Call of Duty sırları

Murat Halilbeyoğlu 27.12.2010 - 14:37
Ünlü FPS'nin sırları ortaya çıkıyor. İlk konumuz, Viktor Reznov.

“Vorkuta’nın cesur yoldaşları, zulümcülere karşı baş kaldırma zamanımız gelmiştir! Bugün gerçek Rusların yürekliliğini göstereceğiz onlara. Anavatanımız için hepimiz kanımızı verdik. Onun çağrısına her zaman sorgusuz sualsiz koştuk. Gençliğimizi, yüreğimizi ve ruhumuzu onu korumak için feda ettik, kardeşler gibi Alman faşistlere karşı savaştık. Pisliğin, kanın ve kumun içinde sürünerek ihtişamlı zaferimize ulaştık….Madalya için veya zafer kazanmak için yapmadık. Yapılacak doğru şeyin bu olduğunu bildiğimiz için yaptık. İntikam için savaştık… Peki Berlin düştüğünde liderlerimiz bize karşılığını nasıl ödediler? Coşkulu bir hoş geldin partisi yerine kuşku ve zulüm ile karşılaştık.”

- Viktor Reznov,
Vorkuta isyanına liderlik ederken yaptığı konuşmadan bir bölüm.

Call of Duty Sırları Nelerdir?

Black Ops’u ancak geçtiğimiz Cuma günü yükleyebildim ve hafta sonu bitirdim. Dürüst olmam gerekirse bu oyunu yüklememin tek bir sebebi vardı; oyunun senaryosu. Bundan yaklaşık bir buçuk ay önce Mahmut incelemek için bu oyunu ofiste oynamaya başladığında, senaryo ilgimi çekmişti. Kennedy suikastı ile ilgili bütün belgesel ve filmleri takip eden birisi olarak senaryonun bu yönü beni çok etkiledi. Mason’ın başından geçenler, Dragovich’in ona yaptıkları, Vietnam savaşı ve sonuçları, Küba istilası…Bütün bunların hepsinin en alt noktası JFK idi ve onun barışa olan inancı ve kararlılığı, dünyanın her yerindeki savaşları kınaması her şeyin baştan başlamasına sebep olmuştu.

Call of Duty sırları - 1
Call of Duty sırları

İşte bu sebepten dolayı Black Ops’u aldım ve bilgisayarıma kurarak oynamaya başladım. Açıkçası çok FPS düşkünü bir insan olmadığım için oyun hakkında iyiydi veya kötüydü gibi bir yorum yapmayacağım, nitekim bu çok adil bir yorum olmaz. Ama genel olarak söyleyeceğim şey beni senaryosundan başka fazla bir şeyin etkilemediği hatta bazı noktalarda sinir ettiğidir. Kısacası JFK’nın içinde olduğu bir senaryo olmasaydı büyük olasılıkla bu oyunu oynamazdım.

Sanırım bu olay, uzunca bir süredir tartışılan “Oyundaki en önemli şey konu mu yoksa teknik özellikler mi?” sorusuna bir bakış açısı olabilir. Öyle bir senaryo yazın ki, o türü sevmeyen insanlar bile sırf hikayeyi öğrenmek için  oyunu alıp bitirsinler. Öyle bir senaryo ki dünya tarihi ile alakalı ancak kendi içerisinde kurgusal olsun. Öyle bir senaryo ki içerisindeki karakterler gerçekten yaşıyorlarmış gibi davransın. Öyle bir senaryo ki o karakterlerin arkasından buna benzer makaleler yazılsın.

İşte biz de Merlin’in Kazanı olarak düşündük, taşındık ve hikayeyi sizler için daha anlaşılabilir kılmak adına Call of Duty karakterlerini birer birer incelemeye karar verdik ve işe Viktor Reznov’dan başladık.

Kimdir bu Reznov ?

Viktor Reznov, İkinci Dünya Savaşı’nda geçen Call of Duty: World at War oyununda, Kızıl Ordu’nun Rus manga komutanıydı. Call of Duty: Black Ops’ta ise, Alex Mason’ın üzerinde büyük etkisi yaratan bir savaş kahramanı olarak karşımıza çıktı. Bu arada Viktor Reznov’u Gary Oldman seslendirdi.

Biyografi

Çavuş Reznov Rusya’nın Saint-Petersburg – Sovyet Rusya zamanında Leningrad olarak bilinirdi- şehrinde dünyaya geldi ve ikinci dünya savaşı başlamadan kısa bir süre önce Kızıl Orduya katıldı. Reznov’un anlattığına göre babası bir müzisyenmiş. Stalingrad kuşatması sırasında vatansever bestekarların bestelerini kemanı ile çalarak vatandaşları için bir umut simgesi, Almanlar için ise bir meydan okuma örneğiymiş. Reznov’un babası bir gece yarısı uykusunda Alman askerler tarafından boğazı kesilerek öldürülmüş.

Call of Duty sırları - 2
Call of Duty sırları

Stalingrad Savaşı

Reznov ile ilk defa Call of Duty: World at War oyununun “Vendetta” bölümünde tanışıtık. O büyük çeşmenin orada gerçekleşen Alman katliamından kurtulan iki kişiden birisi olan Reznov bu başarısını ölü taklidi yapmasına borçluydu. Dimitri Petrenko ile Viktor Reznov yine bu çeşmede tanışmışlardı. Reznov ona durumundan bahsetmiş, sakatlanan elinden dolayı doğru dürüst nişan alamadığı için dürbünlü Mosin Nagant tüfeğini Dimitri’ye vererek ondan generali öldürmesini istemişti. Bunu yaparken de üstlerinden geçen Alman bombardıman uçaklarını takip etmesini ve bomba sesleri silah sesini bastırdığı anda ateş etmesini tembihlemişti. Bu şekilde Reznov’un daha en başında ne kadar tecrübeli bir asker olduğunu fark etmiştik.

Reznov daha sonra bizi peşinden Stalingrad’a kadar sürüklemiş, bir Alman keskin nişancısı ile düello yapmamızı hatta elinde Flammenwerfer 35s bulunan birkaç asker ile koca bir Alman taburuna saldırtmıştı. Daha sonrasında Dimitri’nin, Daletski adlı bir askerin  liderlik ettiği birliği tarafından kurtarılmış ve Nazi iletişim karargahına saldırıya devam etmişti. Çetin geçen savaşın ardından Dimitri Petrenko Heinrich Amsel’i öldürmüş ve Reznov’un kalbinde kanayan bir yarayı durdurmuştu. Hemen ardından Alman askerleri ve panzerleri tarafından saldırıya uğramışlardı. Bir süre Alman askerlerini kendisinden uzak tutan Reznov, daha sonra bir kanala atlamış ve Dimitri de onu takip etmişti. Şunu belirtmek gerekir ki Reznov’un parmağı sakatlandığı için tüfeğini eskisi kadar iyi kullanamaz olmuş, bunun üzerine karakter sınıfı Submachine Gunner olarak değişmiş ve o andan itibaren PPSh-41 kullanmaya başlamıştır. Üç yıl sonra görüldüğünde sakat parmağı artık yerinde değildir.

Berlin Muharebesi – Savaşı Düşmana Taşımak

Üç yıl sonra 18 Nisan 1945’te Almanya’nın Seelow Heights adlı bölgesinde Sovyet birlikleri Berlin’e doğru ilerliyorlardı. Çavuş Reznov yanındaki yeni askeri Chernov ile, tutsak edilmiş Dimitri Petrenko’yu üç Alman askerinin elinden kurtarmıştı. Reznov diğer askerlere, özellikle de yoldaşlarının Wehrmacht askerlerine karşı yaptıkları kinci şiddet karşısında şok olan Chernov’a sürekli olarak Dimitri’yi örnek almasını söylemişti. Lakin Reznov ve Petrenko’nun Stalingrad’da şahit oldukları vahşet onlarda Alman askerlerine karşı acıma duygusunu tamamen ortadan kaldırmıştı.

Reichstag’ın yakınlarında geçen Heart of the Reich bölümünde Reznov, Chernov’a ülkesi için adam öldüremeyecek ise en azından ülkesi için canını feda edebileceğini ispat etmesini istemiş ve o sırada günlük yazmakla uğraşan Chernov’a Rus bayrağını verip Reichstag binasının tepesine dikmesini istemişti. Reznov günlük için de “Bunları hiç kimse okumayacak” demişti. Ancak Chernov bir alev makinesi tarafından yaralandıktan sonra Chernov’un günlüğünü aldığında düşüncesini değiştirip “Birileri bunları okumalı” demişti. Bayrağı başka bir asker almış ancak o da yerleştiremeden öldürülmüştür. Bunun üzerine Reznov, Dimitri’den bu görevi yapmasını istemişti. Dimitri hayatta kalan bir SS askeri tarafından P-38 silahı ile ölümcül bir yara alırken, Reznov SS askerini öldürmüş ve yaralanan Dimitri’ye başarabileceğini ve her zaman hayatta kalacağını söyleyerek onu güçlendirmişti. Daha sonra Nazi bayrağının ipini keserek Dimitri’den Sovyet bayrağını asmasını istemişti. Ülkesine döndüğünde ikisinin de kahramanlar gibi karşılaşacağını düşünüyordu Reznov.

Call of Duty sırları - 3
Call of Duty sırları

Nova Projesi

Berlin Muharebesi’ndeki önemli rolünden sonra Reznov’a Yüzbaşı rütbesi verildi ve kendisine “Berlin Kahramanı” denilmeye başlandı. O ve Dimitri’nin son görevi, savaştan sonra Kravtchenko and Dragovich’in liderliğinde Steiner adlı bir Nazi bilim adamını yakalamak ve icat ettiği Nova-6 sinir gazını ele geçirmekti. Alman savunmasını yok edip Nova-6’yı güvenceye aldıkları sırada Reznov ve Dimitri Petrenko üstleri tarafından ihanete uğradılar ve sinir gazının ilk denekleri oldular. Petrenko’nun grubu gaza ilk maruz kalanlar oldular ve vahşice öldürüldüler, ancak o sırada İngiliz komandolarının gelmesi Reznov ve arkadaşlarını mutlak bir ölümden kurtarmıştı. Reznov ve grubu her iki taraf ile de savaşarak gemiden kaçmış ve gemiyi yok etmişlerdi. Bu olayın hemen ardından arkadaşları kaçmayı başarırken Reznov yakalanıp Vorkuta’ya gönderilmiştir.

Vorkuta

Reznov Vortuka’da bir esir kampına gönderilmiş ve burada Black Ops’un baş kahramanı Alex Mason ile tanışmıştır. İkili uzun bir süre boyunca titizlikle bir isyan planı hazırlarlar. İsyanın sonunda Mason özgür kalırken Reznov başaramaz ve Rus askerleri tarafından yakalanır ve öldürülür. Vorkuta’da geçen zaman boyunca Reznov Mason’a Dimitri’nin ölmesine neden olayı anlatıp Mason’ı Dimitri’nin ölümüne neden olan adamlardan intikam almaya ikna eder. Bunun içinse Mason’ın önceden Dragovich tarafından yıkanmış beynini manipüle eder ve böylece hem Dimitri’nin hem de kendisinin intikamını almasını sağlamış olur.

Akıl Oyunu

Reznov ikinci defa The Defector adlı görevde karşımıza çıkar. Hue City’e dağılan SOG birliği elinde Nova-6 ile ilgili çok önemli belge bulunan bir Rus mülteci ile buluşacaktır. Gerçek mülteci çatışma sırasında ölürken, Vorkuta’da beyni yıkanan ve bu yüzden zihinsel sorunlar yaşayan Mason’da anti sosyal kişilik bozukluğu meydana gelmiş, dolayısı ile Reznov’u, hayatta, iyi durumda ve hiç yaşlanmamış mülteci olarak görmeye başlamıştır. Halbuki gördüğü sadece bir halüsinasyondur.

Call of Duty sırları - 4
Call of Duty sırları

Mason SOG adına görevlerine devam ederken, kafasındaki Reznov bir SOG üyesiymiş gibi ona yoldaşlık eder ve birlikte Victor Charlie, Crash Site ve Payback görevlerinde karşımıza çıkar. Bu süre boyunca Reznov’un aslında var olmadığına dair birkaç ipucu da verilmiştir. Örneğin olması gerektiğinden daha genç gözükmekte, hep Mason ile aynı kıyafeti giymektedir ve Reznov’u vurduğunuzda yaralanmasına rağmen oyun “Friendly Fire” mesajını göstermemektedir. Ayrıca Vorkuta ve Project Nova bölümleri haricinde bu ikilinin her buluşmasında Mason uzak bir yerden yayınlanan rakamlar duymaktadır. Üstelik Mason’un takım arkadaşları Reznov’u hiç duymamaktadırlar. Örneğin Reznov bir bölümde “Kravchenko burada” dediğinde Bowman ve Woods hiçbir şey duymazlar.

Reznov, Mason’a en son olarak Rebirth adasındaki izinsiz saldırıda eşlik eder. Mason’ın algısına göre ikili Steiner’a ulaşana kadar askerlerle savaşır ve en sonunda Reznov Alman bilim adamını tabancası ile vurarak idam eder. Lakin gerçekte olanlar Hudson ve Weaver tarafından görülmüştür. Steiner’i öldüren aslında Mason’dır ancak o sırada kendisini Viktor Reznov olarak tanıtmaktadır.

Hudson ve Weaver’ın oyunun en başındaki yerde yaptıkları sorgulamadan sonra Mason en sonunda Reznov’un aslında kafasında yarattığı bir hayal olduğunu fark eder. Mason Dragovich’i öldürdükten sonra, kafasının içerisinde Reznov’un sesini duyar. Ona, kendisinin başaramadığı işi başardığı için teşekkür etmektedir.

Kişiliği ve Kişisel Özellikleri

Call of Duty sırları - 5
Call of Duty sırları

World at War

Reznov; vatansever, güçlü ve er Petrenko’nun yakın bir arkadaşıdır. Nazi Almanya’sından aşırı derecede nefret eder ve onlardan Mudak’lar, sıçanlar ve hayvanlar diye bahseder. Birçok askeri ve arkadaşı Stalingrad kuşatması sırasında Wehrmacht askerleri tarafından soğuk kanlılıkla infaz edildiği için, Nazil’lere karşı hiçbir acıma duygusu bulunmaz. Petrenko’ya sürekli Alman istilasından önceki Stalingrad yaşantısından bahsettiği ve şehir hakkında detaylı bilgiye sahip olduğu için Reznov’un ikinci dünya savaşından önce Stalingrad’da yaşadığı düşünülüyor. Savaşta PPSh-41 model bir makineli tüfek kullanır. Vandetta’da ilk karşılaştığımızda elindeki bandajdan da fark edeceğimiz gibi Reznov’un işaret parmağı yoktur. Bu yüzden eskiden nişancı tüfeği kullanırken artık makineli tüfek kullanmaktadır. Yetenekli keskin nişancılığı takdir eder. Aynı zamanda güçlü bir konuşmacıdır. Askerlerine Dimitri ve elde ettiği başarılar hakkında motivasyon konuşmaları yapar. Bir Alman öldürdüğünde bundan merhametli ölümün bir örneği olarak bahseder. Çünkü eğer o asker orada ölmez ise Sovyet esir kamplarında başına gelecek vahşet ölümden bile beter olacaktır. Petrenko ve Chernov ile iyi evlat/kötü evlat ilişkilerine sahiptir ve genellikle Chernov’a Petrenko gibi birisi olamadığı için bağırır.

Black Ops

Black Ops’taki Vortuka bölümünde Reznov halen bir vatanseverken bir yandan da Sovyet hükümetinin ne kadar yozlaşmış olduğunu fark etmeye başlar. Bunun kanıtını da Nova Projesi’nde görür. Reznov sürekli intikam peşinde koşan bir adamken Vorkuta’da başına gelenler ondaki intikam duygusunu daha da fazla arttırır. Dolayısı ile hayatının geri kalanını Nikita Dragovich, Lev Kravtchenko ve Friedrich Steiner’ı öldürerek hem kendisinin hem de Dimitri Petrenko’nun intikamını almak için geçirir. İntikamı için büyük bir arzu gösterir ve amacına ulaşmak için ne gerekiyorsa yapar. Bunların içerisinde beyni yıkanmış olan Alex Mason ile arkadaşlık kurarak onun beynini tekrardan yıkar ve birlikte hapishaneden kaçmak için plan yaparlar ve en sonunda Mason’ın kaçması ve Dimitri Petrenko ve kendisinin intikamını alması için kendi hayatını feda eder.

Call of Duty sırları - 6
Call of Duty sırları

Reznov hayatı boyunca Dimitri Petrenko için pişmanlık duyar ve sırf Dragovich Nova 6’nın etkilerini görebilsin diye bir laboratuar faresi gibi ölmek yerine onurlu bir şekilde Berlin’de ölmesi gerektiğini söyler.

Mason’ın hayal dünyasında Reznov’la olan ilişkisi tıpkı Reznov’un Dimitri ile olan ilişkisi gibidir. Reznov onunla gurur duyar ve Mason’ın kafası karıştığında ona akıl verir. Bazı bölümlerde ise Reznov Mason’ı cesaretlendirerek bir an önce görevi bitirmesini sağlar. Bunun örneğini Rebirth adasında Steiner’ı CIA’den önce bulmaya çalıştığımızda görmüştük.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 09:09
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2020 18:18
Bence cold War da bir şeyler göreceğiz gerçekte çıkabilir verkutada ölmemiş olabilir göreceğiz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.01.2016 15:27
reznovun halusinasyon olmadığını düşünüyorum çünkü black ops 2 de bizi çölden kurtarıyor
MK Okuru
MK Okuru 24.09.2020 17:06
2. oyunda da hayal reznov hatta woods da diyor mason orada reznovu gördüğünü sanıyordu ama o değildi diye
MK Okuru
MK Okuru 15.08.2019 13:18
çöldekide hayal
MK Okuru
MK Okuru 9.07.2019 23:15
Sana katılıyorum hayalse kim o zaman
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.12.2016 10:27
oyunun kötü yanı multiplayerde yerler çok kısıtlı be çok az zombiesin de sonu yok
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.07.2016 23:55
Reznovun olmadığının bir kanıtıda black opsun tunelli bir bolumunde reznovla konustuktan sonra swiftin verdiği tepkidir
Kalan Karakter: 300 Gönder
Call of Duty sırları
İlginizi Çekebilir