Yeni Xbox konsolunun yeni nesilde düşmemesi gereken hatalar

Furkan Güler 7.06.2019 - 01:34
Bakalım Microsoft yeni nesilde Sony'i ne kadar zorlayacak?

Sekizinci konsol jenerasyonu artık yavaş yavaş sona ererken, bir sonraki nesilde neler göreceğimizi merak etmeye başladık. Rekabet anlamında son iki nesildir Microsoft ve Sony’nin başı çektiği konsol pazarında her ne kadar Nintendo da bulunuyor olsa da, oyuncular (en azından ülkemizde böyle) Microsoft ve Sony’den daha geniş çaplı yenilikler bekliyor. Beklenti yüksek olunca, konsol üreticileri de kolları sıvayıp, kitlelerini memnun etmek için ellerinden geleni yapıyor. Sekizinci konsol jenerasyonunda Sony’nin, PlayStation 4 ile çoğu kulvarda galip geldiği su götürmez bir gerçek. Xbox One duyurusundan hemen sonra açıklamaları yüzünden yarışa geriden başlayan Microsoft, maalesef bu jenerasyonda istediği noktaya gelemedi.

Yeni Xbox konsolunun yeni nesilde düşmemesi gereken hatalar

Yeni Xbox konsolunun yeni nesilde düşmemesi gereken hatalar

Konsol oyunculuğunun kalıplarını kırmak isteyen, ancak duyuru sırasında verdiği bilgilerle oyuncular arasındaki bağları kıran Microsoft, sonucunda satışlarda Sony’nin altında ezildi. Her ne kadar Xbox One’ın yönetiminde yapılan değişiklikler sonucu konsol iyi tarafa doğru evrilse de, Sony kaliteli özel oyunları sayesinde liderliği hiç kaptırmadı. Şimdi ise Microsoft’un elinde yeni bir şans bulunuyor. Oyuncularını geri kazanmak ve yedinci jenerasyonda ortaya koyduğu başarıyı tazelemek adına elinden geleni ardına koymayacağını inandığımız geliştiriciler, umarız yeni jenerasyonda tekrar aynı hatalara düşmez. Peki bu hatalar ne olabilir? Microsoft’un beklentileri karşılamak varken, yine oyuncu bazlı olmayan idealleri peşinden gitmeyeceğine inanarak, sizler için yeni Xbox’ın düşmemesi gereken hataları sıraladık.

Xbox One sahiplerinin özel oyunlar istemesine karşılık sessiz kalan Microsoft, bu jenerasyonun sonuna doğru hatasının farkına vardı diye düşünüyoruz. Konsol satışlarına baktığımızda özel oyunların satışları ne denli etkilediğini son olarak Nintendo Switch'te gördük. Oyuncu ile konsol arasında oluşturulacak aidiyet hissinin yapı taşlarından bir tanesi olan özel oyunlar, maalesef Xbox One’da pek fazla kendini gösteremedi. Her ne kadar Microsoft bu konuda belli başlı adımlar atsa, Xbox One'ın sahip olduğu özel oyun kütüphanesi, sekizinci jenerasyonda PlayStation 4 ile yarışamadı.

Yeni Xbox konsolunun yeni nesilde düşmemesi gereken hatalar

Hali hazırda maddi açıdan kaynakları oldukça geniş olan firma, umarız bir sonraki Xbox konsolunda özel oyunlara daha fazla ağırlık verir. PlayStation 4 kanadında, PS3’ten kalan God of War veya Uncharted gibi markaları bir kenara (hala Sony'nin en güçlü oyun markaları) bırakırsak, Sony ekibinin Horizon Zero Dawn, Days Gone veya Marvel’s Spider Man gibi markalar ortaya koyması, firmanın özel oyun anlamında kendi içerisinde yeniliklere gideceğini de gösteriyor. Buna paralel olarak Microsoft, özel oyun anlamında yeniliğe gitmeyip bir sonraki jenerasyonda sadece Gears of War veya Forza serilerini tekrar önümüze koyarsa, oyun bazında yenilik bekleyen oyuncuları üzebilir.

Diğer bir yandan Xbox One X’le başlayan güçlü donanım hayranlığı, umarız yeni nesilde tekrarlanmaz. Daha yüksek çözünürlük ve FPS oranlarına erişmek için aynı konsolun pahalı versiyonunu piyasaya süren Microsoft, bakalım E3 2019’da yapacağı 2 saatlik sunumda donanıma ne kadar önem verecek? Umarız Microsoft, bu kez donanıma yüklendiği kadar oyuncu memnuniyetine de yüklenir. En azından çoğu konsol oyuncusunun bu iki durum arasında bir denge aradığı bariz bir gerçek.

Yeni Xbox konsolunun yeni nesilde düşmemesi gereken hatalar

Son olarak bir sonraki nesilde yeni Xbox’ın temel yazılımının da değiştirilebileceğini tahmin ediliyor. Hali hazırda elinde Windows gibi bir platform bulunduran Microsoft, belki de Windows’u, Xbox’a entegre ederek hem PC ile ortaklaşa çalışan bir platform ortaya koymuş olur, hem de oyuncular tek çatı altında toplayabilir.

Sona geldiğimizde Microsoft’un aklında tam olarak neler olduğunu E3 2019 fuarında göreceğiz. Yeni nesil planlarını yine Sony’den önce açıklayacak olan firma, bakalım bu jenerasyonda rekabet anlamında Sony’i daha fazla zorlayacak mı?

Yorumlar 22
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 23:42
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.06.2019 17:51
Gelecekte bir sonraki nesilde...Zaten Win 7 8 10 ile ara bir fark yok kabuk farklı.
7 8 yıl bize kabuk sundular yattılar..Aslında ellerinde bir isletim sistemi var
İşte onu yeni nesille saklıyorlar..Belki 2025 belki 2030 ...
xbox almayan Windows a güle güle desin...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.06.2019 16:07
Eğer yeni bir fikir üretemiyorsan rakibini taklit edeceksin bu kadar basit. Yani parayı bastırıp yeni exclusive ve marka haline gelecek oyunlar hazırlatacaksın ve başka platforma çıkmasına da izin vermeyeceksin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
emc
emc 11.06.2019 08:27
PC'de GTX 1080 sahibi biri olarak hiç Xbox One almayı düşünmedim. Steam, Uplay, Origin kütüphanemi belki XboxOne'a taşıma şansım olsaydı belki düşünürdüm. Tabii bu şu anlama geliyor PC'de satın aldım, Xbox'da da oynarım.(imkansız) XboxOne'ın ikinci elini 500 ~ 700 bandında olmasıda zaten exclusive'de zayıf kalmasının sonucudur. Son döneminde Ps4 aldım, oynayacağım 3~5 exclusive oyun için...RDR2 Bundle ile büyük bir masraftan kaçarken, daha öncesinde god of war gibi oyunları kütüphanesine ekleyen arkadaşlarım sağolsun büyük masraftan kurtardılar. Bu arada hala daha PC oyunculuk tarafım ağır basıyor. Oyunlardaki fiyat farkları inanılmaz, PC'de 1 dolara dahi satılmayan oyunlar ps4'de 18TL~ 49 TL arası gidip geliyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2019 14:38
Microsoft cıkacak konsolu xbox 5 adıyla cıkarsın belki isimle kurtarır sony ps5 e rakib olabilir ??
MK Okuru
MK Okuru 9.06.2019 18:21
Üçüncü konsoluna Bir ismini koyması çok zekiceydi çünkü.
skulaksiz
skulaksiz 9.06.2019 13:59
XBOX markasının 4 konsoluna 5 ismi koyması? bayağı zekice.
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2019 05:44
Saçma olur
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2019 11:18
Google yine muhteşem bir fikri p*ç etti. Hem abonelik hem oyun fiyatlarıyla çıkardıkları platformun hiçbir avantajı kalmıyor ki. ben zaten bu iş için psn plus aboneliğine sahibim, oynadığım Sony exclusiveleri de cabası.
MK Okuru
MK Okuru 9.06.2019 15:22
Hayatımda gördüğüm en saçma yorum tebrikler psn de Online oynamak için haraç ödüyorsun ve oyun almak için para ödüyorsun Google de de oyun için para ödüyorsun sadece grafik iyileştirmek istersen para ödersin istemezsen sen bilirsin ps 4 de hangi oyun ultra 1080p 60 fps stadida bu beleş online beleş
Kalan Karakter: 300 Gönder
Yeni Xbox konsolunun yeni nesilde düşmemesi gereken hatalar
İlginizi Çekebilir