Kara Delik fotoğrafı manyetik alanına dair ipuçları içeriyor

Alparslan Gürlek 30.03.2021 - 13:05
Süper kütleli bir kara delik fotoğrafı için uygulanan bazı yöntemler ile manyetik alanına ve madde jetlerine dair yeni detaylar ortaya çıktı.

İlk kez bir kara deliğin fotoğraflarını ortaya çıkartan bilim insanları, görüntüye polarize ışık ekleyerek yeni detayları da aydınlattı. Kara delik fotoğrafı için eklenen polarize ışık, deliğin manyetik alanı hakkında daha detaylı görüntüler elde edilmesini sağladı. Net Scientist'e göre Event Horizon Telescope (EHT) projesi üzerinde çalışan bir grup gökbilimci, 2019'da ilk kez fotoğrafını çektikleri kara deliğin, polarize filtreli bir görüntüsünü yayınladı. Yeni fotoğraf, kenarı çevreleyerek dönen manyetik alan hakkında daha ayrıntılı bilgi veriyor.

Kara delik fotoğrafı manyetik alanını gösteriyor

Grubun The Astrophysical Journal Letters'da yayınlanan en son çalışması, 55 milyon ışıkyılı uzaktaki M87 galaksisinin merkezinde bulunan süper kütleli kara deliğin, çekirdeğine dair yeni bulgular sunuyor. "Madde jetlerinin" oluşumu uzun zamandır araştırmacılar için bir gizem olarak kalmış olsa da yeni manyetik alanlar bazı önemli ipuçları taşıyabilir. Madde jetlerinin neye benzediğini aşağıdaki görselde görebilirsiniz.

Kara Delik fotoğrafı manyetik alanına dair ipuçları içeriyor

Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nde bir EHT ekip üyesi olan Sara Issaoun, "Polarize ışık bir spirali andıran kıvrımlara sahip" dedi. "Bu bize kara deliğin etrafındaki manyetik alanın düzenli olduğunu söylüyor ve bu gerçekten önemli çünkü yalnızca sıralı bir manyetik alan madde jetleri fırlatabilir. Karışık bir manyetik alan bunu yapamaz.


Raporda belirtildiği gibi manyetik alanın değerleri 1 ila 30 gauss (manyetik indüksiyon birimi) arasında bir yerde çıktı. Bu da gezegenin kutuplarında en yüksek değerlerin alındığı Dünya'nın manyetik alan gücünün yaklaşık 50 katına eşdeğer. Bu ölçüm sayesinde araştırmacılar, kara deliğin jetlerinin nasıl çalışabileceğini daha iyi anlamalarına yardımcı oldu.


Issaoun, "Bu jet süreci tamamen şaşırtıcı, güneş sistemimizin büyüklüğü kadar olan bir şey, tüm galaksileri hatta galaksi mahallelerini delen bir jet fırlatabilir" diye açıkladı. "Şimdi gerçekten kara deliğin yakınındaki manyetik alanı ilk kez görüyoruz ve bu da onu evrendeki en güçlü jet süreci haline getiriyor."

Kara Delik fotoğrafı manyetik alanına dair ipuçları içeriyor

İlerlerken program üzerinde işbirliği yapan bilim adamları, kara delik ve onun jet üretimi hakkında daha fazla bilgi toplamak için EHT ağına birkaç tane daha teleskop ekleyerek genişletmeyi planlıyor. Özellikle kara delik fotoğrafı sayesinde gelişmelerin yaşandığı jet süreci hakkında daha fazla bilgi öğrenmeyi planlıyorlar.

Söz konusu kara delik fotoğrafı uzun vadede birçok bilgiyi ve evreni anlama sürecimizin önünü açacak gibi görünüyor. Peki sizler bu konuyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 17:21
Kalan Karakter: 300 Gönder
utrasah
utrasah 31.03.2021 11:09
Evrendeki en muazzam ve yoğun yapılar.dahası büyümelerini sınırı yok gibi
Kalan Karakter: 300 Gönder
Kara Delik fotoğrafı manyetik alanına dair ipuçları içeriyor
İlginizi Çekebilir