Witcher 4 - Ne biliyoruz, ne bekliyoruz?

Alparslan Gürlek 23.06.2022 - 19:27
CD Projekt RED'in yakın tarihte ön geliştirme aşamasında olduğunu doğruladığı Witcher 4 hakkında bildiklerimiz ve beklediklerimizi sizlerle bu yazıda paylaştık.

CD Projekt RED henüz net bir isim vermese de şimdilik biz sıradaki oyuna Witcher 4 diyelim. Biliyorsunuz yakın tarihte şirket Witcher evreniyle ilgili bir proje geliştirdiklerini ve bu projenin ön araştırma safhasında olduğunu paylaşmıştı. Şimdi gelin sevilen seriye dair sıradaki oyun için bizleri neler bekliyor ve biz neleri bekliyoruz? Birlikte irdeleyelim.

Witcher 4 için gün yüzüne çıkan tüm detaylar

Henüz hakkında çok bir şey bilmesek de en azından geliştirme sürecinde olan bir Witcher oyunu olduğunu biliyoruz. Bu hayranların yıllardır sabırla beklediği bir duyuruydu ve nihayet gerçekleşti. Cyberpunk 2077 faciasından sonra CD Projekt RED, muhtemelen bu duyuruyu kendi içinde birçok kez ertelemiştir. Biliyorsunuz ki şirketin bir önceki oyunu, çıkışta skandal üstüne skandal yaşamıştı.

Hal böyle olunca CD Projekt RED'in yaptığı bu Witcher 4 duyurusunda en azından Cyberpunk'ta yaşadığı hatalardan ders alıp, oyunu çok erken duyurmamışlardır diye düşünüyoruz. Tabi bu yine de serinin yeni oyununun bugün yarın çıkacağı anlamına gelmiyor. Şirketin paylaştığı videoda da belirtildiği üzere oyun henüz geliştirmenin en erken aşamalarında. Mayıs ayında oyunun araştırma aşamalarında bulunduklarını ve geliştirme maliyetini hesapladıklarını söylüyorlardı. Yani, en azından şirket içinde adı konmuş diyebiliriz.

RedEngine yerine Unreal Engine 5, ama neden?

CD Projekt RED bu zamana kadar kendi oyunlarında kullandığı RedEngine'den vazgeçiyor. Duyurdukları gibi Witcher 4 Unreal Engine 5 ile geliştiriliyor. Bunun ardında yatan güçlü sebep ise, UE5'in açık dünya oluşturma ve özelleştirme anlamında şirket içi motordan daha güçlü olması. Unreal Engine 5 ve yapabileceklerini son zamanlarda bağımsız geliştiricilerin ve içerik üreticilerinin ortaya koyduğu görüntülerle daha iyi anladık.

Witcher 4 - Ne biliyoruz, ne bekliyoruz?

Motor henüz çok taze olsa da beraberinde getirdiği yeni teknolojiler Lumen ve Nanite ile gerçekten büyük bir potansiyele sahip. Hikaye anlatmayı çok iyi bilen CD Projekt RED'in yetenekli bölüm tasarımcılarının elinde bu motor gerçek bir silaha dönüşebilir. Tabi yine de çok yükselmemek lazım, zira Witcher 3'ün geliştiricilerinin bir kısmı şimdiden farklı şirketlere ve projelere dağılmış durumda. Yani Witcher 3'ün başarısını, Cyberpunk'ta yaptığımızın aksine Witcher 4'te beklemememiz gerekiyor. Nihai ürünü görene kadar oyun hakkında büyük hayaller kurmak yok, anlaştık mı?

Yeni Witcher oyunu, yeni Witcher okulu: Vaşak Madalyonu - The Witcher 4

CD Projekt RED, sıradaki Witcher oyununun gösteriminde kullandığı görselde alıştığımız madalyonlardan ziyade, vaşak başı taşıyan bir madalyona yer vermişti. Witcher evreninde kitaplar ve oyunlarda gördüğümüz Kurt, Ayı, Engerek, Kedi, Mantikor, Grifin ve Turna okulları bulunuyor. Ancak bu sefer karşımıza Vaşak Okulu çıkacak gibi görünüyor. Elimizde bu okula ait tek kaynak, birkaç hayran tarafından yazılmış bir Fandom sayfası. CD Projekt RED'in yeni oyunlarını hayran yapımı bir metinden türeteceklerini düşünmüyorum ancak elimizde yalnızca çakışan bu iki bilgi var. Witcher190 ve SMiki55 tarafından yazılan hikayeye göre Vaşak Okulu, Lambert, Keira Metz ve Kedi Okulu mensubu birkaç Witcher tarafından Dyn Marv Caravan'ı Nilfgaardlıların elinden almaya çalışırken kurulmuş.

Witcher 4 Vaşak Madalyonu

Şunu biliyoruz ki Kurt Okulu ön planda değilse, artık ihtiyar Geralt da emekli olmuş demektir. Peki sizce bu karar ne kadar doğru? İçinde Geralt'ın olmadığı bir Witcher oyunu düşüncesi her nedense bence biraz zayıf kalıyor. Çünkü insanlar Witcher evreni ile birlikte o Sapkowski'nin önce kitaplarda geliştirdiği, ardından oyunlarda karşımıza çıkan karakteri Geralt için bu seriyi oynuyorlardı. Evren her ne kadar güzel olursa olsun, ortada yaşanan hiçbir şeyi umursamayan bir Geralt olmalı. Tabi olmayacaksa da bunun yerine yine tanıdığımız karakterlerden biri gelmeli diye düşünüyorum. Az önce bahsettiğimiz Vaşak Okulu hikayesini ciddiye alacak olursak karşımıza Ciri'nin kılıç öğretmenlerinden Lambert çıkıyor. Peki Lambert bir Witcher oyununda ana karakter olabilir mi? Burası cidden tartışılır. Bana soracak olursanız, sıradaki Witcher oyunu nihayetinde bir seriyi sürdürmeyeceği için, yeni ana karakter daha önce kaleme aldığım "En Gizemli Witcher Karakterleri" arasından gelebilir. Hele ki Leo Bonhart'ı canlandırdığımız yahut -hadi hikayeye sadık kalalım- bir Witcher olarak peşine düştüğümüz bir oyun yapılabilir. Tabi bunları konuşmak için henüz erken demek için bile daha çok erken. Yine de biz burada, biz bize yorum yapıyoruz, bir masanın etrafında oturmuş konuşuyormuşuz gibi düşünün. Bu yüzden devam edelim.

Görsel ve Ithlinne'nin Kehaneti arasında bağ olabilir mi? - Witcher 4

CD Projekt RED'in ilk kez Vaşak Madalyonu gösterdiği görselde aynı zamanda madalyon, kara gömülmüştü. Buna dayanarak bir iki şey de söylenebilir. Sıradaki oyunun hikayesi ya Ithlinne'nin Kehaneti gerçekleştikten sonrasını konu alıyor, ya da kıtanın kuzeyinde geçiyor. Bahsi geçmişken, Ithlinne'nin Kehaneti nedir bilmeyenler için elf dilinden çevirilmiş halini de bırakayım buraya:

Ithlinne'nin Kehaneti'nin Witcher 4 ile ilgisi olabilir mi?

"Kurt fırtınaları yaklaşıyor, kılıç ve baltanın zamanı geliyor. Ak Ayaz ve Ak Işığın Zamanı, Delilik ve Küçümsemenin Zamanı, Tedd Deireadh, Son Çağ. Dünya donarak yok olacak ve yeni güneçle beraber yeniden doğacak. Kadim Kan'ın içinden ve Hen Ichaer'den -serpilerek ekilmiş tohumdan- doğacak. Filizlenmeyecek ama ateşler içinde yanacak olan tohumun.."

Bahsi geçen Ak Ayaz'ı Witcher 3'ü bitirenler bilecektir. Peki CD Projekt'in gösterdiği görseldeki kar, Dünya'nın donarak yok olması ve yeni güneş ile birlikte küllerinden doğmasını konu alan kehanete bir gönderme olabilir mi? Açıkçası ilk gördüğümde benim aklıma bu kehanet gelmişti. (Evet, biraz geç gördüm. Oyun ortaya çıktığında askerlik vazifemi yerine getiriyordum). Tabi bir diğer ihtimal ise, Witcher 4'ün kıtanın kuzeyinde geçtiğini gösteriyor. Bildiğiniz gibi kuzeyde Skellige civarında buzul bir biyom mevcuttu. Ancak sıradaki oyunun bu haritaya sadık kalıp kalmayacağını dahi bilmiyoruz. Bildiğim ve inandığım tek şey, Witcher eğer son oyunda temel aldığı dayanaklardan uzaklaşırsa, hayran kitlesinin büyük kısmını hayal kırıklığına uğratacak demektir.

Benim aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Witcher 4 hakkında bildiklerimizi ve beklediklerimizi bu şekilde derledik. Sizlerin ekleyeceği bir şeyler mutlaka vardır, dört gözle yorumlarınızı bekliyorum. Hadi içinize bir kurt düşürüp öyle gideyim, sizce yeni oyunda Wild Hunt'ı görür müyüz? Sevgiler ve saygılar ahali...

Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 15:46
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.02.2024 15:58
Ana karakter olarak Ciri'yi yönlendirdiğimiz fakat nasıl 3. oyunda ara sıra Ciri'yi oynadıysak aynı şekilde de Ciri'nin başı sıkıştığında Geralt'la oynayabileceğimiz bir oyun olsa tadından yenmez.

Benim hayalim Geralt ve Yennefer bağ evinde huzur içindeyken Ciri'nin yaşadığı bir kıyamet senaryosu..
Kalan Karakter: 300 Gönder
JohnGalt
JohnGalt 24.06.2022 11:37
Şahsen ne çıkartsalar oynayacağım. Bu nokta net ise şunu söyleyeyim hikaye ne olur ne biter pek fikrimde yok ancak beni tek bir trailer ile hypelayabilirler. "Killing Monsters" trailer ı mükemmel ötesiydi.

Şahsen ben büyücülere tam odaklanmış güzel bir RPG pek oynamadım. Keşke merkezde bir büyücü olsa. Hele ki Druid bir büyücü olsa tadından yenmezdi. Ermion gibi bir karakteri yönetmek isterdim Witcher evreninde. Büyücüler güçlü büyücüler pek güzel yapılamıyordu RPG oyunlarında. Yenneferin yapabildiklerini düşünsenize gerçekten böyle bir karakter oynadınız mı hiç bir oyunda?
JohnGalt
JohnGalt 27.06.2022 09:43
00:09 da yazan arkadaş. Cevabı uzun aslında ama uzun lafın kısası evet Witcherlar evrenin tam olarak amelesi. Bu biraz da kendi tercihleri ancak Witcherlar neticede sıradan halktan 3 kuruşa iş alan canavar avcıları. Evrenin pis işini seve seve yapan ameleler. Bu bu kadar basit.

Uzun cevaba gelirsek. Sen hiç bir kralın baş danışmanı Witcher gördün mü? Veya Witcherların ucu kendilerine dayanmayan bir savaşa dahil olduklarını gördün mü? Adamlar amele işte, bu kelime rahatsızlık veriyorsa adını sen koy. Sonuçta büyücüler evrene yön veren karakterler. Siyasi olarak söz sahibiler. Bir oyunda evrene yön vermek açısından mükemmel bir konumdalar. Ve evet bence tüm büyücüler evrene yön vermek konusunda Witcherlara oranla çok daha önemli karakterler.

Sen köydeki bir bar ayyaşının bile "ulan ben bunu yerim" gözüyle bakabildiği bir karakterin gördüklerinde direkt altlarına sıçtıkları uzak durdukları "Yennefer" karakterinden daha önemli olduğunu zannediyor isen böyle devam et. Bu en başta dediğim gibi büyük oranda tercih meselesi. Witcherlar böyle tercih ediyor. Bir çok şeye bilinçli müdahil olmuyorlar. Basit yaşamayı seviyorlar. Sonuçta benim gözümde değeri bilinmeyen evrenin pis işini yapan ameleler bu adamlar. Aynen Yüzüklerin Efendisindeki "Kolcular" gibi. Aragorn gibi. Değeri bilinmeyen işçiler.

İşin özünde bende Witcher karakterlerini büyücü karakterlerine tercih ederim Geralt gayette sevdiğim bir oyun karakteri idi ancak adamlar bir değişiklik planlıyor bence. Sürekli aynı şeyler üzerine çalışmayı sevmiyorlar bunu 50 kere açıkladılar. Hal böyle olunca elde güzel bir imkan da var iken bana mantıklı geliyor. Ayrıca ben Druid karakterlerini çok severim okuduğum fantastik kitap serilerinden. Güzel bir büyücü karakter de hemen hemen hiçbir oyunda oynayamazsınız. Bu kadar iyi RPG yapan adamların elinde böyle bir karakter oynamak benim için büyük keyif olurdu.
MK Okuru
MK Okuru 25.06.2022 00:09
Witcher'lar büyücüler karşısında amele mi ? Adam İmlerith'i, Wild Hunt Kralı'nı indiriyor ve sen bu adama büyücü karşısında amele diyorsun. :) Ayrıca Geralt büyücülerden birisini öldürdüğü halde. :)
JohnGalt
JohnGalt 24.06.2022 14:21
Oyunun isminin Witcher olacağını söylediler mi ki? :) Kaldı ki o evrende en önemli karakterler gerçekten büyücüler. Witcher ların yanında çok daha önemli karakter tüm büyücüler. Tüm hikayede hep böyle oldu.

Benim ki fantezi tabi ki ama yapsalar bence kral hareket olur. Witcherlar resmen evrenin amelesi büyücülerin yanında.
Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek 24.06.2022 13:54
Bu da farklı bir bakış açısı. Witcher'ı hiç büyücülerin ana karakter olduğu bir oyun olarak düşünmemiştim. Açıkçası pek aklıma da yatmadı, neticede Witcher, Witcher'ların ön planda olduğu bir evren. Büyücülerin rolü yadsınamaz ama ana karakterin bir Witcher ya da bir canavar olmasını tercih ederim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Mejnun
Mejnun 25.06.2022 03:43
Kalite!
Kalan Karakter: 300 Gönder
Masterlee
Masterlee 24.06.2022 10:04
Geralt Witcherlik ile özdeşleşmiş bir isim, onun olmadığı Witcher evreni düşünemiyorum. 3 oyun onu oynadık bir anda başka bir ana karakter olacaksa bir tek Ciri olabilir bence. Cirinin ana karakten olduğu hikayede danışmak için bile olsa ziyaret ettiği Geralt ve Yenneferin görünmesi gerek oyunda. Witcher 3 bizi Geralt ve diğer karakterlere o kadar bağladı ki başkasını düşünemiyoruz. Öbür türlü Witcher 4 olmasa da olur bence.
MK Okuru
MK Okuru 25.06.2022 03:31
13:55 Hocam bu kadar emin nasıl konuşuyorsun ? Rockstar her seni yeni baş karakterler çıkartıp sevdiriyor. Sizin mantığınıza göre Gta vice city karakteri Tommy nin olduğu 4 5 oyun gta oyunu olurdu! Böylece Cj ve Nikoyu bilemezdik! Her şey zirvede bırakılmalı! Bir karakteri sömürmek daha kötüdür
Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek 24.06.2022 13:55
Daha önce çıkan söylentiler de Ciri'nin ana karakter olması yönündeydi. Bana kalırsa Ciri, Witcher 3'te olduğu gibi oyunun motivasyonu olarak çok çok daha iyi. Ciri'nin ana karakter olduğu bir oyunda, motivasyonumuz ne olabilir ki? Geralt'ın hayatını kurtarmak mı? Bilemedim. Yine de bahsettiğin gibi içinde bir yerlerde Geralt yahut Ciri olmalı. Diğer türlü hayal kırıklığı olacaktır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.06.2022 00:04
Cyberpunk gayet güzel bir oyundu. Sadece beklentinizi karşılamamış olabilir. Öznel konularda bu kadar kesin düşünmeniz yanlış. Bu kadar yüksek beklentiyle ne izlediğiniz filmlerden ne de oynadığınız oyunlardan zevk almanız mümkün değil. Evet oyunda bazı eksiklikler olabilir ancak asla fiyasko değil.
Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek 25.06.2022 00:28
Selamlar! Açıkçası Cyberpunk'ta beni hayal kırıklığına uğratan içerik eksikliği değildi, bundan ziyade oyundaki hatalardı. İçerik konusunda her ne kadar E3 2018'de gösterdikleri fragmanın yarısı yalan olsa da, ben tatmin olmuştum. CD Projekt RED'in hikaye anlatımına her zaman hayran olduğumdan, oyunun hikayesini de çok beğendim. Sadece bize sunmayı vaadettikleri o zengin yapı biraz fos kalmıştı. Olsun diyip oynamaya devam ettikçe öyle hatalarla karşılaştım ki. Sadece tek bir sibersayko görevini (oyundaki bir hatadan mütevellit) bitiremediğim için oyun ilerlememi %100 yapamamıştım. Bunlar hafife alınır şeyler değil bence.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Witcher 4 - Ne biliyoruz, ne bekliyoruz?
İlginizi Çekebilir