Zyxel Armor G5 İnceleme

Ersin Kılıç 16.04.2021 - 14:42
Zyxel Armor G5 inceleme içeriğinde Wi-fi 6 standartının yanı sıra güçlü anten yapısıyla dikkat çeken ürünün genel özelliklerine birlikte göz atıyoruz.

Zyxel Armor G5 inceleme

Zyxel Armor G5 Wi-fi 6 standartının yanı sıra sahip olduğu özellikler ile oyun tarafında da çözüm üreten bir cihaz. Bu videomuzda hem bu modelin genel özelliklerine bakacağız hem de teknik terimlere boğmaktan ziyada kullanım tarafına odaklanacağız.

Fakat cihazın özelliklerine geçmeden önce kısaca Router teriminden bahsedelim. Çünkü birçok kullanıcı Modem ve Router terimleri arasında kafa karışıklığı yaşayabiliyor.

Router nedir?

Bir çoğumuzun evinde olduğu gibi internete bağlandığımız cihazları modem olarak adlandırıyoruz. Genelde servis sağlayıcılar tarafından verilen bu modemler giriş seviyesi ürünler oluyor ve birçok konuda yetersiz kalabiliyorlar. Router ise hem modemin yeterli olmadığı anlarda kablolu ve kablosuz çözümler sunuyor hem de daha spesifik kullanımlarda devreye giriyor. Çoklu ağ arasında bağlantıyı sağladığı gibi bir nevi yönlendirici görevi üstleniyor da diyebiliriz. Zyxel Armor G5 modeli de sinyal gücünüze etki edebileceği gibi medya kullanımı ya da mini sunucu bağlantısı gibi konularda büyük avantajlara sahip. 

Zyxel Armor G5 İnceleme

Zyxel Armor G5 tasarımı

Kutu içeriğine baktığımızda ürünün kendisi ve dökümanları dışında ethernet kablosu ve tabi ki güç adaptörüne yer verilmiş. Cihazın tasarımına baktığımızda öncelikle ağırlığı dikkatimizi çekiyor. Elinize aldığınız anda ürünün ağırlığı ile birlikte oldukça kaliteli bir malzemeye sahip olduğunu hissediyorsunuz. Kapsül gibi bir tasarıma sahip olan Armor G5 router modelinin içerisinde tam 13 tane anten bulunuyor. Ürünün dış kısmında anten çubuklarına yer verilmemiş. Alt tarafında duvar ya da tavana asabilmek için bir aparat bulunuyor. Yani tasarımı da ona göre yapılmış. Bu 13 anten dış kısımda olsa masada ya da duvarınızda bir tarantula gibi gözükebilirdi.

Ön tarafta logosu bulunan cihazın üst kısmında ise arkaya doğru uzanan şerit şeklinde bir RGB aydınlatma bulunuyor. Bu aydınlatma sayesinde cihazın bağlantı durumunu da takip edebiliyorsunuz.

Zyxel Armor G5 İnceleme

Giriş çıkış üniteleri ve kurulum

Arka tarafa baktığımızda ise güç girişi ile birlikte 3.1 Gen 2 USB girişi görüyorsunuz. Bu giriş medya sunucusu gibi konularda büyük avantaj sağlıyor. Örneğin ben test sırasında ofiste bulunan NAS'ı bu girişe bağladım ve dosya dağılımını Armor G5'in yüksek bağlantı hızları sayesinde çok daha minimum sürelere indirdim. Yine arka tarafta 2.5 Gigabit Wan portu ile birlikte 10 Gigabit port ve 4 tane de ethernet portu bulunuyor. Cihazın sahip olduğu bu özellikleri sayesinde 1250 MB'a kadar dosya transferi yapabiliyorsunuz. En sağ tarafta ise reset butonu bulunuyor.

Router'ın kurulumu da oldukça basit. Modeminizden çıkan Ethernet kablosunu WAN girişine takıyorsunuz ve güç girişini de yaptıktan sonra bağlantınızı sağlayabiliyorsunuz. Dilerseniz arayüzden dilerseniz de Zyxel Armor isimli uygulama ile birlikte Port yönlendirme, Dinamik DNS, WPA3 güvenlik desteği gibi tüm ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Ben direk uygulama ile bu işi çözdüm. hem daha ulaşılabilir hem de daha rahat bir kullanım sunuyor. Ayrıca uygulama sayesinde ağınıza kimler bağlı görebildiğiniz gibi yeni bir cihaz bağlanması gibi durumlarda da bildirim alıyorsunuz. 

Zyxel Armor G5 İnceleme

Zyxel Armor G5 kullanım deneyimi

Armor G5 2.4Ghz bandında 1.200Mbit, 5 Ghz bandında ise 4.800 Mbit hızlarına ulaşabiliyor. Genel özelliklerin ardından aslında daha önemli olan kısma yani kullancı deneyimi ve test kısmına geçelim. Ben evimde farklı bir markanın klasik bir modemini kullanıyorum. Hani servis sağlayıcılarının vermiş olduğu modemlerden bir tanesi. Antensiz bir modem ve evimin şekli uzunlamasına olduğu için Wi-fi problemi çektiğimi söylemem gerekiyor. Yani diğer odaları geçtim aynı odada bile %60 oranında bağlantı kayıpları yaşıyorum. Modem arka odada, çalışma odamda olduğu için evin diğer köşesindeki salonda genelde internet çok düşük bir hızda geliyor ve çoğu zaman kopmalar yaşanıyor.

Armor G5 modeli içerisinde yer alan 13 anteni sayesinde aynı odada en az kablolu bağlantı kadar yüksek hızlara ulaşabiliyor. Yaptığım testler sonucunda evdeki modemin Wi-fi özelliğini kapatıp, dosya aktarımı ile birlikte Wi-fi dağılımını da direkt olarak Armor G5 üzerinden yapmayı tercih ettim. Yine aynı şekilde hız kaybı yaşadığım için normalde kablolu olarak bağladığım bilgisayarımı ve Playstation 5 konsolunu da kablosuz sisteme geçirdim. Özellikle PS5 tarafında Router beni inanılmaz arahatlattı diyebilirim. Konsol çalışma masamda yer aldığı için hem kablo karmaşasından kurtuldum hem de maksimum hız aldığım için oyun indirmelerinde ve online oyunlarda kopma problemim de ortadan kaybolmuş oldu.

Zyxel Armor G5 İnceleme

Evimde indirme hızı olarak 74 MBit, yükleme hızı olarak ise 7.5 MBitlik bir bağlantım bulunuyor. Kullandığım modemde aynı odada kablosuz bağlantı üzerinden 29 MBit indirme, 7.4 MBit yükleme hızlarına ulaşabiliyordum. Yaptığım testlerde kablosuz bağlantı üzerinden aynı odada Armor G5 ile 72 MBit indirme ve 7.5 Mbit yükleme hızlarına ulaşabildim. Bu da başta da belirttiğim gibi en az kablolu bağlantı kadar hız alabildiğimizi kanıtlıyor. Yine aynı şekilde 100 MBit hız aldığımız ofiste de test ettik ve benzer sonuçlara kayıpsız bir şekilde ulaştık.

Diğer odalara geçtiğimizde ise iş biraz daha değişiyor. Armor G5 modeli daha çok modem yakınına konumlanan bir kullanıma sahip. Buna rağmen beklediğimden daha iyi sonuçlar ile karşılaştığımı söylemem gerekiyor. Dediğim gibi evim uzunlamasına bir yapıya sahip ve modemin bulunduğu çalışma odası ile salon iki ayrı uçta yer alıyor. 

Zyxel Armor G5 İnceleme

Normal modemde salonda wi-fi bağlantım hiç çekmiyordu ve sinyal arttırıcı kullanıyordum. Bağlantının hiç ulaşmadığı salonumda Armor G5 ile 14 MBit indirme, 2 Mbit ise yükleme hızlarına ulaşabildim. Eğer sinyal arttırıcıyı da Router üzerinden ayarlarsanız yine çok yüksek hızlara ulaşmanızın mümkün olduğunu söyleyebilirim. 

Kullanım deneyiminden sonra biraz da modemin teknik özelliklerinden bahsedelim. Wi-fi 6 standartına sahip olan Armor G5 içerisinde 2.2 Ghz hızında bir işlemci ve 1 GB Ram bulunuyor. Bu model ayrıca 2.4 Ghz için 1200 Mbit, 5 Ghz için ise 4800 Mbit aktarım desteğine sahip. 

Zyxel Armor G5 İnceleme

Sonuç

Sonuç olarak Zyxel Armor G5 modeli Wi-fi 6 desteği ve sahip olduğu özellikler ile birlikte kayıpsız bir kullanım sunuyor. Fiyatı ile gözünüzü biraz korkutabilir ama cihazın çoklu bağlantılar ve NAS gibi sunucu çözümlerine odaklandığını da unutmamamız gerekiyor. Wi-fi çözümü, medya sunucusu ve oyun konsolu tarafında evde benim birçok problemimi çözmeyi başardı. Eğer eviniz yada ofisiniz için bağlantı çözümleri dışında Wi-fi 6 desteği, sunucu ve dosya aktarımları konusunda iyi bir Router arıyorsanız göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Zyxel Armor G5 Teknik Özellikler

Bağlantı ve genel özellikler

  • Kablosuz Bağlantı Hızı: 1.2Gbps, 4.8Gbps
  • Bağlantı türü: Wi-fi 6 
  • Network Standart: IEEE 802.11ax/ac/n/a, IEEE 802.11ax/n/g/b
  • Çalışma Frekansı2.4 GHz, 5 GHz
  • GüvenlikWPA3-PSK

Giriş üniteleri

  • USB Port: 1x USB 3.0
  • Wan: 2.5G RJ-45
  • Ethernet portu: 10 Gbps RJ-45
  • Ethernet Port: 4 x RJ-45

Donanım özellikleri

  • İşlemci: 64 bit quad core 2.2 Ghz
  • Hafıza: 4 GB Flash / 1 GB Ram
  • Anten Tipi: 13 x Dahili Anten
Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 12:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 16:54
Kablosuz bağlantıda hem de aynı odada standart modem bu kadar kötü müydü yahu. 3'te 1 vermiş neredeyse, diğeri full veriyor. Vay arkadaş..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 15:11
Çok detaylı, doyurucu bir inceleme olmuş. İlgilendiğim bir üründü. Anlaşılan verdiğimiz paraya değecek bir performans artışı sunuyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Zyxel Armor G5 İnceleme
İlginizi Çekebilir