Call of Cthulhu İnceleme

Ersin Kılıç 30.10.2018 - 11:36
Deliliğin dağlarına hoş geldiniz
Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Call of Cthulhu
Merlin Puanı 60
8 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%71
Artılar + Atmosfer ve korkutucu ses efektleri
+ Cthulhu teması güzel bir şekilde yansıtılmış
+ Merak edilen hikaye unsuru
Eksiler - Oynanış dinamikleri sizi 10 yıl öncesine götürüyor
- Olay çözme kısmı çok kısıtlayıcı
- Gizlenme dinamikleri

Call of Cthulhu daha oyunun menü sisteminden nasıl bir gidişata sahip olduğunun ipuçlarını veriyor ve oyuna başlar başlamaz kendinizi büyük bir kabusun içerisinde buluyorsunuz. 1924 yılında geçen oyunda özel bir dedektif olan Pierce isimli karakteri yönetiyoruz. Hayatının belki de en kötü dönemini geçiren, borç batağı içerisinde yüzen Pierce, doğal olarak kendisine gelen gizemli bir iş teklifine dört elle sarılıyor ve Hawkins ailesinin yaşamış olduğu trajediyi araştırmak üzere Boston açıklarındaki Darkwater isimli adaya yelken açıyor.

Call of Cthulhu İnceleme

Call of Cthulhu adından da anlaşılabileceği gibi H.P. Lovecraft'ın Cthulhu temasından esinlenen bir yapım. Zaten bu evrene adını da veren ve Yüce Eskiler'den biri olarak bilinen Cthulhu'da oyunun merkezine konumlandırılmış durumda. Oyun boyunca bu temaya ve tabi ki bu ikonik evren içerisinde yer alan birçok olaya göndermeler ile karşılaşıyorsunuz. Hatta masa üstü oyunlarında olduğu gibi oyunda bir düzen üzerine kurulmuş ve bu düzenin bir parçası olduğunuzu Call of Cthulhu'nun her anında hissediyorsunuz. Bu durum bazı anlarda sizi özgür bırakıyor olsa da bazı anlarda da oyunu büyük bir çıkmazın içerisine sokuyor.

Call of Cthulhu

Call of Cthulhu'nun merkezinde araştırma dinamikleri yatıyor. Bu nedenle bulunduğunuz bölge eğer kalabalık ise bilgi almak için etrafta bulunan kilit karakterler ile konuşabiliyorsunuz. Bu konuşma muhabbeti RPG oyunlarında olduğu gibi bol seçenekli bir şekilde karşımıza çıkıyor ve yaptığınız muhabbetler ile hikaye adına ekstra birçok bilgiye kavuşuyorsunuz. Zaten RPG dinamiği sadece diyalog kısmına değil, işi çözümleme kısmına da yansıtılmış. Örneğin karakterinize verdiğiniz puanlamalar ile ekstra diyalogların kilidini de açabiliyorsunuz. İş olayı çözmeye, yani bir sonraki aşamaya geçtiğinde ise oyunun dinamikleri biraz eskide kalıyor. Özellikle kasaba kısmında bulunan geçişler ya da akıl hastanesindeki gizlenme dinamikleri bu konuda biraz sabrınızı sınıyor. Belki de 10 yıl önce karşılaştığımız bu dinamikler, daha oyunun başından sıkılmanıza sebep olabilir. Neyse ki malikaneye geçtiğiniz anda oyun kendisini toparlamaya başlıyor ve hikaye de daha ilginç bir tarafa doğru sürükleniyor.

Başta da dediğim gibi Call of Cthulhu araştırma dinamiklerinin ön plana çıktığı bir yapım. Bu bağlamda oyunda bir sezgi moduna da yer verilmiş. Çözmeniz gereken bir olay olduğunda sezgi moduna giriyor ve orada eskiden yaşanmış olayları tekrar resmediyorsunuz. Sezgi modunda bulduğunuz ipuçları ile birlikte yaşanan olaya dair eksik parçaları bir araya getirmeye çalışıyorsunuz. Bu kısım gayet güzel bir şekilde işliyor ama tüm ipuçlarını genelde sırasıyla bulmanız gerekiyor. Bu işleyiş olay örgüsüne bağlı kalınması gereken bazı anlarda oldukça gerekli ama bazı durumlarda ise canınızı sıkan bir hale gelebiliyor. 

Call of Cthulhu

Örneğin malikanede yemek salonuna girdiniz ve burada yaşanan bir olayı çözmeye çalışıyorsunuz. Sezgi moduna girdiğinizde çiftin kavga ettiğini anlıyorsunuz. İşte masadaki dağınıklığa bakıyor, daha sonra ise yere düşen ve parçalanan bir tabağı buluyorsunuz. Yani olay örgüsünde öncelikle kavgayı çözüp sonra tabağa ulaşmanız gerekiyor, bu son derece normal. Fakat aynı şekilde çocuk odasına gittiğinizde duvarda ilginç resimler görüyorsunuz ve bu resimler ile etkileşime geçemiyorsunuz. Olay örgüsü sıralı olmasa da bu resimlere bakabilmek için öncelikle odadaki başka bir eşyayı incelemeniz gerekiyor. kavga kısmında akıcı olan bu sezgi dinamiği, sizi hep bir kalpı içerisine sokmaya çalışıyor. Kısacası keşke biraz daha serbest bıraksalarmış demeden edemedim.

Yapımda bazı anlarda seçimler yapmanız da gerekiyor. Fakat bu kısımlarda da çok eski dinamikler söz konusu. Oyunda önceden hazırlanan ara sahneler kullanıldığı için yaptığınız bu seçimlerin ara sahnelere işlediğini bile göremiyorsunuz. Mesela oyunun başında malikaneye giderken bir polis memurunun size eşlik edip etmemesini seçebiliyorsunuz. Bu koca ve bir o kadar da kasvetli malikanede yalnız dolaşmamak adına polis memurunun yanımda gelmesini seçtim. İşte malikaneye girdiğimde polis hemen yanımda olmasına rağmen önceden hazırlanmış sinamatiklerde gözükmediğini fark ediyorsunuz. Zaten seçseniz de seçmezseniz de ilerleyen anlarda olaya bir şekilde müdahil olması gerekiyor. Çünkü serbest dolaştığımda sinematiklerde gözükmeyen polis memuru, ilerleyen kısımlarda ise birden bire olaya dahil olabiliyor.

Call of Cthulhu

Biraz da oyunun atmosferinden bahsedelim çünkü Call of Cthulhu'nun belki de en sevdiğim yönü burası oldu. Görsel anlamda oyun çok iddialı değil, buna rağmen atmosfer olgusunun görsel yöne inanılmaz bir şekilde etki ettiğini fark ediyorsunuz. Karşılaştığınız tasarımlar, heykeller ve ve bu mit ile ilgili olgular oyuna büyük bir katkı sağlamış. Hele ki oyunda karşılaştığınız tablolara ayrı bir parantez açmak istiyorum. Sulu boya ile hazırlanan bu tablolar gerçekten de insanın içini ürpertiyor. Belki de görmeyeceğiniz, bakmayacağınız tablolar bile özenle hazırlanmış. En son Hayalet Avcıları 2 filminde yer alan Vigo portresi beni bu kadar ürpertmişti. Zaten yalnız kaldığınız anlarda gaz lambasının gazıydı, sizi ürperten seslerdi derken oyunun bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını söyleyebilirim.

Sonuç olarak Call of Cthulhu, atmosferi ve hikayesi ile oyuncuları merak ettirmeyi başarıyor. Sezgi dinamiği, oyunun geçmiş olduğu mekanlar ve hikayenin merak ettiren yönü gayet iyi işlenmiş. Oynanış dinamiklerine geçtiğimizde ise düşük bütçe ve eskide kalmışlığını fazlasıyla hissettiriyor. 

Yorumlar 49
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 13:43
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.11.2020 21:58
oyunu yeni bitirdim ve incelemeyi okudum. İnceleme çok kısıtlı ve kısa ayrıca hiç iyi bir inceleme değil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2019 00:07
Bu kitapların sırasını bilen var mı yahu? Deliliğin dağlarını okudum şimdi ne okumam gerekiyor?
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2019 12:09
Tüm eserleri diye (3 cilt sanırım) kitabı var. Al onu tüm hikayelerini oku. Bunların sırası yok bildiğim kadarıyla. Farklı hikayeler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.01.2019 11:36
Ben eski merlini istiyorum. Eskiden oyunların sonlarını felan nasıl açılcağını anlatırdınız. İncelemeleriniz en az 6 7 sayfa olurdu. Oyunun varsa bir tarihi geçmişi (örn;dark corner earth, arkham city, assasin creet) yazardınız. Sayfalar dolusu içi boş olmayan bilgiler ile dolu olurdu. Şimdi ise peh
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.11.2018 18:36
Ooo! ortam guzel bol muhabbet var burda. Arkadaşlar oynanış ve grafikler eski tarzda derken, bazı oyun firmaları günümüzdeki yeni teknolojileri kullanamıyor mu? yok sa bütçeyle mi alakalı? Kalifiye eleman sıkıntısı mı var? Vampyr oynundaki Jonathan'ı anımsattı ana karekter.
MK Okuru
MK Okuru 12.12.2018 14:03
Merlin'nin kazanı yüksek not vermiş. Bir kere oyna ve bir daha deneme derim, ben. Layers of Fear bile bundan daha iyi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.11.2018 19:59
resident evil tüm serilerini- silent hill tüm serilerini-clive barker's undying-Dark Messiah Of Might And Magic-outlas1 oyunları nı oynamış biri olarak, hatta Call of Cthulhu1 de dahil.. Bu Call of Cthulhu2 denen oyuna para vermeye değmez. Bir kere vermiş bulundum, sandımki ilki gibi güzel olacak
Kalan Karakter: 300 Gönder
Call of Cthulhu
İlginizi Çekebilir