Battletoads İnceleme

Ersin Kılıç 20.08.2020 - 11:02
Geçen uzun yıllar sonrasında karşımıza çıkan Battletoads inceleme içeriğimizde oyunun genel dinamikleri ve aksiyon yapısına değiniyoruz.
Platformlar PC, XBox One
Battletoads İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Rare - Microsoft Game Studios
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,Platform
Merlin Puanı 70
7 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%64
Artılar + Eğlenceli oynanış sistemi
+ Farklı oynanış türlerini bir araya getirmiş
+ Çizgi film tarzı grafikler
Eksiler + Online co-op yok
+ Karakter yerleşiminden doğan karmaşa

Battletoads İnceleme: Çocukluğunuz benim gibi 90'lı yıllarda geçtiyse sizin için önemli olan bazı oyun serileri oluyor. Yani bir Golden Axe, Sunset Riders, Super Mario ya da Cadillac and Dinozours gibi klasikleri görünce duygulanıyorsunuz da diyebilirim. İşte Battletoads oyunu da bu yapımların arasında sayabileceğimiz bir oyundu. İlk olarak 1991 yılında çıkan Battletoads, sıra dışı karakterleri ve eğlenceli oynayışı ile aradan sıyrılmayı başarmıştı. Rare firması her ne kadar Microsoft tarafından satın alındıktan sonra beklediğimiz çıkışı gerçekleştiremese de eski bir klasiği yeniden hayata döndürmeyi başardı. 

Battletoads İnceleme

Çıkış noktası Ninja Kaplumbağalar'a rakip olarak düşünülen Battletoads, adından da anlaşılabileceği gibi üç kurbağanın maceralarını bizlere sunuyor. Oyunda orjinal yapımda olduğu gibi Rash, Pimple ve Zitz isimli karakterlere yer verilmiş. Zaten rakip oldukları karakterler gibi genel anlamda üç karakterimiz de esprili bir karakter portresi çiziyor. Oyun boyunca karşılaştıkları durumlar karşısında laflarını esirgemiyor ama kimi zaman da boş boğazlık yapıyor. Bazı espriler ve diyaloglar gayet yerli yerinde ama bazı anlarda olayların ve konuşmaların, hele ki bu tarz bir oyun için gereksiz uzatıldığını düşünüyorum. Oyundaki kelime esprileri dışında bazı durum ve olaylara da gönderme yapılmış. Mesela oyunun bir kısmında Rare imzasını taşıyan Sea of Thieves oyunna gönderme yapıldığına tanıklık edebiliyorsunuz.

Battletoads İnceleme

Battletoads genel olarak farklı oynanış dinamiklerini içerisinde barındırıyor. Oyunun büyük bir bölümünde beat 'm up dediğimiz türün benimsendiğini görüyoruz. Yani gelen rakiplere karşı mücadele yumruklarınızı, tekmelerinizi konuşturuyorsunuz. Bu yumruk tekme olayını basit düşünmeyin, kurbağalarımız sahip oldukları yetenekler ile oldukça farklı kombolar sergileyebiliyor. Hafif atakların yanı sıra ağır darbeler ile rakiplerinizi kıvama getiriyor, dilinizle onları yanınıza doğru çekiyor, şarjlı vuruşlar ya da özel kombolar ile bitirici hareketlerinizi sergiliyorsunuz. Tabi kaçınma, zıplama ve hava komboları gibi dinamikler ile birlikte bu oynanış biraz daha zenginleştirilmiş. 

Bu ana ilerleyiş dışında platform dinamiklerinin öne çıktığı, Shot 'em Up tarzı ya da bir araç üzerinde sürekli ilerlediğiniz farklı bölümlere de yer verilmiş. Orjinal oyunu oynayanlar hatırlayacaktıra, araçlarımız ile ilerlediğimiz bölümler bulunuyordu. Turbo Tunnel adı verilen bu ilerleyiş yeni oyunda faha farklı bir şekilde ele alınmış. orjinal oyunda bu bölümleri de normal kamera açısından oynuyorduk. Yeni Battletoads oyununda ise kamera araçların arkasında yer alıyor. Bu bölümler oyunun eğlencesini daha da yükseltmiş diyebilirim. Özellikle sürekli ilerlediğiniz ve önünüze çıkan platformlardan sakınmaya çalıştığınız bölümler sizi hem tilt ediyor hem de "bu sefer kesin geçicem" tripleri ile daha fazla keyif alıyorsunuz.

Battletoads İnceleme

Tabi işin içerisinde üç kurbağa olunca çoklu oyuncu desteğine de yer verilmiş. Oyunda local olarak üç kişiye kadar oyuncu desteği bulunuyor. Üstelik eski arcade mantığında olduğu gibi sanki jeton atmışçasına, diğer oyuncular diledikleri an oyuna dahil olabiliyorlar. Oyunda online co-op seçeneğine ise malesef yer verilmemiş. O nostalji havası korunmak istenmiş olabilir ama oyunların tamamen online altyapıya döndüğü bu dönemde bunun bir seçenek olarak sunulmaması oyunun bana göre en büyük eksiklerinden birisi olmuş. Özellikle bu tür nostaljik oyunların hayranlarının yaş ortalamasının daha yukarıda olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum bir araya gelip oynamanın da o kadar zor bir ihtimal olduğunu ortaya çıkarıyor. Ayrıca tek başınıza oynadığınızda oyunun ilerledikçe sıradanlaştığını fark ediyorsunuz. Bu da bir süre sonra sıkılmanıza sebep oluyor. Online co-op olmayışı bu aksiyon yapısını da baltalamış diyebilirim.

Tek başınıza oynadığınızda ise karakterler arasındaki geçişi dilediğiniz zaman sağlayabiliyorsunuz. Ya da bir karakterin canı bittiğinde diğeri otomatik olarak oyun alanına dahil oluyor ve aksiyon içerisine giriyor. Tabi her karakterin kendine has farklılıkları var. Cüsselerinde olduğu gibi komboları, atak ve hareket hızlarında da farklılıklar bulunuyor.

Battletoads İnceleme

Battletoads'un en sevdiğim yönlerinden birisi çizgi film stilinde grafiklere ve animasyonlara sahip olması. Hem karakterler hem animasyonlar hem de oyunun çevresi tamamen el ile çizildikten sonra dijital ortama aktarılmış. Rengarenk alanlar, hareketli arka planlar derken kendine has bir atmosfer yakaladığını söyleyebiliriz. Bu konudaki en büyük problemi ise karakterlerin oyun alanına yerleşiminde ortaya çıkıyor. orjinal oyun yoğun bir aksiyon yapısına karşın aynı zamanda sade bir görselliğe de sahipti. Yeni oyunda ise karakterlerin oyun alanında daha büyük olması aksiyon kısmında büyük bir curcunaya sebep olmuş. Bazen 6-7 düşman birden oyun alanına doluşuyor. Hele ki iri cüsseli düşmanlarla karşılaşırsanız karakterinizin nerede olduğunu, ne yaptığınızı takip etmekte zorlanıyorsunuz.

Sonuç olarak Battletoads beat 'em up türünü seven oyuncuları eğlendirecek öğeleri içerisinde barındırıyor. Dediğim gibi online co-op olmayışı oyunun en büyük problemlerinden birisi. ÖZellikle tek başınıza oynadığınızda bir süre sonra sıkılıyor ve sürekli aynı dinamiklere, esprilere mağruz kaldığınızı hissediyorsunuz. Bazı eksikleri giderilse ve online oynama imkanı olsa çok daha iyi bir oyun olabilirmiş. Bu hali ile sadece klasik ama keyifli bir oyun olmakla yetinmiş.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 08:42
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.09.2020 22:50
Hocam lütfen yazım kurallarına dikkat ediniz. Sizlerin genç bir nesile öncülük ettiğini unutmayınız. Saygılarımla...
*Orijinal*
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.08.2020 15:02
1995 1996 da tüplü televizyonda sonunu getirmek için 5-6 cocuk oynuyorduk battletoads & double Dragonu çok eğlenceli bir oyun umarım ps4 e çıkar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.08.2020 11:11
Ninja kaplumbağalar gibi kapak resmi
Kalan Karakter: 300 Gönder
Battletoads İnceleme
İlginizi Çekebilir