Alsan Interactive

Can Gülay 3.06.2010 - 12:31
Alsan Interactive ile Türkiye'deki oyun pazarı üzerine kısa bir söyleşi...

Türkiye’de oyun ithalatı yapan birkaç isimden biri olan Alsan Interactive adına Ömer Halfeoğulları ile Türkiye’deki oyun pazarına yönelik kısa bir söyleşi yaptık. Bu söyleşide de kopya/orijinal yazılım konusunda bazı noktalara, özellikle de gerek net-haber gruplarında, gerekse çeşitli web sitelerinin forumlarında sıkça tartışılan bir konu olan; ‘’Orijinal oyunların fiyatlarının yüksek olması’’ gibi konulara açıklık getirmeye çalıştık...

Öncelikle bize Alsan Interactive’in bu sektöre nasıl girdiği hakkında bilgi verebilir misiniz, yani Alsan doğrudan oyun ithalatı ile mi bu sektöre adım attı? Bunun dışında şu an Türkiye distribütörü olduğunuz oyun firmaları hangileri ve yeni isimlerle anlaşmayı düşünüyor musunuz?

Alsan Interactive, 1990 yılında oyun aksesuarlarının ithalatı ile bu sektöre adım atmış ve 1996 yılında Ubi-Soft firmasının Türkiye Distribütörlüğünü alarak, oyun sektörüne hızlı bir giriş yapmıştır. Daha sonra Activision, Midway, Acclaim, THQ, Jowood gibi firmaların da Türkiye distribütörlüğünü alarak sektördeki büyüme hızını devam ettirmiştir.

Belli proje ve hedefleriniz varsa bunları bizimle paylaşabilir misiniz?

Alsan Interactive 2004 yılı için çok ciddi projeler geliştirmektedir ve bunların başında bir on-line oyun sitesi gelmektedir. Dünyada hızla gelişmekte olan on-line oyun siteleri, milyonlarca oyun kullanıcısına ulaşmaya devam ederken, bu oluşum Türkiye'de aynı hızla büyümeyi göstermemektedir. Alsan Türkiye'de bu açığı kapatmak için, 2004 projelerine bu oluşumu da almıştır.

2004 yılı içinde, şu an incelemede olduğumuz ve büyük aşamalar ile kaydettiğimiz yeni oyun firmalarının Türkiye distribütörlüğünü de alarak, Türkiye'deki oyun kullanıcılarına yeni oyunlar ve yeni tatlar sunabilmek de planlarımız arasındadır.

Türkiye'de orijinal oyun pazarının gelişmesi için çok yakında oyunculara büyük sürprizler sunmak istiyoruz. Örn; çok ucuz fiyata orijinal PC oyunlarını oyun severlere ulaştırmayı amaçlıyoruz. Oyun severler, bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi oyun www.alsaninteractive.com adresinden öğrenebilirler.

2004'deki en büyük sürprizimizi ise, Aralık ayında www.alsaninteractive.com'dan ve www.merlininkazani.com'dan öğrenebilirsiniz.

Türkiye’de ki oyuncuların orijinal oyunlar konusundaki en büyük sıkıntısı kuşkusuz fiyatların yüksek olması. Türkiye’de şu an yeni çıkmış bir konsol oyununu satın alabilmek için 75-80$ civarı bir ücret ödemek gerekiyor ve günümüz Türkiye Ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda bu rakamı herkesin veremeyeceği ortaya çıkıyor. Özellikle bu sebepten dolayı da her ne kadar istemesek de korsan yazılımlar ülkemizde büyük yer tutuyor. Tabi ki oyun fiyatlarının yüksek olması hiçbir şekilde korsan yazılım kullanmayı gerektirmez... Peki bu konuda neler yapılabilir, yani Alsan Interactive gibi ithalatçı firmalar distribütörü olduğu firmalarla Türkiye’ye özel anlaşmalar yapamıyorlar mı veya benzeri çözümler üretebilmeleri mümkün değil mi?

Alsan Interactive olarak, Türkiye'deki kopya oyun pazarının maalesef çok yüksek seviyelerde olduğunu biliyoruz, ve bizler bunun için neler yapıyoruz?

Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki; dünyadaki büyük oyun üreticisi firmalar, Türkiye veya başka bir ülke için fiyatlarından asla ödün vermiyorlar. Fiyat konusunda, bu sene Los Angeles'te düzenlenen E3 oyun fuarında firmalar ile birebir görüşmelerimizde de ne kadar yaklaşımsız olduklarını gördük. Ancak, dünya pazarında yeni yer almak isteyen firmalar ile görüşmelerimize ise, çok olumlu yanıtlar almış bulunuyoruz. Ve yapılan anlaşmalarımız neticesinde; Kasım ayında, 9 farklı PC oyununu kullanıcılara 14.950.000 TL ve PS2 oyununu 39.900,000 TL olarak piyasaya çıkarabildik, ve oyun severlerden çok olumlu tepkiler aldık. Bu güzel tepkiler ve talepler neticesinde Alsan yeni anlaşmalar ile, kullanıcılar için hem kaliteli hem de ucuz fiyatlı oyunları ithal etmeye devam etme kararı almıştır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, çok uygun fiyata orijinal tam sürüm PC oyunlarını da piyasaya çıkartmaya devam edeceğiz.

Peki konuya hep oyuncuların tarafından baktık, söyler misiniz Alsan Interactive ve benzeri isimlerin sıkıntıları neler?

Bütün bu güzelliklerin ve başarıların yanı sıra, Alsan Interactive firmasının sektörel sıkıntılarından bahsetmek gerekirse, en önemlisi oyun satan işletmelerin orijinal oyun satarken bir yandan da kopya oyun satmaları.... Eğer tüm perakendeciler de orijinal ürünlere destek verirler ise, ancak o zaman orijinal ürün pazarını geliştirebiliriz.

Bir başka nokta ise, basının bu pazara yeteri kadar ilgi göstermemesi.... Ve belki de en önemlisi devletin bu pazarın değerinin henüz farkında olmaması. Umarız, ülkemizin neler kaybettiği çok kısa sürede anlaşılır ve gerekli devlet desteği ve öncülüğüne de ulaşabiliriz.

Sizin eklemek istedikleriniz...

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğimiz önemli bir nokta; başta Merlin'in Kazanı olmak üzere on-line oyun dergilerinin Türkiye’de ki oyun sektörüne çok ciddi katkılarının olduğudur. Merlin’in Kazanı’da hem biz ithalatçılar için, hem de oyun kullanıcıları için çok iyi bir site. Bu dar pazarda var olmak gerçekten çok zor ve Merlin'in Kazanı bunu başarmıştır...

Son olarak orijinal oyun pazarında var olan ve bu pazarın gelişmesi için mücadele eden herkese, saygılar sunarız...

Bizde Merlin’in Kazanı olarak açıklamaları için Alsan Interactive’e teşekkür ediyoruz ve Türk Oyun Sektörü’nün gelişmesi için elimizden geleni her zaman yapacağımızın altını bir kez daha çiziyoruz...

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 12:34
Kalan Karakter: 300 Gönder
Alsan Interactive
İlginizi Çekebilir