YouTube kanalı FineBrothers'ın başı belada

Hürcan Köse 2.02.2016 - 09:46
Topluluğa karşı büyük bir yanlış yaptılar
Eğer YouTube'un sıkı bir takipçisi iseniz "React" terimini en az bir kere duymuşsunuzdur. Belli bir kimsenin veya bir grup kimsenin, belli bir şey üzerine verdiği tepkinin videolaştırılmış haline React Videosu deniyor YouTube'da. Zaten React'ın da Türkçe karşılığı "tepki" anlamına gelir.

FineBrothers, bu react terimini YouTube'a resmi olarak sokan ve adeta teorik olarak tescilleyen bir YouTube kanalı. İki kişiden oluşan bu kanal, gerek yaşlıları, gerek gençleri, gerekse yeni nesil çocukları toplayıp video izleterek tepkilerini kaydediyor ve insanlara izletiyorlar. Komik sahneler ve anlarla dolu bu videolar insanlar tarafından oldukça seviliyor. Seviliyor ki, FineBrothers'ın yaklaşık 15 milyon takipçisi vardı.

YouTube kanalı FineBrothers'ın başı belada
Geçtiğimiz haftalarda yaptığımız Sony'nin Let's Play teriminin haklarını satın alma haberini hatırlarsınız belki. Sony bu terimin tescilini almakta başarısız oldu ve büyük ihtimalle işin peşini bıraktı. Şimdi aynı bu türde bir haberle FineBrothers karşımıza çıktı. Kendileri "React" teriminin isim haklarını satın almaya çalıştıklarını bir video ile kamuoyuna duyurdular.

Peki ne oldu? Deyim yerindeyse kendi kafalarına sıktılar. Direkt olarak topluluk ile beraber yaratılan bir terimin haklarını alıp YouTube üzerinde bu ismi kullanan diğer herkesi mağdur durumda bırakmaya çalıştılar. Haliyle kullanıcılar da buna sinirlenip "siz hayırdır yahu?" diye sert tepkiler verdiler. Hak ettiler mi? Sonuna kadar hak ettiler.

FineBrothers, aldıkları büyük tepki üzerine bir basın bülteni yayınlayıp özür dilediklerini açıkladılar:

"Merhaba,

Özür dilemek için buradayız.
Kolayca suistimal edilebilecek bir sistem yarattığımızın farkına vardık. Bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Bu gibi isim haklarının asıl alınma amacı, toplulukta bulunan bu gibi diğer videoların kontrolünü sağlamak. Bu oldukça yararlı bir kaygı ve en samimi duygularımızla bunu yapmaya çalıştığımızı açıklamaya çalışsak da samimiyetimizi kanıtlamakta başarısız olduk.

Bunun üzerine şunları yapmaya karar verdik:

1- React teriminin isim hakları için yürürlükte olan uygulamayı feshetmek.
2- React World programını sonlandırmak.
3- YouTube'daki içerik isim haklarını serbest bırakmak."

YouTube kanalı FineBrothers'ın başı belada
Son olarak bunlara ilaven ilerideki davranışlarının bir daha böyle bir duruma sebebiyet vermeyeceğini ve insanları geri kazanmaya çalışacaklarını söylediler. FineBrothers'ın takipçi sayısı şu an hızla düşmekte. Son akıbetleri ne olacak bilemeyiz ama, bu olay, bugünlerde çok duyduğumuz "isim hakları" mevzusuna bir ışık tutacaktır diye düşünüyoruz. Topluluk tarafından yaratılmış bir şeyi topluluğun ellerinden kimse öyle kolayca alamamalı. Ve görünen o ki, alamıyorlar da.

 
Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 2.05.2024 09:52
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.02.2016 10:05
Reaction olmasin o?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.02.2016 01:00
Buz devrindeki Sid ??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2016 17:51
milyon dolarlar kazanıyorlar gözleri doysun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2016 15:23
Bende ömer yıldız isim halkini alıp elimde bulundurayim türkiyede nekadar bu isimde adaş varsa sömüreyim afedersiniz ama herhalde onlarin yaptiği bunun gibi oluyor herhal
Kalan Karakter: 300 Gönder
Nyiragongo
Nyiragongo 2.02.2016 10:51
Paragöz pewdiepie'ı da bıraksalardı takibi keşke. Ben bıraktım hepsini takibi. Parayı görünce şaşırıyo hepsi napacağını. Youtube bizim havalarında takılıyorlar.
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2016 15:19
pewdiepie'ın ne paragözlülüğünü gördün
Kalan Karakter: 300 Gönder
YouTube kanalı FineBrothers'ın başı belada
İlginizi Çekebilir