'Son Nesil Konsolların Başarısı' Üzerine Değerlendirme

Murat Olcan 11.10.2023 - 19:14
Son nesil konsollar başarılı mı yoksa hayal kırıklığı mu oldu? Beklentilerimizi ne kadar karşıladı?

Son nesil konsollar hakkında bir değerlendirme yaparken, neye göre "başarılı" olduklarını belirlemek gerekiyor. PlayStation 5 (PS5), Xbox Series X ve Xbox Series S çıkışından bu yana geliştiklerini ve gelişmeye dedevam edeceklerini hesaplar ve verilere dayanarak bakarsak bu konsolların tam bir başarısızlıkla anıldığını söylemek zor.

Son Nesil Konsolların Başarısı

Satış rakamları açısından bakıldığında, hem PS5 hem de Xbox Series konsollarının lansmanları oldukça olumlu geçti. Pandemi döneminde yaşanan tedarik zinciri sorunlarına rağmen, bu konsollar büyük bir ilgi gördü ve birçok yerde stok problemleri yaşandı.

Son Nesil Konsolların Başarısı

Son Nesil Konsolların Başarısı Gerçek Mi?

Teknolojik yenilik anlamında, son nesil konsollar birçok yeniliği beraberinde getirdi. Özellikle SSD kullanımı, ray tracing gibi grafiksel ilerlemeler ve hızlı yükleme süreleri, oyunculardan olumlu geri dönüşler aldı.

İlginizi Çekebilir: PlayStation 5 için çıkacak bağımsız oyunlar ve dengeler üzerine

Oyun kütüphanesi konusunda, hem Xbox hem de PlayStation güçlü bir başlangıç yaptı. Xbox'ın Game Pass hizmeti, oyunculara geniş bir oyun yelpazesi sunarak dikkat çekti. Ancak, yeni konsolların duyurulan bazı oyunların portlarının eski nesil konsollara da yapılacağının açıklanması, bazı oyuncular arasında hayal kırıklığı yarattı.

Son dönemde bazı oyunların eski nesil konsollara da duyurulması, yeni nesil konsolların tam olarak beklentilere cevap veremediği şeklinde yorumlara neden oldu. Özellikle "Star Wars Jedi: Survivor" oyununun önce sadece yeni nesil konsollar için duyurulup, sonrasında eski nesil konsollara da geleceği açıklanması bazı oyuncuları hayal kırıklığına uğrattı.

Bir önceki nesilde yaşadığımız heyecanı hatırlıyorum. PlayStation 4 elimize ilk ulaştğında kutusundan çıkartırken bile ellerim titriyordu. PS4'ün ilk oyunu Knackî çalıştırdığımızda ne kadar güçlü bir cihaz ile karşı karşıya olduğumuzu, bunun sunacaklarının bizi ne kadar eğlendireceğini düşünmekten kendimi alamamıştım. Keza benzer duyguları Xbox One'ın çıkış oyunlarından biri olan Ryse: Son of Rome'u denerken de hissetmiştim. Crytek'i seven biri olarak beklentilerimi karşılayan bir oyun konsoluna sahip olduğum için kendimi şanslı hissediyordum.

Bunu neden anlattığımı sorarsanız, aynı duyguları son nesil oyun konsolları için hissetemediğimi söylemem gerekiyor. Elbette pandeminin etkisi çok büyük olsa da aradan geçen bunda zaman içinde hala beni çok heyecanlandıracak bir yapımı gördüğümü söyleyemeyeceğim.

Tabii ki, her yeni teknolojide olduğu gibi, bu konsolların da kendi sorunları oldu. Tedarik sorunları, yazılım hataları ve fiyatlandırma eleştirilere neden oldu. Ancak genel anlamda, son nesil konsolların olumlu bir kabul gördüğünü söyleyebiliriz.

Twitter gibi sosyal medya platformlarında da, yeni nesil konsolların beklentileri tam olarak karşılamadığına dair eleştiriler mevcut. Özellikle oyun fiyatlarındaki artışa rağmen yeni özelliklerin yeterince kullanılmaması, birçok oyuncunun tepkisini çekti.

Yeni nesil konsolların potansiyelini tam olarak kullanacak oyunların sınırlı olması da bir diğer eleştiri konusu. Ancak önümüzdeki dönemde, PS5'e özel olarak piyasaya sürülecek olan oyunlar, yeni nesil konsolların gerçek değerini gösterme potansiyeline sahip.

Sonuç olarak, yeni nesil konsolların genel bir başarısızlıkla damgalandığını söylemek zor, ancak oyuncuların beklentilerini tam olarak karşılamadığı da bir gerçek. Teknolojinin sürekli gelişen bir alan olması, oyuncuların beklentilerini her daim yüksek tutmasına neden oluyor. Elbette bu beklentilerin her zaman karşılanamayabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Yorumlar 24
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 16:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2023 18:35
her iki konsol da gayet başarılı daha güçlü sistem arayan 100000 TL lik bilgisayar toplar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.10.2023 12:18
Bu konsollar 1080p nin geliştirilmiş versiyonları ne başarısından bahsediyosunuz sony last of us'ı yeniledi native 4K'da 60 fps oynatamıyo rak star gta 5 'i yeniledi 4K'DA 60 fps oynatamıyo ayrıca bu konsollar grafiksel sıçrama yapamadı ps4 pro nun cilalı halleri diyebiliriz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.10.2023 23:23
Bence en büyük problem, oyunları ile PC'leşmeye çalışmaları oldu. Oysa ki konsol dediğin, eve geldin, dur şunu açayım iki bilmemne oynayım diyeceğin ergonomik oyunlar içermeli. Bu konuda ps5 belki bir tık önde gibi ama onda da eski konsolları kadar fazla exclusive yok ne yazık ki.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.10.2023 01:53
120 FPS 1080P oynatması gerek bu cihazların şaka mı? Hala oynatamadığı bir sürü oyun var Ps5 pro kesinlikle çıkmalı ben 120 FPS iyi ayarlarda oyun oynamak istiyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.10.2023 23:21
Dualsense olayı için bile konsol alınır tüm pc ci arkadaşlarım aldı mesela :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
Son Nesil Konsolların Başarısı
İlginizi Çekebilir