1/3

Yeni neslin ölümcül hastalığı: Grafik

Erkut Köse 4.06.2011 - 13:28
Oyun grafikleri o kadar da önemli mi?

Birçok insan başlığı gördüğünde ne demek istediğimi aşağı yukarı anlamıştır diye düşünüyorum. Bazen incelemelerin altında yeni nesil oyuncular ve biraz daha eski oyuncuların yorumlarını inceliyorum. Aradaki uçurumu görmemek olanaksız.  Uçurum derken, bu konu iyi veya kötü olarak değil, ancak yorumların birbiriyle çok zıt olduğu bir gerçek. Ben de eski nesil ile yeni nesil arasındaki değişikliği grafik yönünden ele almak istedim.

Öncelikle yazının pek objektif bir açıdan incelenemeyeceğini sanırız başlıktan anlamışsınızdır. Zira burada yeni nesle geçişte insanların düşüncesinin nasıl değiştiğini ve oyun oynamaya yeni başlayan neslin grafik kavramını nasıl çarpık bir şekilde tanımladığını anlatmaya çalışacağım.

Elbette burada ki amacım grafiklerin tamamen gereksiz bir şey olduğunu vurgulamak değil. Ancak oyuncuların "oyun" kavramını son dönemlerde yeniden ve bence yanlış bir şekilde yorumladığını gördüğüm için böyle bir yazıyı yazma gereği duydum.

Piksel piksel eylemişler dünyayı

İçinizden şu anda geçirdiğiniz ilk şey "Yıl olmuş 2011, grafiklerin bu kadar iyi olması normal değil mi?" olmuştur mutlaka. Zaten benim burada vurgulamak istediğim grafiklerin gelişmesi değil, sadece grafik arayan bir oyuncu kitlesinin oluşmuş olmasıdır.

Daha açıklayıcı olalım, en basitinden hangimiz Mario oynarken "Şu Mario, üç boyutlu olsa, güzel görsel efektler oluşsa daha bir eğlenirdik" diye düşündük ki? Başında saatler geçirdik, son bölüme gelmek için neler yaptık. Çünkü insanlar o zamanlar eğlenmek ve vakit geçirmek için oynardı oyunları.  O zamanlar internet de bu kadar yaygın olmadığından dolayı oyun sektöründen veya oyunların bir sektör olduğundan habersiz insanlardık çoğumuz. Arkadaşlarımızla toplanır oyunlar oynar ve sadece eğlenmeye odaklanırdık.