AOC CU34V5CW inceleme

Ersin Kılıç 1.11.2023 - 17:57
Hem iş, okul hem de oyun için tasarlanan AOC CU34V5CW inceleme içeriğinde 21:9 geniş ekrana sahip monitöre yakından bakıyoruz.

AOC firması hem oyuncu hem de iş monitörleri konusunda akla gelen ilk isimlerden birisi. Zaten daha önce firmanın farklı oyuncu monitörlerini de inceleme (AOC CU34G2X inceleme, AOC 24V5CBK inceleme) şansını bulmuştuk. Bu sefer inceleme köşemize konuk olan yeni model ise farklı yönleri ile diğer modellerden biraz daha ayrılıyor. işte hem iş hem de oyun odaklı diyebilecğimiz AOC CU34V5CW incelemesinde bu monitörün farklı yönlerine ve daha da önemlisi kullanıcı detaylarına odaklanacağız.

AOC CU34V5CW inceleme

AOC CU34V5CW inceleme - 1
AOC CU34V5CW inceleme

Öncelikle AOC CU34V5CW modeli dediğim gibi hem iş, okul kullanımı için hem de bunun yanı sıra oyunlar da göz önüne alınarak geliştirilmiş bir monitör. Geniş ekranlı olması iş ya da okul odaklı uygulamalarda çoklu uygulama kısmında büyük kolaylık sağlarken Premiere Pro ya da benzeri uygulamalarda tabi daha efektif bir şekilde çalışmanıza olanak sağlıyor. Benim geniş ekran monitör kullanırken ve bu monitörde de en sevdiğim noktalardan birisi de zaten bu oldu. Geniş ekranda bu tarz uygulamalar üzerinde çalışmak gerçekten de daha hızlı olmanıza olanak sağlıyor.

Tabi oyun tarafında geçtiğimizde son dönemde geniş ekran desteğine sahip oyunların sayısında bir hayli artış olduğunu görüyoruz. Artık PC odaklı geliştirilen hemen hemen her oyunda, özellikle de görsel konuda iddialı ise bu desteği görmek mümkün. Ben bu monitörü test ederken Starfield ve son olarak da Alan Wake 2 gibi oyunları oynadım.  Renk doygunluğu, netlik ve geniş ekran ile birlikte oyunun atmosferine 16:9 monitörlere göre çok daha keyifli bir şekilde giriyorsunuz. Zaten 21:9 geniş ekranda bu tarz oyunları deneyimledikten sonra tekrar 16:9 formatına dönmek gerçekten de zor oluyor.

Tasarım

34" kavisli bir ekrana sahip olan bu monitör oldukça ince bir çerçeve yapısına sahip. Alt kısma baktığımızda sadece firma logosuna ve sağ tarafta da bildirim ışığına yer verildiğini görüyoruz. Eğer benim gibi koyu tonları ve sade tasarımı seviyorsanız bu monitörün tasarımını da seveceksiniz demektir. Monitörün arka tarafında menü kontrolü için analog bir çubuğa yer verilmiş. Menü kısmında renkler, giriş üniteleri ve Picture in Picture modu dahil olmak üzere birçok ayara ulaşmak mümkün. Üstelik PiP modunda ikinci ekranın boyutunu ayarlamanıza da izin verilmiş. 

AOC CU34V5CW inceleme - 2
AOC CU34V5CW inceleme

Monitörün ayak kısmına baktığımızda yine sade ve kare şeklinde bir tabana yayıldığını görüyoruz. 1500R kavis bulunan monitör yukarı ve aşağı doğru kızaklı bir ayarlama sistemine de sahip. Buradaki yapı oldukça geniş tutulmuş, zira resimlerde de görebileceğiniz gibi normalde sabit olan monitörümde sığdıramadığım Soundbar'ı bu sayede bu monitörü kullanırken kullanmaya başladım. Bu yönden benim için iyi bir artısı oldu diyebilirim.

Monitörde 5 Watt'lık iki tane dahili hoparlör de bulunuyor. Bu tarz dahili hoparlörlerde tabi ses kalitesi anlamında her incelemede bahsettiğimiz gibi yüksek beklentide olmamak gerekiyor. Günlük kullanım için yeterli bir seviyede olduklarını ve film, dizi ya da Youtube izleme gibi anlarda yeterli oluğunu söyleyebilirim. 

Bu monitörün tasarım anlamında en önemli detaylarından birisi üst kısmında yer alıyor. Monitör dahili bir web kamerası ile birlikte geliyor. Kamera için üst çerçeve üzerinde ufak bir çıkıntıya yer verilmiş. Burada lensleri net bir şekilde görebiliyorsunuz. 2 MP değerinde olan bu kamera özellikle online ders, iş toplantıları için gayet yeterli seviyede diyebilirim. Özellikle iyi bir ışıklandırma varsa bu gibi kullanımlar için son derece pratik bir kullanım sunuyor. Tabi düşük ışıkta doğal olarak performans kaybediyorsunuz. Kamera bağlantısı için 1.8 metrelik uzun bir kabloya da yer verilmiş. Tip C girişine takacağınız bu kablonun uç kısmı da Tip C olsa da normal USB çeviricisine de kablo üzerinde yer verilmesi gayet hoş olmuş. Unutmadan dahili kamera sayesinde Windows Hello kullanabilmek de güzel bir avantaj. Ayrıca kamera üzerinde kızaklı bir yapı bulunuyor ve merceği kapatıp açmanıza izin verilmiş.

AOC CU34V5CW inceleme - 3
AOC CU34V5CW inceleme

Monitör üzerindeki bu Tip C girişi oldukça önemli. Kamera bağlantısı dışında laptop, destekliyorsa tablet ya da telefon kullanımı için de bu bağlantıyı kullanabiliyorsunuz. 65 Watt güç akışı sağlaması aynı zamanda bu tarz cihazlarınız için ekstra kablo kalabalığından da kurtulmanıza olanak sağlıyor. Yani bir Macbook ya da Matebook tarzı cihazınız varsa Tip C bağlantısına takarak baya efektif bir kullanım imkanı yakalamış oluyorsunuz.

Bağlantı demişken monitör üzerindeki giriş çıkış ünitelerinden de bahsedelim. Monitörün arka kısmında bir adet HDMI 2.0, bir adet Display Port 1.2 ve biraz önce de bahsettiğim 65W sunan Tip C bağlantı bulunuyor. Bunlar dışında bir adet 3.5 jak girişine ve 3.2 olmak üzere dört adet USB girişine de yer verilmiş. 

Yani bağlantı seçeneği anlamında AOC'nin geniş bir seçenek sunduğunu görüyoruz. Bu da PC dışında çok daha farklı cihazlarınızı bu monitöre bağlayacağınız anlamına geliyor. Yeri gelmişken monitöre PS5 konsolunuzu da bağlayabiliyorsunuz. Tabi PS5'te maalesef geniş ekran desteği olmadığından yanlarda siyah boşluklar kalarak kullanmak mümkün. Ya da arayüz ayarlarından ekran basık olacak şekilde geniş ekrana da bu görüntüyü yayabiliyorsunuz.

Genel özellikler ve kullanım detayları 

AOC CU34V5CW inceleme - 4
AOC CU34V5CW inceleme

21:9 geniş ekranlı olan AOC CU34V5CW  modeli  3440 x 1440 çözünürlüğe ve 100 Hz yenileme hızına sahip. FreeSync, düşük mavi ışık ve Flicker Free gibi artık görmeye alıştığımız tüm teknolojleri içerisinde barındıran bu bu kavisli ekranda VA panel kullanılmış. 100 Hz yenileme hızı hem günlük işlerinizde hem de oyunlarda  daha akıcı bir deneyim elde etmenizi sağlıyor. 

Başta da dediğim gibi geniş ekranın getirisi hikaye bazlı oyunlarda özellikle görsel yönden kuvvetli ise daha etkileyici bir deneyim elde etmenize olanak tanıyor. Ayrıca FPS oyunlarında daha geniş bir alan görüyorken League of Legends tarzı oyunlarda da haritaya daha fazla hakim olabiliyorsunuz. Özellikle etki gücü yüksek şampiyonlarda yetenekleri kullanmak ve onlara hakim olmak da kolaylaşıyor. 

Geniş ekranın en büyük avantajlarından birisi de çoklu monitör kullanımının yerine geçebilmesi. Ben genelde iki, bazen üç monitörle çalışıyorum. İki tane monitör eşit boyutta olurken farklı kullanım senaryolarında çok daha ufak boyutlu 3.bir monitör taktığım da oluyordu. Bu modele geçince tabi ki monitör sayısını bire düşürmüş oldum. Hem çoklu pencere kullanımı hem de başta da belirttiğim gibi sık sık kullandığım video programlarında çok daha efektif çalışmanıza olanak sağlıyor. 

AOC CU34V5CW inceleme - 5
AOC CU34V5CW inceleme

Sonuç olarak AOC CU34V5CW modeli hem iş, okul hem de oyun kullanımı için iyi bir hibrit çözüm sunmayı başarıyor. Sade ve şık tasarımının yanı sıra kamera gibi detayları kullanım yönünden avantajlı olmuş. Geniş ekranda çalışmak keyifli, oyunlarda da bunun etkisini hissediyorsunuz. Tabi burada bu monitörün bir oyuncu monitörü olmadığının altını çizmem gerek. Yani profesyonel düzeyde ya da rekabete yüksek oyunlar oynuyorsanız ve tek bir ms oranı bile sizin için önemliyse hibrit kullanım sunan bu tarz monitörler sizi üzebilir. Ama benim gibi arada LoL ya da benzeri rekabete dayalı oyun oynuyorsanız ve iş, okul dışında arada hikaye bazlı oyunlarla vakit geçiriyorsanız göz atabileceğiniz bir model olmuş diyebilirim.

Teknik Özellikler

Video özellikleri

  • Freesync
  • Flicker Free
  • Low Blue Light

Tasarım

  • ÇERÇEVE TİPİ (ÖN): 3 kenardan çerçevesiz
  • ÇERÇEVE RENGİ (ÖN): Siyah
  • ÇERÇEVE KAPLAMASI (ÖN): Mat
  • KABİN RENGİ (ARKA TARAF): Siyah
  • KABİN KAPLAMASI (ARKA TARAF): Metal
  • ÇIKARTILABİLİR AYAK: Var
  • HOPARLÖRLER: Var
  • HOPARLÖR GÜCÜ: 5 W x 2
  • WEB KAMERA: 2MP Win Hello Webcam
  • KENSİNGTON KİLİDİ: Var
  • VESA DUVAR ASKISI: 100x100

Ergonomik bilgiler

  • EĞİLME: ­3° ±2° ~ 21° ±2°
  • YÜKSEKLİK AYARI (MM): 130mm
  • DÖNME: ­28° ±2° ~28° ±2°

Güç tüketimi

  • GÜÇ KAYNAĞI: İç
  • GÜÇ KAYNAĞI: 100 - 240V 50/60Hz
  • BEKLEMEDEYKEN GÜÇ TÜKETİMİ VAT OLARAK: 0.5
  • KAPALIYKEN GÜÇ TÜKETİMİ VAT OLARAK: 0.3

Bağlanırlık bilgileri

  • HDMI: HDMI 2.0 x 1
  • Displau Port: DisplayPort 1.2 x 1
  • USB-C: USB-C 3.2 x 1 (DP alt mode, upstream, power delivery up to 65 W)
  • USB: USB 3.2 (Gen 1) (4 USB ) 5Gbit
  • SES ÇIKIŞI: Kulaklık çıkışı (3,5 mm)
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 30.04.2024 04:15
Kalan Karakter: 300 Gönder
AOC CU34V5CW
İlginizi Çekebilir