1/3

Resident Evil Village inceleme

Ersin Kılıç 10.05.2021 - 15:54
Resident Evil Village inceleme ile oyunun hikaye detaylarına ve genel oynanış dinamiklerine daha yakından bakıyoruz.

Resident Evil Village inceleme : RE Village ya da Resident Evil 8 serisinin eski oyunlarına tekrar dönüş yaptığımız aranın ardından karşımıza çıktı ve hikayeyi biraz ağırdan alarak önemli bir açığı daha kapatmaya çalıştı. Resident Evil 7'nin izinden giden oynanışı ve ana seriden çok önemli karakterleri içermesi ile birlikte dikkatimizi cezbeden bir oyun oldu diyebiliriz. Peki fragmanlarıyla "noluyor yahu?" dediğimiz yapım, oyunu bitirdiğimizde ya da oynarken bu dikkati üst seviyede tutmayı başardı mı?

Resident Evil Village inceleme

Öncelikle hikaye adına sevmediğim ve abes bulduğum bazı olayları çok anlatmak istesem de bu incelemede herhangi bir spoiler içeriğine yer vermeyeceğim. Yani fragmanlarda gördüğümüz detaylar dışında konu hakkında bilgi vermeden üstü kapalı bu mevzuyu konuşacağımı belirteyim. Tabi Resident Evil 7'yi hala oynamadıysanız bu konuda keyif kaçırıcı içerikler ile karşılaşabileceğinizi de belirteyim.

Karakter tasarımları oyunun iyi olduğu yönlerden sadece birisi

Resident Evil Village, 7. oyunun üç yıl sonrasında geçiyor. Ethan Winters eşi Mia'yı kurtarmış ve nur topu gibi bir çocukları olmuş. Nur topu derken harbiden de nurtopu gibi. Bebeği kucağımıza aldığımız kısacık anda bile yanaklarını mıncırasım geldi. Capcom tüm karakterlerde olduğu gibi bebeğin tasarımında da çok güzel bir işe imza atmış. Bu güzel bebeğe sahip olan karı koca arasındaki ufak pürüzlere rağmen her şey güllük gülüstanlık giderken Chris Redfield olaya el atıyor ve ufak bir baskın sonucunda fragmanlarda da gördüğümüz gibi Mia'nın kafasına sıkıyor. Gözümüzün kararması ve Chris'in bebeğimizi alıp gidişiyle birlikte kendimizi oyuna da ismini veren köyün tam ortasında buluyoruz. Bundan sornra yapmamız gereken ise bebeğimiz Rose'u bulmak ve Chris'in derdini anlamak..

Resident Evil Village'ın tema olarak hem Resident Evil 7 hem de 4. oyundan izler taşıyacağını biliyorduk. Oyunu oynadıkça bu izlerin daha da belirginleşmeye başladığını görüyorsunuz. Ama iş sadece bu iki oyun ile kalmamış. 7. oyunda kamera ve oynanış dinamikleri konusunda köklü bir değişikliğe giden Capcom, bu düzeni yeni oyunda da devam ettirdiği gibi oyunu farklı atmosferlere sokmayı da başarmış. 4. oyunda olduğu gibi köy atmosferine girsek de oyunun bütünlüğüne baktığımızda her bölgenin aslında kendi içerisinde farklı izler taşıdığını görüyorsunuz.

Resident Evil Village farklı dinamikleri tek bir araya getirmeyi başarmış

Köy kısmı direkt olarak Resident Evil 4'ü andırıyor. Dimitrescu Kalesi ise seriden sık sık aşina olduğumuz Karakol, Malikane gibi bir işleyişe sahip. Bu kısımlarda işte kilitli olan kapıları açmaya çalışıyor ve bazı ufak bulmacalar ile sıkıştığınız bu yerden aslında kaçmaya çalışıyorsunuz. Bulmacalar eski oyunlarda olduğu gibi detaylı değil ve çok kolay çözülebiliyor. Tüm bu dinamikleri bir kenara bırakıp Donna Beneviento'nun ufak malikanesine gittiğimizde ise oyunun çehresi inanılmaz derecede değişiyor.

Korkuyorum anne

Tamam oyunun ilk dakikalarında da birazdan da bahsedeceğim korku öğeleri ile karşılaşıyorduk ama Beneviento'nun evi bu konuda zirve yapıyor diyebilirim. Oyun bir anda P.T. benzeri bir atmosfere bürünüyor ve sırtınızdan soğuk terler aktığını hissediyorsunuz. Benim için büyük bir sürpriz olan bu kısmın oyundaki en sevdiğim ve korktuğum yer olduğunu da belirtmek istiyorum.

Bir gecede tepetaklak olan bu köyde olanları çözmek oyunun merak unsurunu körükleyen etkenlerden biri.

Resident Evil Village başta da belirttiğim gibi hikaye olarak çok farklı noktalara bağlanıyor. Bu durum birçok hayranın canını sıkabilir çünkü seri için biraz farklı bir bağlama olmuş diyebilirim. Serinin gidişatına da muhtemelen büyük ölçüde etki edeceğini söyleyebiliriz. Oyun Chris Redfield, Ethan Winters gibi karakterlerde gerekli derinliği ve karmaşıklığı sunmayı başarıyor. Ethan'ın hala canavar gördüğünde şaşırmasına siz de şaşırsanız da bir süre sonra bu acemiliği görmemeye çalışıyorsunuz. Bu iki karakter arasındaki ilişki, genel merak unsuru oyunda güzel bir şekilde işlenmiş. Tıpkı Resident Evil 7'de olduğu gibi olayların nedenini merak ediyorsunuz ve bu durum sizi oyuna fazlasıyla bağlamayı başarıyor.