bu teknik özelliklerden hangilerinin sizin için önemli olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu sayede, daha rahat bir tercih yapabilirsiniz.

Tercihiniz Sony'den yana olursa Hangi PS5'i almalıyım ve PS5 sürümlerinin karşılaştırma yazısına da da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Konsolu tercih ederken bir önemli adım da oyunlarınızı belirlemek. Aşağıda her iki konsoloun da öne çıkan yapımlarını listeledik.

PS5'de oynayabileceğiniz En İyi Oyunları

PS5, son zamanların en iyi oyunlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. En iyi PS5 oyunlarından bazılarını (Listelemeyi yaparken platforma özel olmasını düşünmeden deneyim olarak değerlendirdik) aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca listeleri oluştururken kendi tercihlerimize göre ilerledik. Her iki konsolun da onlarca oynanabilecek kaliteli yapımı bulunmakta.

Yeni nesil oyun konsolu alacaklar için karşılaştırma

Demon's Souls: İlk olarak 2009'da piyasaya sürülen Demon's Souls, yeniden tasarlanmış grafikleri ve yenilenmiş oyun mekaniğiyle geri döndü. Zorlu aksiyon-rol yapma oyununda, zorlu düşmanlarla dolu bir dünyada hayatta kalmaya çalışıyorsunuz.

Spider-Man: Miles Morales: Bu harika aksiyon-macera oyununda, Marvel evreninin sevilen kahramanı Spider-Man olarak Miles Morales rolünü üstleniyorsunuz. Oyunda New York sokaklarında dolaşıp, şehri kötülüklerden korumak için güçlerinizi kullanıyorsunuz.

Astro's Playroom: Sevimli platform oyunu, PS5'in DualSense kontrol cihazının özelliklerini gösteriyor. Oyunda Astro adlı bir robotu kontrol ederek PS5'in iç mekanlarını keşfedecek ve ilginç bulmacaları çözeceksiniz.

Ratchet & Clank: Rift Apart: Renkli platform oyununda, Ratchet ve Clank karakterlerini kontrol ederek farklı boyutlarda maceraya atılıyorsunuz. Grafikleri, hızlı tempolu aksiyonu ve zekice tasarlanmış dünyaları kesinlikle büyüleyici.

Returnal: Bu bilim kurgu aksiyon-roguelike oyununda, bir uzay kaşifi olarak yabancı bir gezegene düşüyorsunuz. Burada hayatta kalmak için, birbirinden zorlu düşmanlarla savaşmanız, keşfetmeniz ve silahlarınızı yükseltmeniz gerekiyor.

Deathloop: Arkane Studios tarafından geliştirilen aksiyon-rol yapma oyununda, zamanda döngüye girerek bir adada sıkışıp kalmışsınız. Bu döngüyü kırmak için, düşmanları avlamak, ipuçları toplamak ve gizemleri çözmek zorundasınız.

Sackboy: A Big Adventure: Sackboy adlı sevimli bir yaratığı kontrol ederek, birçok zorlu engelle karşılaşacaksınız. Oyunda, co-op moduyla arkadaşlarınızla birlikte oynayabilirsiniz.

En İyi Xbox Series X / S Oyunları

Xbox Series X de rakibi PS5 gibi birçok önemli oyuna ev sahipliği yapıyor. En iyi Xbox Series X oyunlarından bazıları:

Yeni nesil oyun konsolu alacaklar için karşılaştırma

Halo Infinite: Halo Infinite, Xbox Series X'in en çok beklenen oyunlarından biriydi. Master Chief olarak savaşmak ve yeni bir hikaye ile düşmanları alt etmek için birçok silah kullanacaksınız.

Forza Horizon 5: Forza Horizon 5, açık dünya yarış oyunu. Meksika'da düzenlenen bir yarışa katılıp, harika manzaraları keşfedebilirsiniz.

Gears 5: Gears 5, bir aksiyon-rol yapma oyunudur. Yapımda, Kait Diaz olarak savaşa katılırken ibrçok düşmanı da alt edebilmemiz gerekiyor. Bunun için de olabildiğince karakterimizi geliştirmemiz önemli.

Assassin's Creed Valhalla: Assassin's Creed Valhalla, bir Viking savaşçısı olarak İngiltere'ye saldırmak için yola çıktığınız açık dünya macera oyunu.

Psychonauts 2: Psychonauts 2, bir platform oyunudur. Oyunda, düşmanlara karşı savaşmak ve zekice tasarlanmış dünyaları keşfetmek zorundasınız. Ana karakterimiz Razputin “Raz”, Aquato’da ekibin bir parçası olmuştur ama karargahta işler değişir. 

Microsoft Flight Simulator: Microsoft'un gerçekçi uçuş simülasyonu Flight Simulator'de dünyanın herhangi bir yerine gerçek zamanlı uçuşlar yapabiliyor, gerçekçi hava koşulları altında seyahat ediyoruz.

Outriders: Outriders, bir co-op aksiyon-rol yapma oyunudur. Oyunda, dünyanın sonunu getiren bir felaketten kaçmak için mücadele edeceksiniz.

Ayrıca her iki konsol da çevrimiçi oyun oynamak için abonelik hizmetleri sunar. PS5, PlayStation Plus aboneliği aracılığıyla çevrimiçi oyun oynamayı sağlarken, Xbox Series X ise Xbox Live Gold aboneliği aracılığıyla çevrimiçi oyun oynamayı sağlamakta.

Xbox GamePad ve Dual Sense karşılaştırması

Xbox Gamepad ve DualSense, Microsoft ve Sony'nin son nesil oyun konsolları için tasarlanmış iki popüler oyun denetleyicisi. İki kontrolcü arasında konsollardan daha çok rekabet bulunuyor. Her ikisi arasındaki farklılıkları aşağıda sıralıyoruz:

Tasarım: Xbox gamepad daha geleneksel bir tasarıma sahipken, DualSense daha modern ve ilginç bir tasarıma sahiptir. DualSense, haptik geri bildirim özelliği ve daha büyük boyutuyla dikkat çekiyor.

Pil ömrü: Xbox gamepad, çıkarılabilir AA pil veya şarj edilebilir pil ile çalışabilirken, DualSense yalnızca dahili şarj edilebilir bir pil kullanır. Bu nedenle, Xbox kontrolcüsünün sunduğu oynama süresinin daha uzun olduğunu söyleyebiliriz.

Haptik geri bildirim: DualSense, oyunlarda daha gelişmiş bir haptik geri bildirim sunar. Xbox gamepad, daha geleneksel titreşim geri bildirimine sahiptir.

Dokunmatik yüzey: DualSense, denetleyici üzerinde bir dokunmatik yüzey içerirken, Xbox gamepad böyle bir özellik sunmaz.

Uyumlu platformlar: Xbox gamepad, PC'ler ve Xbox konsolları ile uyumludur. Sony, geçtiğimiz yıldan itibaren DualSense'in PC'ye bağlanabilirliğini öne çıkarmaya başladı. Yine de PC oyuncuları tarafından birincil olarak tercih edilen bir kontrolcü olamadı henüz.

Yorumlar 32
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 16:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.04.2023 11:01
Silent hill 2 remake ps5 aldirtir dünyaya
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 11:19
Evet ya öyle bir efsane ve belki de diğer devam oyunları ps5 özel olacak
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 09:26
her iki konsol da var, indie oyunlar için xsx (gamepass kütüphanesi tam bir indie cenneti), exclusiveler için PS5 kullanıyorum. AAA oyunlarda tercihim haptik feedback'i sevdiğimden PS5 oluyor. Misal Elden ring PS5te çok daha akıcı ve hızlı yükleme yapması çok iyi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 06:24
Oynadıgınız oyunlara göre düşünün. Hangi konsolun oyunlarını seviyorsanız onu alın, çokta bir fark yok arada, sadece ps5 kolu daha güzel titreşim vs o kadar ikiside aynı şey
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.04.2023 11:31
2 konsola da sahip biri olarak ps5'i exculusive oyunları dışında kutusundan dahi çıkarmıyorum. Aynı oyunu hem Xbox 'ta hem ps5' te oynadıktan sonra anladım ki ps5'in 4k ile alakası yok. Aralarında grafiksel kabiliyet açısından xbox ps5'ten bir nesil önde.
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 03:33
ilk zamanlarda aralarında baya bir fiyat farkı vardı.Ps5 hiçbiryerde bulunmazken ve x box a daha çok şans veriyordum.Sonra arkadaşım bana bir tane ps5 bulduğunu söyleyince ps5 aldım.Çoğu zaman acaba x box mı alsaydım dediğim olmuştur ama PS Plus extra oyunlarını görünce iyi ki almamışım diyorum.
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 03:15
Birçok oyunda (mesela Assassin Creed walhalla ) x box series x in ps5 ten grafik ve Frame rate olarak düşük olduğunu kanıtladılar.Oyun Ps5 te 60 FPS nin altına düşmezken kalabalık mekanlarda X box 50 FPS e kadar gerilediği görülüyor.Bu yabancı başından yayınlandı.İnternetten araştırabilirsiniz.
MK Okuru
MK Okuru 6.04.2023 18:53
Abartma neredeyse fark yok aralarında. Çok az bir fark olabilir ama nesil farkı var demek aşırı abartıdan başka bir şey değil.
MK Okuru
MK Okuru 6.04.2023 18:06
Haydaa kafam karıştı bir başka kişi Xbox ı açmıyorum bile demiş siz playstation ı açmıyorum.Hangisi nin grafikleri daha iyi yahu merak ettim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 00:48
Gow yazsaydınız bari oyunlara
Kalan Karakter: 300 Gönder
Yeni nesil oyun konsolu alacaklar için karşılaştırma
İlginizi Çekebilir