1/6

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi

Tayfun Kumaş 15.11.2020 - 21:41
Geçtiğimiz sene piyasadaki yerini alan Modern Warfare ile Call of Duty serisinde yepyeni bir dönem başladı. İşte Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi.
Platformlar PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi
  • Yapımcı - Yayıncı Treyarch - Activision
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,First Person Shooter
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 80
16 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%80
Artılar IW Engine’ın tüm gücünü kullanması ve gerçekçi grafikler,
Gerçek olaylardan esinlenen hikaye,
Black Ops serisindeki Soğuk Savaşı yeniden canlandırması,
MW’daki Warzone ile geçiş,
Karakter Özelleştirme
Eksiler 6-7 saat olarak oyunun kısa sürmesi,
Diskteki aşırı yüksek boyut,
Warzone yüzünden standart Multiplayer modu,
Koleksiyoncular için kutulu PC sürümünün olmaması,
Bazı kısımların aceleye getirilmiş olması

Geçtiğimiz sene piyasadaki yerini alan Modern Warfare ile Call of Duty serisinde yepyeni bir dönem başladı. Modern Warfare serisinin reboot olmasının yanı sıra, oyunun grafik motoru ve teknik olarak yenilenmesi, gerçekten son 10 yılda bugüne kadar Call of Duty serisinde yapılan en büyük teknik gelişmeydi. Bu aslında, yeni nesil diyebileceğimiz seviyede büyük bir yenilikti. Asıl tüm bu “aynı grafik motoru” tartışmaları ve eleştirilerin kaynağına inelim hızlıca. Tüm bu savaşı başlatan Medal of Honor’dan sonra dağılan geliştiricilerin bir kısmı Battlefield markasını oluşturan ekibi, diğer kısmı ise Call of Duty markasını yaratan ekibi oluşturdu. Böylelikle savaş her yere dağıldı. Ladı daha fazla uzatmadan sizi Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi ile başbaşa bırakıyoruz.

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi: Bir Nesil Boyunca Süren Arayış

Call of Duty 4: Modern Warfare ile IW Engine, ulaşabileceği en uç noktaya gelmişti. Oyunun da her açıdan o dönem için kusursuz olması, “Game of the Year” ödülünü kazandırmayı başarmıştı. Bu süreçte World at War, Modern Warfare 2 ve Black Ops gibi oyunları ardı ardına rekorlar kırarak gelmişti. O dönem, grafik motoru açısından herhangi bir ciddi eleştiri almasa da, bu motoru da her oyunda güncelleyip yenilese bile, asıl patlak veren nokta 2011 senesinde yaşanan “Call of Duty: MW3 ve Battlefield 3” rekabeti oldu.

Electronic Arts’ın sunduğu ve DICE’ın, FrostBite 3 grafik motoruyla geliştirdiği Battlefield 3’ün grafikleri gerçekten oyun dünyasına devrim yaratacak nitelikteydi ve bu devrimi de yarattı. Bugüne kadar hiçbir yerde görülmeyen grafiklerle karşımıza çıkmıştı. Her ne kadar hikaye moduna odaklanan bir Call of Duty bizi beklese de, Battlefield 3’ün yanında grafik anlamında zayıf kalıyordu. İşte bu durum karşısında oyuncular, Call of Duty serisine karşın hypelanmışlardı. Olumsuz eleştiriler de ardı ardına gelmişti. En önemlisi de Infinity Ward’da yaşanan sorunlar neticesinde dağılan ekibin tamamı EA’ye geçmiş, bunun da böyle olması karşısında Activision’a karşı nefret artmıştı. Ancak o ekibin, DICE ile alakası yoktu. Zamanla bu ekip, Respawn Entertainment’i kuracak ve ardından da Titanfall ile oyunculara merhaba diyecekti… Ve hatta yıllar sonra çoğu oradan bile ayrılıp, özüne yani Infinity Ward’a geri döneceklerdi…

Grafik motoru konusundaki olumsuz eleştiriler ve çekişmeler böylelikle başlamıştı. Peki ya daha sonrası?

Call of Duty serisi, kendi içerisinde üçleme olarak Modern Warfare serisini ve iki oyunluk Black Ops markasını yaratmıştı. Arada kalan World at War, artık FPS yapımlardaki İkinci Dünya Savaşı temalı yapımlar tiksindirici derecede baygınlık getirttiği için ve oyuncuları da ciddi manada sıktığı için unutulmaya yüz tutmuştu. Firma, tema açışından yenilikler arıyordu. Modern Warfare ile günümüze gelmesi gibi Black Ops 2 ile geleceği ve fütüristik dönemi seçerek, zaman zaman 80’li yıllara da hikaye akışı sağlayarak Black Ops serisinin orijinalliğini iki oyunla sonlandırmıştı. Yani işlenilecek en önemli konular işlenmişti sanki.

Call of Duty Ghosts ile 2013 senesinin yeni nesil konsolları olan Sony PlayStation 4 ve Microsoft Xbox One ile yeni bir Call of Duty markasına girişildi. Geçerli bir teması ve ilerleyişi vardı. Call of Duty serisine uygun oyunlardan da biriydi ancak orijinal Modern Warfare ile Black Ops serisinin tadını veremedi. Ardından eski Dead Space yapımcılarından oluşturulan Sleedgehammer Games ile de Advanced Warfare geldi. Tamamen gelecekte geçen bu yapımda, Kevin Spacey, Troy Baker gibi aktörlerde yer alıyordu. Özellikle House of Cards’ın etkisiyle Kevin Spacey sevilse de, taciz olaylarıyla anılmadığı o dönemde zirveye gidiyordu ki Advenced Warfare’da, bir süre sonra bekleneni vermedi. Nasıl olduğu anlaşılmadı ancak başlangıçta Multiplayer serverları dolu olan oyun, sonradan yavaş yavaş başlayıp, hızla oyuncu kaybetti. Bir sonraki oyun yine geleceği konu alarak ilk iki oyundan bağımsız olan Black Ops III oldu ve ardından da gelen uzak gelecek temalı Infinite Warfare ile meme ortamlarında dalgası geçilen uzay temalı Call of Duty oyununu bile görmüştük. Astronomi konusunda başarılı ve NASA’dan ekibe kattıkları astrofizikçilerin danışmanlığı ile mantıklı bir Call of Duty olsa da, tarihin en sevilmeyen Call of Duty oyunu olmayı başarmıştı. En son ise WW2 ile özlerin döndüler… Arada hikayesiz bir Black Ops IIII var, ona hiç girmiyorum fakat Warzone’un da temeliydi belli ki.

Kısaca Call of Duty serisi, geçtiğimiz nesil hem tema arayışında olan bir yapım olduğu kadar, gelecek temalı içerikleriyle ikinci dünya savaşı dönemine yer vermediği kadar, geleceği bizlere sunmuştu. Sonunda bunca deneyimin ardından olsa gerek ki Black Ops serisindeki ara açıklığı Cold War ile kapama kararı alıp, Modern Warfare ile de reboot bir yapımla aynı evrene geldiler…