Asteroid Apophis: 'Kaos Tanrısı' dünyaya çarpmayacak

Burak Bahar 30.03.2021 - 14:30
"Kaos Tanrısı" olarak isimlendirilen Asteroid Apophis için gelen yeni detaylara göre, gök taşının 2068'de gezegenimize çarpma olasılığı kalmadı.

Asteroid Apophis'in 2068'de Dünya'ya çarpmayacağı ve gezegenimizi en az yüz yıl daha etkilemeyeceğini doğrulandı. Detaylar haberimizde. Geçen yılın Ekim ayında asteroid Apophis'in ("Kaos Tanrısı" olarak da biliniyor) oldukça fazla hız kazandığı ve 2068 yılında dünyaya çarpabileceği bildirilmişti. Göktaşının genişliği 1,100 feet, yani yaklaşık 335 metre olduğu için hem araştırmacılar hem de insanlar için oldukça endişe vericiydi. Eğer dünyaya çarpsaydı 880 milyon ton patlayıcı maddeye eş değer bir felaket etkisine neden olacaktı.

Ancak şu günlerde, yeni yörünge analizi ve hesaplamalarına göre Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan NASA; Asteroid Apophis'in 2068'de Dünya'ya çarpmayacağını ve gezegenimizi en az yüz yıl etkilemeyeceğini söyledi. Dünya'ya 2029 ve 2036'da oldukça yakın bir mesafeden geçecek olan "Kaos Tanrısı" olarak isimlendirilen göktaşının uzak gelecekte bir etki olasılığı yok. Doğu Yarımküre'de yaşayan insanlar söz konusu göktaşını çıplak gözle gözlemleyebilecekler ve gökbilimciler onu daha detaylı incelemek için mükemmel bir fırsata sahip olacaklar.

Gökbilimciler bu yeni hesaplamaları yakın zamanda Apophis'i göz önünde bulundurarak doğruladılar. Güneşin etrafındaki yörüngesini belirlemek için güçlü radar gözlemleri kullandılar ve en az bir asır, yani yüz yıl bizim için herhangi bir tehdit oluşturmayacağını güvenle söylediler.

Asteroid Apophis: 'Kaos Tanrısı' dünyaya çarpmayacak

13 Nisan 2029'da Apophis'in ("Kaos Tanrısı") dünyadan geçeceği zamanki yörüngesi.

Amerika Birleşik Devletleri federal hükümeti tarafından finanse edilen araştırma ve geliştirme merkezi Jet İtki Laboratuvarı (JPL) tarafından yönetilen Yeryüzüne Yakın Nesne Çalışmaları Merkezi'nden (CNEOS) David Farnocchia: "2068'teki çarpma artık olasılık dahilinde değil ve hesaplamalarımız en azından önümüzdeki yüz yıl boyunca herhangi bir etki riski yok" diyor.

Asteroid Apophis'in gelecekteki hareketleri tahmin edildi

Son optik ve ek radar gözlemlerinin desteğiyle, Aphosis'in yörüngesindeki belirsizliğin oldukça azaldı. Bu sayede Asteroid Apophis'in gelecekteki hareketleri çok keskin şekilde tahmin edilebildi. Böylece "Kaos Tanrısı", risk listesinden çıkartıldı.

Asteroid Apophis: 'Kaos Tanrısı' dünyaya çarpmayacak

Bu yeni hesaplamaları yapmak ve göktaşının yörüngesini inceleme için kullandıkları ekipman, Deep Space Network'ün (NASA Derin Uzay Ağı), California'daki Goldstone Derin Uzay İletişim Kompleksi'nde (Goldstone Deep Space Communications Complex) bulunan 230 feetlik (70 metre) radyo antenini kullandılar. JPL bilim insanı Marina Brozovic bu konu hakkında: "Asteroid Apophis ile dünya arasında yakın zamanda yakın bir iletişim gerçekleşse de hala 10.6 milyon mil (17 milyon kilometre) uzaktaydı. Yine de yaklaşık 490 (150 metre) hassasiyete kadar olan mesafesi hakkında inanılmaz derecede keskin bilgiler elde ettik."

Yeni hesapların onaylanmasıyla, gökbilimciler ellerindeki verilerle birlikte Apophis'in gerçek şeklininin ortaya çıkacağını umuyorlar, çünkü önceki radar gözlemleri gerçekte neye benzediğini şu anda net olarak göstermeyi başaramadı.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2024 07:39
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2021 23:39
Bu göktaşını takip ediyordum şuan da çarpmayacak denmesi hiç çarpmayacak anlamına gelmez ama çarpacak anlamınada gelmez paniğe gerek yok ta da var orası size kalmış
Ancak sorulması gereken bir şey var...
Ya Aya çarparsa?
MK Okuru
MK Okuru 31.03.2021 20:02
aya neler neler çarpmış bu çarpsa ne yazar bizi bi kere daha kurtarmış olur
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2021 15:12
tüh ya
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2021 19:13
Çok mu üzüldün?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Asteroid Apophis: 'Kaos Tanrısı' dünyaya çarpmayacak
İlginizi Çekebilir