Fallout Serisi: Kronolojik Sırayla Tüm Oyunları

Murat Olcan 19.12.2023 - 02:20
Fallout serisi, 1997'den itibaren oyunculara post-apokaliptik bir dünya sunarak, derin hikayeleri ve benzersiz deneyimleriyle öne çıkıyor.

Fallout serisi, post-apokaliptik dünyasında sunduğu derin hikaye ve benzersiz oyun deneyimi ile oyuncuların kalbinde özel bir yere sahip. İlk oyunun 1997 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana, seri birçok farklı oyun ve genişleme paketiyle zenginleşti.

Serinin zaman çizelgesi, savaş öncesi yıllardan "ellili yılların geleceğine" ve dünyanın nükleer savaşla yok edilmesini takip eden on yıllara kadar uzanıyor. Fütüristik, nükleer sonrası bir dünya etrafında dönen fikirleri keşfetmeyi amaçlayan oyun ortamı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dallanan bir zaman çizelgesinde var oluyor. Bu çatal, yüzyılın ortalarındaki kültürel normları korurken teknolojinin hızla ilerlediği bir dünyaya yol açtı.

Fallout Oyunları Mad Max'den İlham Alıyor

Bir franchise olarak Fallout, başından beri Mad Max filmlerinden esinlenmiş. Mad Max 2015 yılında bir video oyunu uyarlaması yayınlamış olsa da, Fallout oyunları kıyamet sonrası bir deneyime ihtiyaç duyan pek çok Mad Max hayranı tarafından beğenilerek takip edilmiştir. George Miller'ın başyapıtı Mad Max Avustralya'nın çorak topraklarını ele alırken, Fallout oyunculara Yol Savaşçısı fantezilerini Amerikalı bir dokunuşla oynama şansı vermekte.

Seride altı tam rol yapma oyunu (Fallout, Fallout 2, Fallout 3, Fallout: New Vegas, Fallout 4 ve Fallout 76), bir takım tabanlı taktiksel RPG savaş yan oyunu (Fallout Tactics), bir aksiyon RPG zindan gezgini yan oyunu (Fallout: Brotherhood of Steel) ve bir simülasyon oyunu (Fallout Shelter) bulunmaktadır.

Çıkış Sırası İle Fallout Oyunları

Oyun AdıÇıkış TarihiTür
Fallout1997RPG
Fallout 21998RPG
Fallout Tactics: Brotherhood of Steel2001Taktiksel RPG
Fallout: Brotherhood of Steel2004RPG
Fallout 32008RPG
Fallout: New Vegas2010RPG
Fallout Shelter2015Simülasyon
Fallout 42015RPG
Fallout 762018RPG

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

  • Fallout 76 – 2102
  • Fallout (1997) – 2161
  • Fallout Tactics: Brotherhood Of Steel – 2197-2198
  • Fallout: Brotherhood Of Steel – 2208
  • Fallout 2 – 2241
  • Fallout 3 – 2277
  • Fallout: New Vegas – 2281
  • Fallout 4 – 2287

Fallout Shelter'ın çizelgedeki yeri tam olarak bilinmese de Fallout 3 ve 4 arasında yer aldığı varsayılmaktadır.

Fallout (1997)

Yıkıcı bir nükleer savaş Dünya nüfusunun neredeyse tamamını yok edip, bildiğimiz uygarlığı sonlandırdıktan sonra Dünya, mutasyona uğramış yaratıkların yaşadığı devasa bir çorak arazi haline geldi. Sadece az sayıda insan hayatta kaldı ve yüzeyde yaşayan topluluklar oluşturdular, burada çoğunlukla savaş öncesi medeniyetten kalanlar ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlardı. Bazı şanslı insanlar savaş sırasında devasa yeraltı konutları olan mahzenlerin güvenliğine ulaşmayı başarmıştı ancak Vault 13'teki su arıtma kontrol çipi bozulunca bir kişi yeni bir çip bulmak için yüzeye gönderilir ve yüz elli gün içinde geri dönmeyi umarak tehlikeli bir dünyayla yüzleşmek için dışarı çıkar.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 1
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Fallout 2 (1998)

Fallout'un devamı, selefinden seksen yıl sonra başlıyor. İlk mahzen sakini evinden zorla çıkarıldığında, yeni arkadaşlar bulana kadar kuzeye yürümüş ve uygun bir yerde bir kabile kurmuştur. Ancak onun ölümünden birkaç yıl sonra kabile de ölmektedir. Yaşlılar, kabile üyelerinden birinin, G.E.C.K. adı verilen evrensel bir araç olan kurtuluşu bulması gerektiğine karar verir. Ne yazık ki, kahramanın elindeki tek ipucu mahzen sakininin bıraktığı eski disklerdir ve tek ekipmanı da kıyafetleri ve PipBoy'udur. Cesaret ve kararlılıkla, eylemlerinin doğuracağı sonuçlardan habersiz köyünü kurtarmak için yola çıkar.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 2
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel (2001)

Büyük savaştan sonra, çorak topraklarda çok çeşitli mutasyona uğramış türler yaşamaktadır ve tek bir hükmeden bulunmaktadır. O da Brotherhood of Steel'dir. Kardeşliğe yeni katılan biri olarak, medeniyetin kırılgan yeniden doğuşunu korumaya çalışırken Akıncılar ve benzerlerini alt etmek için farklı görevler üstleneceksiniz. Batıdan gelecek yeni tehditlere karşı da uyank olmalısınız.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 3
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Fallout: Brotherhood of Steel (2004)

Kıyamet sonrası bir gelecekte, Çelik Kardeşliği olarak bilinen bir topluluk doğar, savaştan önceki zamandan kalma güçlü silahlar ve zırhlar kullanarak, eskiden Birleşik Devletler olan çorak topraklara bir çeşit düzen getirmeye çalışırlar. Kardeşliğin yeni bir üyesi olarak kısa süre içinde kendinizi yoldaşlarınızdan ayrı ve tek başınıza çeşitli görevler ve zorluklarla mücadele etmek zorunda bulacaksınız. Radscorpion'lar, Süper Mutantlar ve Deathclaw'ların hepsi Kardeşliğin yolunda ve onların zulmüne son vermek kesinlikle çorak toprakları daha güvenli bir yer haline getirecek.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 4
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Fallout 3 (2008)

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra teknolojinin hızla gelişmesi insanları sözde parlak bir geleceğe taşıdı ve ebedi rüyalarını gerçekleştirdi. Ancak sonunda savaş yeniden şiddetlendi ve 2077 yılında rüya aniden durdu ve mantar bulutları gökyüzüne hakim oldu. Birkaç topluluk "Vaults" adı verilen yeraltı sığınaklarında hayatta kaldı; diğerleri ağır mutasyona uğradı. Genel olarak, dünyadan geriye kalan, bir zamanlar büyük bir uygarlığın kalıntılarıyla dolu nükleer bir çorak araziden başka bir şey değildi. İki yüz yıl sonra, insan türü yavaş ama emin adımlarla mahzenleri terk eder ve Dünya topraklarını geri alma yoluna çıkar.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 5
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Fallout: New Vegas (2010)

Fallout: New Vegas, öncekiler gibi, 1950'lerde kaynaklar üzerinde bir savaşın filizlendiği ve nihayetinde nükleer bir kıyametle sonuçlandığı alternatif bir zaman çizelgesinde yer alıyor. Oyun, nükleer yıkımdan etkilenmemiş gibi görünen bir kumar cenneti olan eski Las Vegas'ın halefi New Vegas şehrini çevreleyen Nevada'nın çorak arazilerinde geçiyor. Bu bölgede NCR (Yeni Kaliforniya Cumhuriyeti) ile Büyük Hanlar ve Sezar'ın Lejyonerleri de dahil olmak üzere çeşitli akıncı kabileleri arasında bir savaş yaşanıyor. NCR, antik silahları korumanın yanı sıra ne pahasına olursa olsun atıklara kanun ve düzen getirmek isteyen bir gruptur.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 6
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Fallout Shelter (2015)

Fallout Shelter, Fallout evreninde geçen bir yönetim oyunu. Kasanızın Gözetmeni olarak bir kasa girişi, asansör ve bir yaşam alanıyla başlıyorsunuz. Su için bir su arıtma tesisi, elektrik için bir jeneratör odası, yiyecek için bir yemek alanı ve gerektiğinde depolama alanları, daha fazla yaşam alanı, laboratuvarlar vb. gibi şeyler inşa etmelisiniz. Oyunu oynarken, çorak araziyi keşfetmesi için bir kasa sakini gönderebilir, bölgelere yeni sakinler atayabilir ve sakinleri başka bölgelere yeniden atayabilirsiniz. Kasa sakinlerinizin mutlu, beslenmiş ve güvende olmasını sağlamalısınız.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 7
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Fallout 4 (2015)

Fallout 4, selefleri Fallout 3 ve Fallout: New Vegas tarzında bir açık dünya rol yapma oyunu olarak kaşrımıza çıkıyor. Geri dönen oynanış özellikleri arasında birinci şahıs ve üçüncü şahıs bakış açıları arasında geçiş yapabilme, serbest dolaşım keşfi ile açık bir dünya, çeşitli savaş seçenekleri (silahlar, patlayıcılar, silahsız ve yakın dövüş dahil), sonuca doğru dallanan daha doğrusal bir ana görev çizgisinin yanı sıra çok sayıda yan görev, bir konuşmanın rotasını etkileyen diyalog seçenekleri ve savaşta yardımcı olan yoldaşların seçimi yer alıyor.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 8
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Fallout 76 (2018)

Islah Günü, 2102. Bombaların düşmesinden yirmi beş yıl sonra, siz ve ülkenin en iyileri ve en parlakları arasından seçilen Vault Dwellers arkadaşlarınız nükleer sonrası Amerika'da ortaya çıkıyorsunuz. Çorak toprakların en büyük tehditlerine karşı keşfederken, araştırırken, inşa ederken ve zafer kazanırken tek başınıza oynayın veya birlikte oynayın.

Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi - 9
Kronolojik Sıra İle Fallout Serisi

Her bir Fallout oyunu, kendi döneminin teknolojik ve oyun tasarımı standartlarını yansıtırken, serinin temel temalarını ve atmosferini korudu. Fallout serisi, geçmişten bugüne kadar oyunculara unutulmaz deneyimler sunmaya devam ediyor. Her oyun, kendi hikayesini ve oyun tarzını taşıyor, böylece serinin her bir parçası kendine özgü bir kimlik kazanıyor. Fallout evreninin geleceği, serinin sadık fanları tarafından merakla bekleniyor.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 02:33
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.12.2023 17:30
Liseliler veya yüksek lisanslılara önerilen bir seri, maalesef dahilerin oynayacağı türden bir oyun değil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.12.2023 16:03
Her liseli veya yüksek lisanslı Fallout 2 oynamalı kanımca.. New Vegas, 3, Tactics falan yanınında gariban kalır. Yok ben yapamam dersenizde Ya birkaç gün uğraşıp modlayıp Fallout 4 akın ya da online'ı eskiye nazaran iyi olan Fallout 76'ya bakın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Fallout Serisi
İlginizi Çekebilir