Bir Oyunu Harika Yapan Nedir?

Merlinin Kazanı 23.02.2021 - 12:58
Oyun tasarımcılarının zihnindeki soru aynıdır: “İnsanların eğlenceli bulacağı, popüler olacağı ve çok para kazanacağı bir oyunu nasıl yapabilirim?”

Programlamaya ya da oyun tasarımına yönelen birçok arkadaşımız var. Ortaya çıkan birçok ürün de sadece ölü doğan oyunlar çöplüğünde hızlıca yerini alıyor. Ne yazık ki verilen onca emek, harcanan o kadar zaman, belki de bu işte çok başarılı olabilecek birçok arkadaşımızın yolunu kapatıyor. Bu sebeple onlara yol gösterebilmek için basitçe "Bir Oyunu Harika Yapan Nedir?" sorunusunu kendimize yönelttik ve elde ettiğimiz cevapları sıraladık. Ancak bu sorunun cevabını verebilmek çok kolay olmayacak. Yine de bazı önemli oyunların ortak noktalarına bakarsak, bir fikir edinebiliriz. Aşağıda başarılı oyunların ortak kullandığı birkaç noktayı sıralıyoruz.

Bir Oyunu Harika Yapan Nedir? En İyi Oyunların 10 Özelliği

1. Denetimler

Bir yapımla ilgili geliştirilen herşey harika olsa bile, oynayacak kişilerin onunla düzgün bir şekilde etkileşime girememesi çok önemlidir.

Oyun geliştirmenin en büyük zorluklarından biri, oyuna uyan ve deneyimi geliştiren kontroller tasarlamaktır. Bu, oyuncuların belirli eylemleri gerçekleştirmeye çalışırken hüsrana uğramadıkları veya herhangi bir şekilde kısıtlanmadıkları anlamına geliyor.

En iyi örneklerden biri, Nintendo 64 ve Nintendo Wii için çıkan Super Morio 64 gösterilebilir. Mario'nun hareketleri üzerinde tam kontrol sağlayan kontrolleri sayesinde oynaması her zaman eğlenceli bir yapım oldu.

Bir Oyunu Harika Yapan Nedir?

2. İlginç Bir Tema ve Görsel Stil

Tasarımcılar, oyunun en önemli etkenlerinden birinin iyi görsellerden geçtiğini bilir. Grafikler, oyuncunun tüm oyun süresi boyunca karşısında olduğundan, arka fon, karakter gibi oyunun içindeki tüm görsellerin hem dünyasına hem de tarzına uygun olması şarttır.

The Legend of Zelda: The Wind Waker, okyanus dünyasının canlılığını, benzerlerinden farklı kılan muhteşem görsellere sahip olduğu için harika bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

3. Mükemmel Ses ve Müzik

Sesler bir oyuna bağlayan en önemli etkenlerden biridir. Müzikleri yıllarca dinlenebilir ya da oyundaki replikler dilimizde yer eder. Sanal karakterler ile dünyayı daha canlı ve gerçekçi hissettirmek için video oyunlarının ses efektlerine ihtiyacı vardır. Aynı zamanda, oyunun müzikleri de oyuncudan duygu uyandırmada ve deneyimi yükseltmede büyük rol oynuyor.

Örneğin Diablo'da Deckard Kein'in “Stay awhile and listen” sözlerini nerede ise tüm oyuncular bilir. Ya da Uncharted 3'ün eşsiz menü müziği birçoğumuzu derinden etkilemiştir.

4. Oyunun Dünyası

Film ve televizyon gibi diğer eğlence biçimlerinin aksine, oyunlar etkileşimlidir ve bu nedenle keşfedilebilecek dünyalara sahiptir. Yapım ne kadar çok dikkat çekici ve bulunabilir içeriğe sahipse, oyuncular da o kadar çok kendini içinde hisseder. Görev ve ödüllerin oyuncular tarafından keşfedilmesi, yapımın sürekliliği sağlayan en önemli etkenler arasındadır.

2015'in The Witcher 3: Wild Hunt, canlı ve keşfedilmeye değer bir dünya sağlayarak bunu başardı. Yine World of Warcraft'ın açık dünyası yapabileceklerinizi, nerede ise, sınırsız bir boyuta taşıdı. İstersen gidip yaratık öldürün, isterseniz balık tutun. Kime ne?

Bir Oyunu Harika Yapan Nedir?

5. Eğlenceli Oyun

Eğlence, tartışmasız olarak bir oyunun en önemli yönüdür. Nefes kesici grafiklere ve büyüleyici bir hikayeye sahip olabilirsiniz, ancak oyuncunun oynayacağı ana mekanikleri eğlenceli değilse, bir film izlemeyi de tercih edebilirsiniz.

Her oyun tasarımcısının, oyunu eğlenceli kılan şey konusunda kontrol etmesi gereken çok sayıda düşünce ve fikir vardır.

"Öğrenmesi kolay, ustalaşması zor" oynanışı ile onlarca yıldır oyuncuları büyüleyen Tetris, en iyi örneklerden biri.

6. Seviye Tasarımı

En iyi oyunlar genellikle ana oyun mekaniğini tamamlayan harika seviyelere sahiptir. İyi planlanmış seviyeler, oyuncuların yeni zorluklarla karşılaştıklarında ilgisini çekerken, hikayeyi ilerletmeye yardımcı olacaktır. İyi seviyede bir tasarım sanatı, oyuncuların keşfetmeye ve devam etmeye teşvik edilmesi için çok fazla pratik ve planlama gerektirir. Ancak oyuncu asla zorlanmaz veya hayal kırıklığına uğramaz. Sonunda mutlaka bşaarıya ulaşması gerekir.

Özellikle RPG öğeleri içerin yapımlar, son yıllarda çok daha fazla popüler olmaya başlıyor. Sebebi ise oldukça basit. İlerledikçe gelişen karakteriniz, ilk aşamada zorlayan düşman ya da rakiplerinizi oldukça rahatça geçecektir. Bunun için de biraz zaman gerekiyor elbette.

SoulsBorne serisinin oyunlarını bir süre kesintisiz oynadığınız takdirde oyunun mekaniklerine alışıyor ve insanların bu oyunlara 'çok zor ya' deyişine 'çalışırsan geçersin' gibi sinir bozucu cevaplar vermeye başlıyorsunuz.

7. Unutulmaz Karakterler

Her yapımcı, sıkıcı olmayan, unutulmaz karakterlere sahip olmak ister. Bu, görsel olarak ilginç, iyi yazılmış ve oyuncunun ilişki kurabileceği karakterler tasarlamak anlamına geliyor. Birçok yapımcı, iyi bir hikayeyi harika olandan ayıran şeyin olay örgüsü veya kurgu değil, karakterlerin olduğunu bile iddia etmekte.

Tomb Raider serisinin Lara Croft'u, sadece güzelliği ile değil, aynı zamanda karakteristik özellikleri ile birçok oyuncuyu derinden etkilemiştir. Gizemli ve maceraperest bir karakteri kim yönetmek istemez ki?

Bir Oyunu Harika Yapan Nedir?

8. Görev/Ödül Dengesi

Oyun tasarımcılarının karşılaştığı önemli zorluklardan biri de görevlerin zorluk ve ödül dengesini doğru olarak belirlemektir. Eğer bir oyunu çok zor yaparsanız, hayal kırıklığından dolayı kimse ona elini sürmeyecektir, ancak aynı zamanda ilerlemesi çok kolay bir oyun, oyuncuları da sıkabilir. En iyi yapımlar, düzgün bir zorluk artışı sağlamak için üzerinde çok düşünülmüştür. Böylece oyuncular meydan okumaya devam eder ve ödüllendirilmiş hisseder.

Halo serisi, kolay başlayan ve imkansız ilerlemeyi hissetmeden giderek daha zorlu hale gelen bir önemli örneklerden biri.

9. Eğlenceli Bir Hikaye

Tüm zamanların en iyi ve en sevilen oyunlarından bazıları anlattıkları hikayelerle hatırlanıyor. Sebep ne olursa olsun, insanlar unutulmaz karakterler, olay örgüsü kıvrımları ve daha fazlasını içeren ilgi çekici hikayelerle işlenen bir yapımı tercih ediyorlar.

Oyunlar etkileşimli olduğundan, başka hiç kimsenin kıyaslayamayacağı bir hikaye anlatma aracı olarak da hizmet edebilirler.

Mass Effect serisi, bir sonraki aşamada neler ile karşılaşacağımızı görmek için merak oluşturan iyi örneklerinden biri olark karşımıza çıkıyor.

10. Farklı Bir Şey

Çok tutulan bir oyunun yolunu takip etmek iyi bir fikir gibi görünse de, herkesin dikkatini çeken benzersiz oyunlar da var. İyi oyun tasarımcıları, oyuncuların başka hiçbir yerde elde edemeyecekleri yeni bir deneyim sunan bir oyun yaratmak için çabalar. Bu zaten var olan bir oyun türüne veya tarzına sadece birkaç ince ayar eklemek anlamına gelse bile.

2015'in en popüler bağımsız oyunlarından biri olan Undertale'i düşünün. Diğer RPG'lerle aynı geleneksel mekaniklerin çoğunu paylaştığı doğru olsa da, canavarlarla arkadaş olma ve tek bir düşmanı öldürmeden oynayabilme yeteneği onu ayıran şeydir.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 22:43
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.02.2021 21:35
Bir oyunu harika yapan en önemli şey, bedava olması :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.02.2021 20:41
Animasyon gerçekçiliği diyorum konuyu kapatıyorum.Animasyonu 10 numara olsun çöpten adam çiz yine satar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.02.2021 16:14
Bunların neredeyse hepsi heretic 2 de vardı :(
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bir Oyunu Harika Yapan Nedir?
İlginizi Çekebilir