Yılmaz Güney'i anlatan Çirkin Kral Efsanesi'nden fragman geldi

Furkan Güler 24.09.2018 - 17:49
Çirkin Kral yıllar sonra tekrar beyaz perdede.

Türk sinemasının en ünlü aktör, yapımcı ve senaristlerinden bir tanesi olan Yılmaz Güney, politik duruşu yüzünden günümüzde hala konuşulmaya devam ediyor. Türk sinemasına yön veren kaliteli filmleri sayesinde kendisinden sonra yetişen yapımcılara bile örnek olan Yılmaz Güney'i anlatan filmden ilk fragman geldi. Çirkin Kral Efsanesi adını alan filmde, Yılmaz Güney'in hayatı özetlenecek.

Çirkin Kral Efsanesi filminden fragman geldi

Oyunculuk ve yapımcılık kariyeri yanı sıra, beraber çalıştığı oyunculara olan yaklaşımıyla dikkatleri üzerine çeken Güney'i anlatan film, 26 Ekim tarihinde vizyona girecek.

Yılmaz Güney kimdir?

Yılmaz Güney'in gerçek adı Yılmaz Pütün'dür. Kendi ifadesine göre Pütün kırılması zor sert meyve çekirdeği demektir. 1937 yılında, köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Babası Siverek Desman Köyü'nden olup Annesi Muş'un Varto ilçesindendir. Kendisi Adana'da büyümüş ve Adana birçok filmine konu olmuştur. Adana'da bir süre Kemal ve And Film şirketlerinin bölge temsilcisi olarak çalıştı. Üniversite okumak üzere İstanbul'a gitti ve Atıf Yılmaz ile tanıştı. Bu süreçte bir yandan da hikâyeler yazıyordu. Daha sonra Atıf Yılmaz'ın da desteğiyle sinemada çalışmalarına başladı.

Yılmaz Güney, 1959 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı Bu Vatanın Çocukları ve Alageyik isimli filmlerin hem senaryosunu yazar hem de filmlerde rol alır ve oynar. Karacaoğlan'ın Karasevdası'nda da yönetmen yardımcılığı yapar. Yeni Ufuklar ve On Üç gibi dergilere de öyküler yazan Yılmaz Güney, bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılanır ve 1961 yılında bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm olur.

İki yıl sonra tekrar kaldığı yerden devam eden Yılmaz Güney, o dönemde daha çok macera filmleri çeker. Filmlerinde ezilen, hor görülen bir "Anadolu çocuğunun" otoriteye başkaldırısı vardır. Bu dönemde Çirkin Kral lakabını alır. Bu dönemdeki en önemli Lütfü Akad'ın yönettiği ve kendisinin yazdığı bir film olan Hudutların Kanunu'dur. Bu dönem boyunca oyunculuğunu geliştiren Yılmaz Güney, abartısız ve yalın oyunculuk anlayışı bu dönemde artık oturtmuştur.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2025 08:45
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.09.2018 20:17
konusu dandik olan ve gereksiz bir flim olmuş. anca sol elini kaldıran azınlık bi gurup gider izler onlarda anlıyacagından degil tamami ile karşıt görüş oldugu için olur.
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2018 08:09
Sende 4 parmak yapar gider malum kişiyle oturduğun yerden dünyayı kurtarırsın.
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2018 14:30
Bu ülkede insanalar hakettiği değeri malesef öldükten sonra görüyorlar öyle saçımlamış baş boş insanalar varki bu güzel türkiyemde
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2018 11:52
Bu ülkede insanlar hakettiği değeri malesef öldükten sonra görüyor. Günümüde beş para etmez insanların hayatları, yaptıkları saçma sapan işler sürekli gözümüze sokulmaya devam edilirken, böyle ustaları, değerleri malesef yavaş yavaş unutuyoruz. Nalet gitsin sana popüler kültür, evine ateşler düşsün.
Kalan Karakter: 300 Gönder
etemelkuran
etemelkuran 24.09.2018 18:25
Kullan-at Menderes'in Amerikancılık döneminden beri süregelen solcuların imhası ülkemizin içinde bulunduğu ve giderek sürüklendiği dincilik ve oligarşi bataklığını açıklıyor. Baktığımızda İslamcılar hala solcularla olan hesaplaşmasını bitiremedi, halbuki ortada bir solcu da kalmadı :D. RAND Corp CIA raporlarında Türkiye'nin BOP'a örnek olması için ilk yapılması gerekenin milliyetçi ve Atatürkçü kesimi yok etmek olduğu açıkça belirtiliyor. BOP'un devreye girdiği dönemde AB görüşmelerinin bitmesi de sürpriz değil. Suriye hallolduktan sonra belki bizden oraya savılır bu büyük görev. Lakin ümitsiz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Yılmaz Güney'i anlatan Çirkin Kral Efsanesi filminden ilk fragman
İlginizi Çekebilir