1/5

Bioshock Evreni: Bölüm 1 - Yıkımın Öncesi

Batuhan İnce 19.02.2020 - 15:13
Yeni oyunu geçtiğimiz haftalarda duyurulan Bioshock'un hikayesini derinlemesine incelediğimiz Bioshock Evreni yazı serisinde ilk durak Rapture Şehri romanı.

Bioshock serisi, Irrational Games tarafından geliştirilen birinci şahıs aksiyon oyunudur. Serinin yaratıcısı olan Ken Levine’in daha önce üzerinde çalıştığı oyun olan System Shock’ın ruhani devamı olarak kabul edilmektedir. Her ne kadar hikayelerin birbiri ile bağlantılı olduğu varsayılsa da iki seri arasında resmi bir kesişim noktası oluşturulmamıştır.

Bioshock Dünyasına Giriş

2007’nin ağustos ayında hayatımıza giren Bioshock serisi, başlangıçta iki oyun olarak planlanmıştır. Dağıtımcı şirketin Rapture şehrinde geçen yeni bir oyun talep etmesi sebebiyle 2010 yılında Bioshock 2 piyasaya sürüldü.  Bu zamana kadar çıkan tüm Bioshock oyunlarının içerisinden sadece bu oyunun yapımında Ken Levine yer almamıştır. Levine, o sıralar bambaşka bir Bioshock hikayesi ve evrenini anlatan Bioshock Infinite ile uğraşıyordu.

Bioshock Evreni: Bölüm 1 - Yıkımın Öncesi

Bioshock’un yeni oyununun “Parkside” kod adı ile, 2K’in yeni stüdyosu olan Cloud Chamber Studios tarafında geliştirildiği geçtiğimiz aylarda doğrulanmıştı. Ken Levine ile yollarını ayıran serinin hikayesinin nasıl devam edeceği ise merak konusu.

Bioshock serisi; sadece üç oyuna ve John Shirley tarafından yazılan öncül bir romana sahip olmasına rağmen oldukça karmaşık hikaye yapısını da içerisinde barındırır. Fallout oynayanların aşina olduğu Retrofütürist bir dünyanın ütopyalarını kendine has mizah anlayışı ve teknolojisi ile konu alır.

Bu makale serisi boyunca Bioshock evreninin karmaşık yapısını kalemim yettiği kadarı ile sizlere anlatmaya çalışacağım. Kronolojik sırayı takip edeceğimiz yazı dizisinin dört bölüm olmasını planlıyorum. Evrenin genel hatlarına ve Rapture Şehri romanına kısa bir göz atacağımız ilk bölümün ardından, çıkış sırasına göre tüm oyunları ve hikaye DLC’leri konu alınacak. Her ne kadar kronolojik sıraya göre gidecek olsam da Bishock Infinite’in hikayesi sırasında geçmiş ve gelecek sürekli karışacağı için dallanıp budaklanacak olan bir zaman çizgisi sizleri bekliyor.

Hazırsanız başlıyoruz.