Activision Blizzard soruşturması kördüğüm ve dava tersine dönebilir

Murathan Özlü 13.10.2021 - 21:17
Temmuz ayından beri süren Activision Blizzard soruşturması, ABD Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun iddialarının ardından arap saçına döndü.

Activision-Blizzard soruşturmasını başlatan Kaliforniya İstihdam ve Konut Departmanı'nda daha önce çalışmış 2 avukatın daha önce ABD Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda aynı konu üzerine çalışmış olduğunun ortaya çıkması soruşturmanın "iyi niyet"ini sorgulamaya açabilir.

Geçtiğimiz haftalarda ABD Fırsat Eşitliği Komisyonu ( U.S. Equal Opportunity Commission) ile Blizzard arasında imzalanan antlaşma ile, Activision Blizzard ayrımcılık ve taciz mağduru olduğu iddia edilen çalışanların zararlarını tazmin etmeyi ve şirket için politikalarını güncellemeyi kabul etmişti.

Blizzard, zarar tazmini vb. işlemler için 18 milyon dolarlık bir sermaye ayırmayı kabul etmişti. Aynı komisyonun ortaya çıkardığı bazı belgeler, Kaliforniya Departmanının yollarını ayırdığı 2 avukatın daha önce ABD Fırsat Eşitliği Komisyonu  çatısı altında çalıştığını ortaya koyuyor.

Activision Blizzard soruşturması karıştı

Burada karışıklığı yaratan durum, bahsi geçen iki avukatın FEK çatısı altında çalışırken Activision-Blizzard soruşturmasının başlamasına yol açacak ön bilgileri alıp, KİKD'ye geçince bu bilgileri koz olarak kullanarak Blizzard'a bu davayı açtıklarının iddia edilmesi.

Özetle FEK, 2018 Eylül'ünden beri Blizzard hakkında benzer bir soruşturmanın kendi departmanları tarafından yürütüldüğünü ve firmalar arasında 28 Eylül 2021 tarihinde bir anlaşmaya varıldığını ifade ediyor. Ancak soruşturmanın yürütüldüğü dönemde firmada çalışan 2 avukatın, firmadan ayrıldıktan sonra KİKD'ye geçerek  (bu Temmuz ayında başlayan)     kendi soruşturmalarını açtıklarını, bunun da bir çıkar çatışmasına ve etik ihlaline yol açtığını ifade ediyor.

ABD Fırsat Eşitliği Komisyonu (FEK), bu iki avukatın Kaliforniya İstihdam ve Konut Departmanı'na geçtikten sonra, Activision Blizzard soruşturmasında karar verici konuma gelmelerinin Conflict of Interest (Çıkar Çatışması) olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

FEK bu durumun, çıkar çatışmasının haricinde profesyonel etik kurallarının çiğnenmesi hatta Kaliforniya Mesleki Davranış Kuralları'na da aykırı olduğunu ifade ediyor.  FEK bahsi geçen avukatlar ile ilgili şunları söylemiş.

" Bahsi geçen iki avukat KİKD'yi bu davada temsil eder konuma geldiler. KİKD bu durumu fark edince avukatlar ile yollarını ayırdı ancak yalnızca saatler sonra Activision-Blizzard soruşturmasını başlattı. Bu durum,  KİKD avukatlar ile yollarını ayırmış ve yeni bir danışman ile soruşturmayı başlatmış olsa bile iddianamede, işten çıkarılan avukatların etkisi olabileceği şüphesini uyandırıyor."

Activision Blizzard soruşturması

Bütün bu gelişmelerin Activision-Blizzard'a, Kaliforniya İstihdam ve Konut Departmanına karşı dava açma hakkı verebileceği belirtiliyor. FEK ayrıca, Activision-Blizzard soruşturmasını yürüten KİKD ekibinin soruşturmayı ilerletmemeleri gerektiğini, çünkü bahsi geçen iki avukatın departmanı etkilemiş olabileceğini belirtiyor.

Activision-Blizzard soruşturması en başta gözüktüğünden çok daha karışık bir hale gelecek gibi. İşin içinde gerçekten şahsi hırsla açılmış soruşturma gibi bir durum varsa, ilerleyen aylarda mevzu kat be kat karışık hale gelebilir.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 10:14
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.10.2021 00:31
olan OverWatch2 ye oldu hala bekliyoruz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2021 01:36
Amma sıkıcı bir gündem
Kalan Karakter: 300 Gönder
Activision Blizzard soruşturması kördüğüm ve dava tersine dönebilir
İlginizi Çekebilir