Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

Murat Olcan 19.02.2024 - 23:42
Son yılların gözden kaçan en iyi suç yapımları: Ahlaki açıdan gri karakterler, kesintisiz aksiyon ve sonu gelmeyen maceralar.

Suç yapımları beyaz perdenin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Özellikle ahlaki açıdan gri karakterleri, hiç düşmeyen aksiyon dozu ve katilin/suçlunun peşinde geçen sonu gelmez yolculuklar cazibelerini her zaman saklı tutmayı biliyor. En İyi Suç Yapımları yazımızda bu filmlerin en önemli örneklerine göz atıyoruz.

Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

No Country For Old Men gibi ikonik yapımlar, suç filmleri listelerinde zirvedeki yerini korurken son yıllarda bu alanda gözden kaçmış olabilecek pek çok iş de izleyicilerle buluşmuş durumda.

Polisiye filmler ve suç yapımları, kimi zaman hem eleştirmenlerde hem de gişede hak ettiği karşılığı bulamadığı anlar yaşıyor. Özellikle dijital yayın platformlarının yükselip çeşitlenmeleriyle birlikte, her yıl eskisine kıyasla çok daha fazla sayıda suç draması yayınlanıyor. Bu durum da bazı hikâyelerin kıyıda köşede unutulmalarını kaçınılmaz hâle getiriyor.

Kayıp Rıhtım editörleri tarafından hazırlanan bu listede, son zamanlarda izleyicilerle buluşmuş ve değeri yeterince bilinmemiş en iyi suç yapımlarından bazılarını bir araya getiriyoruz.

I Care a Lot (2020)

I Care a Lot filmi mahkeme tarafından atanmış bir yasal vasi olan Marla Grayson’ın, güçlü konumunu kullanarak yaşlı müvekkillerini dolandırmasını ve bakımı altındaki kişilerin mali kaynaklarını tüketmesini konu alıyor. Marla’nın son hedefi olan Bayan Peterson’ın ailesinin gizli bir suç örgütüyle bağlantılı olduğu anlaşılınca işler içinden çıkılmaz bir hâl alıyor.

Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları - 1
Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

J Blakeson tarafından yazılıp yönetilen Netflix filminin başrolünde Zaman Çarkı dizisi ve Gone Girl filmiyle tanınan Oscar adayı aktris Rosamund Pike yer alıyor. Pike’a Game of Thrones’un yıldızlarından Peter Dinklage eşlik ediyor.

İlginizi Çekebilir: DC Animasyon Filmleri İzleme Sırası

Capone (2020)

Başrolünde Tom Hardy’nin yer aldığı film, ünlü gangster Al Capone’un 10 yıllık hapis mahkumiyeti sonrası serbest kalmasının ardından yaşadıklarını anlatıyor. Al Capone’un hayatının son yıllarına odaklanan biyografik drama, sağlık sorunları nedeniyle giderek paranoyaklaşan bir suç liderinin sıkıntılı anlarını başarıyla perdeye taşımayı biliyor.

Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları - 2
Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

Capone, dünyanın en tanınmış gangster figürlerinden birini tasvir eden bir yaşam öyküsü dendiğinde akla ilk gelen hikâyeden çok daha farklı bir kurguya sahip olsa da karakterin son yıllarını izleyicilerle buluştururken hiçbir şeyden çekinmeyen tutumuyla ismini parlatmayı başarıyor. 

Chugyeokja (2008)

Katıksız Hollywood yapımlarıyla başladığımız öneri listemizde rotayı Güney Kore yapımlarına kırma zamanı. Na Hong-jin’in ilk beyaz perde deneyimi olan Chugyeokja (Ölümcül Takip), yönetmenin adını geniş kitlelere duyurmayı başarmıştı. Sonradan korku yapımlarıyla adından söz ettirse de Na Hong-jin dedektif filmleri dendiğinde de ne kadar mahir bir yönetmen olduğunu kanıtladı.

Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları - 3
Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

Chugyeokja, küçük bir fahişe çetesini yöneten gözden düşmüş eski bir polisin, kadınlarından birisinin ortadan kaybolmasıyla kendini zamana karşı yarışın içinde bulmasını konu alıyor. Güney Kore suç sinemasından beklenen karanlık ögeleri başarıyla bünyesinde toplayan yapım aynı zamanda klişelere de meydan okuyor.

The Devil All the Time (2020)

Amerikalı yazar Donald Ray Pollock’un aynı isimli romanından uyarlanan The Devil All the Time; güçlü oyuncu kadrosuna rağmen gözden kaçabilmiş bir cevher. 

Bir dizi uğursuz karakterin hikâyelerini takip eden yapım, Ohio’nun yolsuzluk ve vahşetle dolu taşra kasabası Knockemstiff’te geçiyor.

Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları - 4
Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

Karanlık ve kasvetli temasıyla ön plana çıkan film; sorunlu karakterlerinin kâbus gibi ortamlarda çürümelerine izin veriyor. Tom Holland, Bill Skarsgard ve Robert Pattinson’ın başrollerini paylaştığı yapım; kendisini sevdiklerini korumaya adamış genç bir adamın etrafında şekilleniyor.

İlginizi Çekebilir: Marvel filmleri izleme sırası

Holy Spider (2022)

Gerçek bir hikâyeden uyarlanan Holy Spider, İran’ın kutsal şehri Meşhed’in karanlık dehlizlerine inerek suçluların peşine düşen bir gazetecinin hikâyesini konu alıyor.

Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları - 5
Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

Holy Spider yalnızca 2000’lerin başında İran’da yaşanan gerçek suç olaylarını değil aynı zamanda bir katilin yetişmesine neden olan sosyal normların ve sistemin de analizini başarılı bir şekilde ortaya koyabiliyor.

Ali Abbasi tarafından yönetilen filmin oyuncu kadrosunda Alice Rahimi, Diana Al Hussen ve Soraya Helli yer alıyor.

Emily the Criminal (2022)

Öğrencilikten kalan borçlarını ödemeye çalışan Emily’nin hikâyesini takip eden film, geçmişindeki küçük bir sabıka kaydı nedeniyle bir türlü iş bulamayan Emily’nin çözümü yeraltı suç dünyasında aramasını konu alıyor.

Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları - 6
Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

Aubrey Plaza’nın başrolünde yer aldığı yapım, klasik suç hikâyelerinin modern çağdaki dönüşümünü dikkat çekici bir şekilde perdeye taşımasıyla öne çıkıyor. 

Yönetmen koltuğunda John Patton Ford’un yer aldığı yapım Apple TV+ platformunda izleyicilerle buluşuyor.

İlginizi Çekebilir: En İyi Oyun Filmleri

Windfall (2022)

Windfall filmi, ünlü bir teknoloji milyarderinin tatil evine soygun düzenleyen bir hırsızın tuhaf hikâyesini konu alıyor. Ev sahibi ve eşinin son dakika kaçamağı için tatil evine gelmeleriyle işler hırsız için oldukça ters gidiyor ve ilginç bir yüzleşme yaşanıyor.

Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları - 7
Son Yılların Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları

Windfall, basit bir önermeyi ele alsa da hikâyesini eğlenceli ve heyecan verici bir drama eşliğinde sunmayı başarıyor. Jason Segel, Lily Collins ve Jesse Plemons’ın başrollerini paylaştığı yapım sürekli olarak enerjik ve ilgi çekici olmanın yollarını bulmasıyla takdir topluyor.

Son dönemlerde gözden kaçtığını düşündüğünüz başka hangi suç yapımları bulunuyor? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz!

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 1.05.2024 05:16
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.02.2024 11:54
capone dandik ötesi bir film.Hangi değeri varmış da bilinmemiş?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.02.2024 09:05
Çünkü hepside değersiz filimler... ben size liste hazırladım izleyinde film nasıl olurmuş öğrensin herhes.

-Banliyö 13 U
-Hepsini Vur / Shoot Em Up
-Yüz Yüze / Face/Off
-Taşıyıcı 3
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.02.2024 03:02
Suç yapımlarının değerini bilerek bilmiyorum. Narcos, Breaking Bad gibi diziler nasıl oluyor da zirvede şaşkınım. Kendimi paralel bir evrenden gelmiş gibi hissediyorum. Ya ben, ya da bunları zirveye taşıyanlar, bu dünyanın insanı değil. Mümkün değil olmazlar, kendileri ile çelişirler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Değeri Bilinmemiş En İyi Suç Yapımları
İlginizi Çekebilir