Dağarcığınıza her gün iki söz

Mete Han Arıtürk 3.06.2010 - 12:31
Dağarcığınıza her gün iki söz
TDK uzunca bir süredir sessiz sedasız bir hizmet yürütüyor. Aslında bu hizmet pek de sessiz sayılmaz. TDK'nın sitesine giren herkes bu hizmete rastlayacaktır; ama pek giren hatta verdikleri muhteşem hizmetleri pek bilen olmadığı için bu hizmet de yaklaşık 25.000 gibi komik sayı da insana verilebiliyor. Verilen hizmetin özü şu: E-posta adresinizi TDK'ya bildiriyorsunuz ve onlarda size birisi dilimize girmeye çalışan veya girmiş bir yabancı kelimeye karşılık, diğeriyse Türkçe sözlükteki bir sözcüğün anlamı olmak üzere iki kelime gönderiyorlar. Bu sayede de internet gençliği diye tanımlanan kitlenin dilini savunmasına ve geliştirmesine yardımcı olunuyor. İsterseniz haberin geri kalanını TDK'nın sitesinde yapılan duyurudan okuyalım ve lütfen yozlaşmamak için böyle haberlere ve hizmetlere kayıtsız kalmayalım.

Dağarcığınıza her gün iki söz


TDK, 'bilgi@tdk.org.tr' adresine 'Her Gün İki Söz Almak İstiyorum' başlıklı bir e-postayla başvuran herkese anlamları ile birlikte her gün iki sözcük göndermeye başladı. TDK Sözlük Kolu uzmanları tarafından seçilen kelimelerin günün tarih ve önemiyle ilgili olmasına dikkat ediliyor. Örneğin cemrenin düşmesi ile birlikte e-postalara 'cemre', 29 Ekim'de 'cumhuriyet', Kurban Bayramı'nda 'kurban' sözü ile ilgili açıklayıcı bilgiler sunuluyor. Kelimelerin anlamlarının yanında gönderilen sözcüğün içinde geçtiği atasözleri ve deyimlere de yer veriliyor. Ayrıca, türü, söylenişi, vurgusu, yabancı kökenli ise Türkçeye hangi dilden geçtiği konularında bilgi veriliyor. Yabancı kelimelere bulunan Türkçe karşılıklar da e-posta sahiplerine bildiriliyor. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, halkın Türkçenin zengin söz varlığından yeteri kadar faydalanmadığını söylüyor. "Çok kısıtlı sayıda sözcük bilgimiz var." eleştirisini yapan Akalın, Türk Dil Kurumu olarak amaçları doğrultusunda, teknolojiyi de kullanarak bu durumun önüne geçmek istediklerini belirtiyor. "Amacımız kişilerin söz varlığını geliştirmek ve Türkçenin zengin söz varlığından faydalanmalarını sağlamak." ifadelerini kullanan TDK Başkanı Şükrü Halûk Akalın, e-posta adreslerini bırakanların sayısının her geçen gün arttığını kaydediyor.

Uyarılar

1. E-posta hesaplarını Kurumumuza gönderdikleri hâlde "Dağarcığınıza Her Gün İki Söz" iletilerini alamayanların e-posta hesaplarının limitlerini, e-posta kutularının dolu olup olmadığını kontrol etmelerini,

2. E-posta hesaplarını değiştirenlerin eski e-posta hesaplarını da belirterek yeni e-posta hesaplarını göndermelerini,

3. E-posta grubundan çıkmak isteyenlerin, çıkmak istediklerini belirten e-posta iletisi göndermelerini rica ederiz.

Türk Dil Kurumu
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 07:18
Kalan Karakter: 300 Gönder
Dağarcığınıza her gün iki söz
İlginizi Çekebilir