Youtube, Vladimir Putin'e karşı olan Alexei Navalny'nin reklam videolarını sildi!

Ege Erkek 11.09.2018 - 01:40
Pazar günü gerçekleştirilen yerel oylamalardan önce yaptığı protesto videolarıyla dikkatleri üzerine çeken Navalny için işler hiç iyi gitmiyor.

Youtube ile ortak çalışan Google, geçen hafta pazar günü Rusya Federasyonu'nun yerel seçimler adına gerçekleştirdiği oylamalardan önce Rus muhalif politikacı Alexei Navalny'nin (aracı kullanarak) YouTube platformu üzerinden paylaşmış olduğu protesto söylemleri ve eleştiri içeren videolarını kaldırdığını açıkladı. Şirket tarafından ilgili olay hakkında yapılan açıklamada, Youtube yönetimine gelen resmi bir "video kaldırma isteği" doğrultusunda ilgili reklamların kaldırıldığı belirtildi.

Youtube, Vladimir Putin'e karşı olan Alexei Navalny'nin reklam videolarını sildi!

Merkezi İngiltere'de bulunan Reuters isimli haber kaynağının basına verdiği bilgilere göre Navalny, bölge idari başkanları ve bölge milletvekilleri için düzenlenmiş olan oylamadan hemen önce paylaştığı videolarda, Rus vatandaşlarını emeklilik yaşının yükseltilmesi hakkında protestoya çağırdı. Bu olaya kayıtsız kalmayan Google, tüm reklamveren kişilerin veya kurumların ülkelerin ilgili yerel seçim yasalarına uygun olarak hareket etmesini gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda Navalny'nin Rus seçim yasalarını ihlal ettiğini öne süren firma, bu konu hakkında şöyle bir açıklama yaptı: "Rus muhalif Alexei Navalny, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aleyhine hazırladığı reklam ve eleştiri videolarını seçim günü yayımladı. Bu eylem, Rusya'nın seçim yasalarına aykırı bir eylemdir. Buradan hareketle, seçim gününü kapsayan yirmi dört saat içerisinde, seçimleri ve insanları manipüle edecek herhangi bir eylemde bulunmak kesinlikle yasaktır. 

Youtube, Vladimir Putin'e karşı olan Alexei Navalny'nin reklam videolarını sildi!

Alexei Navalny'nin destekçilerinden biri olan Leonid Volkov, kendi Facebook hesabı üzerinden, yaşanan bu vaka ile ilgili şu sözleri dile getirdi: "Google'ın bize karşı yaptığı hamle net bir siyasi sansür hamlesidir. Kırktan fazla videomuzu yayından kaldırdılar. Bu videolar, Rusya'nın farklı bölgelerinde reklam kampanyaları yürütmemiz için hazırlanmıştı. Yaptığımız protestoların genel veya yerel seçimlerle hiçbir ilgisi yoktu. Sadece emeklilik yaşını protesto ettik. Pazar günü yapılmış olan oylama ile hiçbir alakası olmayan ve Rusya'nın çeşitli bölgelerinde yayımladığımız reklam videolarımız dahil silindi.

Youtube, Vladimir Putin'e karşı olan Alexei Navalny'nin reklam videolarını sildi!

Bir dönem Vladimir Putin'in ekibinde çalışmış olan Genelkurmay eski Başkanı Sergei Sobyanin, Volkov'ın açıklamalarına net bir dille cevap vererek şunları söyledi: "2013 yılında gerçekleştirilen Moskova belediye başkanlığı seçiminde Alexei Navalny'e karşı yarışarak galip gelmiştim ve bir kez daha belediye başkanı seçilmiştim. Galibiyetimi hazmedemeyen Navalyn, o seçimde hile yapıldığını dile getirmişti ve haksız çıkmıştı. Anketler her zaman bizim kazanacağımızı gösteriyor. Zira milletvekili veya belediye başkanı seçimlerinde hep biz kazanıyoruz". Bu açıklamadan sonra Google ve Volkov, yaşanan hadiselerle ilgili henüz başka bir açıklama yapmadı.

Youtube, Vladimir Putin'e karşı olan Alexei Navalny'nin reklam videolarını sildi!

25 Ağustos 2018 tarihinde bir ay hapis cezasına çarptırılan Alexei Navalny, ceza alması hakkında şunları söylemişti: "Bana verilen bu ceza, 9 Eylül 2018'de yapılacak olan yerel seçimlerde boy göstermemi engellemek adına hazırlanmış bir taktiktir". Bu bağlamda, Rus hükümetinin Youtube ve diğer sosyal medya platformları üzerindeki sansür etkisi, yeni bir olay değil. Rus yetkililer, hatırlanacağı üzere, 25 Şubat 2018 tarihinde Navalny tarafından yayımlanan 25 dakikalık bir video yüzünden Google'ı tehdit ederek ülkesinde YouTube ve Instagram'ı yasaklayacağını beyan etmişti. Instagram, bu tehdit yüzünden kısa bir süre sonra videoyu sitesinden kaldırdı.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 22:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
darkrockv7
darkrockv7 11.09.2018 02:52
Öncelikle bu haberin oyun gündemiyle ne alakası var ve elin Rusya'sının içişleri bizi ilgilendirmez.

___________________________________________

Künyesi Youtube ait olan bir haber olduğu için ve Merlin'in Kazanı sadece oyun haberleri yapmadığı için tek bir haber türüyle sınırlı değiliz. Buradan hareketle, Youtube camiasını takip edenlerin ilgilenebileceği bir haber olarak ele aldık.

Yorumunuz için teşekkür ederim.

Ege ERKEK
kahvebitti
kahvebitti 13.09.2018 10:14
Merlin'in kazanı sınırlarını sen belirle yazıyor sitenin üstünde hiç mi dikkat etmiyorsunuz.

___________________________________________

İsterseniz bu haberi okumayarak kendinizi elbette sınırlayabilirsiniz. Biz, haberleri yaparız, okumak sizlere kalmış değerli okuyucu.

Teşekkür ediyorum.

Ege ERKEK.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Youtube, Vladimir Putin'e karşı olan Alexei Navalny'nin reklam videolarını sildi!
İlginizi Çekebilir