Çin'de sahte Intel işlemciler satılıyor

Berat Darıcı 21.04.2020 - 18:03
Intel Çin'de patlak veren sahte işlemciler ile uğraşıyor. TSMC önümüzdeki yıl 3nm üretim teknolojisinin hazır olacağını yatırımcılarına açıkladı.

10. nesil işlemcilerini pazara sürmeye hazırlanan teknoloji devi Intel'in başı Çin bölgesinde sahte işlemciler ile dertte. Intel yasal yollar ile durumun önüne geçmeye çalışıyor.

Yayınlanan rapora göre Intel'in CPU perakendecilerinin sahte işlemciler yüzünden zarar ettiği ortaya çıktı. Çinli CPU perakendecileri sahte işlemcileri garanti kapsamında tamire alırken, Intel sahte işlemcileri garanti kapsamı dahilinde kabul etmeyeceğini açıkladı.

Çin üzerinden Intel işlemci satın almayı düşünen okuyucularımız varsa sadece güvenilir satıcılardan alışveriş yapmaya dikkat etmeli. Sahtekarlar eski işlemcilerin yüzeylerini değiştirerek yeni nesil işlemciler gibi görünmelerini sağlıyor ve satışını yapıyorlar. Ortaya çıkan bu sorun tüketicileri ve perakende satıcıları mağdur etmeye bir süre daha devam edecek gibi duruyor. Intel ise bu durumdan insanların "alacağım işlemci acaba sahte mi çıkacak" korkusu ile rakibine müşteri kaybedebilir.

Intel sahte işlemciler ile uğraşa dursun, TSMC 3nm üretim teknolojisini 2021 yılında hazır ediyor

Her seferinde daha da küçülen üretim teknolojileri 2021 yılı itibari ile 3nm seviyesine iniyor. Teorik olarak 1.1 nm seviyesinin sınır olduğu bu konuda bir zamanlar 5nm'nin altına inilemez denilirken bugün 3nm'nin seneye hazır olduğunu yazıyorum.

AMD'nin 5nm teknolojisinin peşinde olduğunu sizlerle paylaşmıştım. TSMC her ikisi hakkında da birkaç bilgi paylaştı. TSMC CEO'su CC Wei gelecekte nelerin olacağından bahsetti. Wei'ye göre 5nm üretimi şu anda hacimli üretime başlamış durumda. Yani TSMC şu anda seri üretim yapabiliyor. TSMC, 2020 yılının ikinci yarısında özellikle mobil taraf için kazanç bekliyor. CEO'nun sözleri doğru çıkarsa şirket gelirinin %10'luk kısmını 5nm üretim teknolojisinden karşılayacak. Wei, 5nm üretim teknolojisinin 7nm, 16nm ve 28nm süreçlerinde olduğu gibi uzun ömürlü ve yıllarca optimize edilecek bir teknoloji olacağını belirtti.

Çin'de sahte Intel işlemciler satılıyor

Aslına bakarsanız TSMC'nin 14nm'den 3nm seviyesine beklenilenden çok daha hızlı geldiğini söyleyebiliriz. Bu durumu optimizasyon konusunda yeterli geliştirmeler yapılmadan üretim teknolojisinde bir sonraki adıma geçilmesi olarak yorumlayanlar bulunmakta.

Şirket CEO'su CC Wei 16 Nisan'da gerçekleşen yatırımcı toplantısında TSMC'nin 3 nm sürecinde için FinFET transistör yapısını kullanacağını açıkladı. COVID-19'a rağmen TSMC önümüzdeki yıllarda karşılaşacakları talebe cevap vereceklerinden emin oldukları konusunda yatırımcıları ile güven tazeledi.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 13:49
Kalan Karakter: 300 Gönder
Spider_hip
Spider_hip 21.04.2020 20:03
Sırf Çin değil maalesef Türkiye'den da 2. el işlemci almak çok sakat anlamına gelir bu. Ki daha önce de popüler 2. el satan sitelerden işlemci alındığında kısa sürede cortladığını duymuştum.
MK Okuru
MK Okuru 22.04.2020 07:58
Satın alınmadan önce testini yapın o zaman sıkınti çıkmaz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.04.2020 22:37
Amd fanı olduğunu bu kadar belli etmeseydin iyiydi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.04.2020 18:09
Çin'de olmasa ucuz mal alamayacağız
Kalan Karakter: 300 Gönder
Çin'de sahte Intel işlemciler satılıyor
İlginizi Çekebilir