Super Bomberman R 2 inceleme

Selin Yoko 8.10.2023 - 17:56
Super Bomberman R 2 inceleme içeriğimizde klasikleşmiş Bomberman serisinin yeni oyununa yakından bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
Super Bomberman R 2
  • Yapımcı - Yayıncı Konami - Konami
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Arcade
Merlin Puanı 60
13 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%88
Artılar + Ara sahneler
+ Çapraz platform bulunması
+ Bulmaca bölümleri
+ Özelleştirilebilir savaş modları
+ Level Editor bölümü
Eksiler - Senaryo modu tekrara düşüyor
- Çözünürlük sorunu
- Önceki oyunla aynı grafikler

Super Bomberman R 2 inceleme : Oyun dünyasına 1983 yılında giriş yapan Bomberman ile sizin de yolunuz bir dönem kesişmiştir. Basit yapısına rağmen çocukken keyifle oynadığım ve defalarca bitirdiğim oyunların başında gelirdi. Dünden bugüne klasikliğini yitirmeyen seri bu süreçte pek çok dağıtıcı ve geliştirici değişikliği yaşadı ve son durağı ise Konami oldu. 2017’de Nintendo Switch’e özel olarak gelen Super Bomberman R, zamanla hemen hemen her platformda yerini aldı. Üstüne 2020’de Super Bomberman R Online ile günümüz oyuncu kitlesini yakalayan seri, üç yılın ardından yeni oyunu Super Bomberman R 2 ile karşımızda. Gelin Bomberman klasiğinin bu yeni oyununa beraber bakalım.  

Super Bomberman R 2 inceleme

Super Bomberman R 2 inceleme - 1

Super Bomberman R 2 inceleme

Oyunun temel mekanikleri klasik seriden bildiğiniz gibi: Labirent görünümlü bir alanda yolunuzu açmak ve rakiplerinize tuzak kurmak için bombanızı bırakıp bir köşeye kaçıyorsunuz, yoksa kendi tuzağınızın kurbanı olabilirsiniz. Bu süreçte patlattığınız bloklardan çıkan güçlendirmeleri kapıp geri sayım bitmeden hayatta kalan en son bombacı olmaya çalışıyorsunuz.  

Kale Modu 

Standart modun yanı sıra oyunda yeni bir mod da yer alıyor. Bunlardan biri de kale modu. Oyunculardan biri kale savunması görevini üstlenirken, diğer oyuncular ise haritadaki anahtarları toplayıp hazineleri çalmak için beraber mücadele veriyor. Elbette etrafta hareketli zeminler, bomba fırlatıcılar, süreli lazerler gibi engeller de mevcut. 

MSI Katana 17 B12VGK-401XTR i7-12650H 32GB 1TB SSD 8GB RTX4070 17.3 FHD 144Hz FreeDos Gaming (Oyuncu) Notebook

Teknik Detaylar: MSI Katana 17 B12VGK-401XTR i7-12650H 32GB 1TB SSD 8GB RTX4070 17.3¨ FHD 144Hz FreeDos Gaming (Oyuncu) Notebook

Şunu söylemeliyim ki, bu mod görsel açıdan fazla göz yorucu. Çoğu zaman haritada kendimi kaybettiğim oldu. Diğer yandan bu modun en güzel yanı savunan taraftaysanız “level editor” olarak kendi üssünüzü geliştirebiliyorsunuz. Mario Maker ile kıyasladığımda bölüm tasarlama kısmını biraz daha karışık bulduğumu tam bu noktada söylemeliyim. Yine de hazinenizi korurken çeşitli stratejiler üstlenebilmeniz için yerinde bir yenilik olmuş. Ayrıca oyunun kendisinde de hali hazırda seçebileceğiniz farklı tasarıma sahip arenalar mevcut. Kale savunması yapanın tek atışta birden fazla düşmanı yok edebildiği silahının olması da oyun içi dengeyi korumuş. 

Super Bomberman R 2 inceleme - 2

Super Bomberman R 2 inceleme

Diğer savaş modlarından bahsetmem gerekirse eski oyunlardan bildiğiniz Grand Prix ve Battle 64 isimli modları da var. Grand Prix, iki farklı takımın aynı arenada kristal toplayarak daha çok toplayan takımın kazandığı bir mücadeleyi barındırıyor. Burada benim en çok keyif aldığım şey ise rakip takımdan birini patlattığınızda tüm topladıklarının etrafa saçılması ve sizin her an öne geçebilme şansınızın olması oldu. Ayrıca her ne kadar takım olarak yarışsanız da puanlama kısmında bireysel de değerlendirilmek hoş olmuş. 

Battle 64 ise aslında bir battle royal modu diyebilirim. Super Bomberman R Online’dan bu modu anımsıyorsunuzdur. Eş zamanlı olarak farklı arenalarda bombacılar birbirleri ile yarışıyor ve turnuvanın sonucunda hayatta kalan son oyuncu olmanın savaşını veriyorlar. Diğer modlardaki gibi burada da geri sayım var ve bu da heyecanlı rekabeti arttırıyor. Burada hoşuma giden şey altmış dört oyuncuyu tek bir arenaya sıkıştırmak yerine, eş zamanlı mini arenalarda turnuvanın ilerlemesi oldu. Zaman ilerledikçe kendinizi güvenli arenalara atıp bir yandan rakiplerinizi elemeye çalışıyorsunuz.  

Senaryo Modu 

Super Bomberman R 2 inceleme - 3

Super Bomberman R 2 inceleme

Bir diğer yenilik ise oyunda senaryo modunun olması. Oyun bu modda, sekiz “bomberman” kardeşi iki boyutlu, mizah yönü ağır basan ara sahnelerle ekranlara taşıyor. Konusuna gelirsek Black Moon’un başka bir gezegene saldırmasıyla olaylar başlıyor. Bu durumda White Bomber önderliğinde sekiz kardeşin evreni kurtarması gerekiyor. Konu klişe olması, ara sahnelerin tatlı ve komik bir kurguda ilerlemesinden dolayı izlerken rahatsız etmedi.  

Senaryo modunun oynanışına dönersek, keşfedilmeyi bekleyen ve birbirlerine bağlı arenalardan oluşan bir açık dünya ile karşı karşıyayız. Amacımız ise güç toplamak için “Ellon” isimli uzaylı bebekleri toplayıp ilerlemek üzerine kurulu. Çünkü bazı geçitlerden geçip diğer platformlara erişebilmemiz için ulaşmamız gereken minimum Ellon sayısı var. Toplamda üç gezegeni gezip Ellon’ları toplayarak senaryo modunu tamamlayabiliyoruz. Sadece açık dünyada keşif yapma üzerine de kurulu değil, belli geçitleri açtıkça zorunlu olarak kale modunu oynuyoruz ve öncesinde savunma stratejimize göre üs inşa edebiliyoruz. Ayrıca senaryo modunda bölüm sonu düşmanları da var.  

Bulmaca Bölümleri 

Super Bomberman R 2 inceleme - 4

Super Bomberman R 2 inceleme

İlerledikçe düşman çeşitliliği artıyor. Örneğin bir süre sonra koyduğunuz bombayı menzilli saldırısıyla uzaklaştırabilen düşmanlarla karşılaşabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra süreli lazer ve bomba fırlatıcı gibi tuzaklar daha çok artıyor. Tüm bu ilerlemeye bağlı çeşitlilik artışına rağmen senaryo modunu beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Bir süre sonra aynı şeyleri yapmaktan sıkıldım. Senaryo modunun en beğendiğim kısmı yine topladığımız Ellon’lar ile açabildiğimiz mini bulmaca bölümleri oldu.  

Bulmaca bölümleri de Bomberman dinamiğine uygun tasarlanmış. Örneğin beş tane blok var. Bu blokları patlatma sıralamanızı oyun veriyor. Öyle bir hamle yapmalısınız ki oyunun verdiği sıra ile blokların patlaması lazım. Aslında senaryo modunun dışında özel bir bulmaca modu olsa güzel olurmuş.  

Senaryo modunda bloklardan çıkan yetenek puanları ile seviye atlayabiliyoruz ve atladığımız seviyelerde hız, bombanın tesiri gibi temel özelliklerimizde artış oluyor. Bunların her biri oyuncuyu devam ettirmeye yönelik güzel hamleler olsa da, üstte de dediğim gibi senaryo modunu çekici kılamamış. 

Yapay Zeka 

Super Bomberman R 2 inceleme - 5

Super Bomberman R 2 inceleme

Yapay zeka ile takım oyunu oynamak pek keyifli değil. Olmadık yerlere bomba bırakıp sizin patlamanıza neden olabiliyorlar. Özellikle kale modu ve grand prix’i gerçek kişilerle oynamanızı tavsiye ederim. Gerçek kişilerle oynamaktan bahsetmişken oyunda dereceli oyuna girebildiğiniz gibi, özel oda da oluşturabiliyorsunuz. En büyük artısı da oyunda çapraz platform özelliği var.  

Shop 

Oyunu hem çevrimiçi hem de çevrimdışı oynarken maç sonlarında oyun içi para kazanabiliyoruz ve bu sayede shop bölümünden yeni karakterler açabiliyoruz. Sadece yeni karakterler de değil, çeşitli kozmetik eşyalar ve görünümler de mevcut. Yine eski oyunundaki gibi Konami’ye ait Solid Snake, Silent Hill’ın sevimli (!) tavşanı Robbie gibi karakterleri de görmek tebessüm ettiriyor.  

Nintendo Switch Değerlendirmesi 

Switch’i, el konsolu olarak kullandığımda oyunun görüntüsünden pek rahatsız olmamıştım, ancak 24 inç bir monitör ile oynadığımda çözünürlüğün biraz rahatsız ettiğini söyleyebilirim. Beş yıl önce çıkan oyununa göre görsel anlamda pek bir ilerleme göremedim. Joycon kontrolleri ise bir sorunsuzdu.   

Sonuç 

Temel olarak arkadaşlarınızla çevrimiçi veya çevrimdışı parti oyunu oynamak istiyorsanız keyifli zaman geçirebilirsiniz veya yapay zekaya karşı standart savaş modunu arada oynayıp kazandığınız oyun içi paralarla kozmetik eşyalar, görünümler ve yeni karakterler açarak bireysel de vakit geçirebilirsiniz. 

Super Bomberman R 2

Super Bomberman R 2 inceleme

Bu oyunda kale modu, “level editor” bölümü ve senaryo modu dışında birçok değindiğim özellik eski oyunlarında da vardı. Senaryo modunu zayıf bulmamdan dolayı, sadece kale modu ve üs geliştirme bölümünün oyunu alınabilir kıldığını söyleyebilirim. Açıkçası eski oyununa göre daha üstüne konulmuş bir oyun beklerdim, bu açıdan hayal kırıklığı oldu.  

Nintendo Switch, PlayStation 4|5, Xbox Series X, Xbox One ve Steam’de yer alan Super Bomberman R 2; 49.9 dolar etiketiyle piyasaya sürüldü. Şu an parti oyunu arayışında değilseniz ilerleyen zamanda indirim döneminde almanızı tavsiye ederim. Parti oyunlarına ilginiz varsa bu yıl çıkan ve Nintendo Switch özel oyunu olan Everybody 1-2 Switch inceleme yazımıza da göz atabilirsiniz.  

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 01:34
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.10.2023 00:18
Senaryo modu eksi verilmiş ama zaten ne olabilir ki bu oyunda. Senaryo aramanın pek bir anlamı yok bence.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Super Bomberman R 2
İlginizi Çekebilir