1/2

Dreams İnceleme

Furkan Sakoğlu 18.02.2020 - 11:08
Sanat ile oyunlar arasındaki çizgi hiç bu kadar ince olmamıştı...
Platformlar PlayStation 4, PS Vita
Dreams İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Sony Interactive Entertainment - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aile oyunu,Bulmaca,Çocuk
Merlin Puanı 90
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%85
Artılar + Yaratıcı zihinler için sonsuz imkan
+ Muhteşem grafikler, sesler
+ Gezilecek, görülecek sayısız rüya
Eksiler - Rüya oluşturma kısmındaki kontrol zorluğu

Dreams İnceleme: PlayStation 4 çağının yavaş yavaş sonuna geldik. Bu yılın son aylarında artık PlayStation 5 ile tanışmış, belki de satın alıp ilk oyunlarının içerisinde kaybolmaya başlamış olacağız. Ancak hala daha PlayStation 4 için son çivi çakılmış değil.  Hatta PlayStation 4'ün çıkış yılı olan 2013 yılında duyurulan ve üzerinden 7 yıl geçtikten sonra nihayet 14 Şubat'ta satışa sunulan bir yapım var. Dreams'den bahsediyoruz tabii ki. Geçmişte Little Big Planet gibi bir efsaneyi bizlere sunmuş olan Media Molecule tarafından, tam 7 yıldır geliştirme aşamasında olan Dreams, şahsen incelemesi, eleştirmesi en zor ve aynı anda en kolay olan yapımlardan biri. Yapım kelimesi bile bence Dreams'e oyun demekten daha doğru bir tercih, keza Dreams tam manası ile bir oyun değil. Hatta size incelemenin başında Dreams'in ne olduğundan değil, ne olmadığından bahsetmem gerekiyor. Gelin başlayalım.

Dreams İnceleme

Söylediğim gibi, Dreams tam manası ile bir oyun değil. Oyundan kastım, çalıştırıp, bir hikayeyi takip edip, eğlendiğiniz, korktuğunuz, heyecanlandığınız yahut bu tip duyguların birine veya bir kaçına yoğunlaşan bir şey değil. Eğer beklentiniz ne bileyim bir Uncharted gibi bir macera, Call of Duty gibi bir aksiyon, Death Stranding gibi bir hikaye ise Dreams size göre bir yapım değil.

Dreams İnceleme

Dreams, adının hakkını veren, sizi onlarca farklı rüyaya davet eden, hatta kendi rüyalarınızı oluşturup, başkalarına da yaşattıran, Inception vari bir deneyim. Dreams, son yıllarda adını sıkça duyduğumuz, Sandbox türü yapımların belki de en iddialısı, en kalitelisi. Dreams, yetenekli ellerde adeta birer sanat eserine dönüşebilecek, PlayStation'ın dijital müzesi olabilecek bir rüyalar alemi.

Dreams İnceleme

Media Molecule'deki geliştirici takım, oyuncuların içerisindeki yaratıcılığa karşı takıntılı diyebiliriz. Keza Little Big Planet'de de oyunculara sunulan geniş bir özgürlük vardı. Dreams ise bu özgürlüğü kat be kat arttırarak, oyunculara çevreyi ve mekanikleri neredeyse diledikleri gibi özgürleştirme imkanı sunuyor. Ancak bu kelimeler ile anlatılacak kadar kolay bir durum değil.
Şimdi Dreams'in mekaniklerine ve nasıl oynandığına geçmeden önce birazcık görsel tasarım anlayışının derinliklerine dalmak istiyorum. Çünkü burada rüyaların o bulanıklığının muhteşem bir şekilde yansıtıldığı kanaatindeyim. Dreams görsel anlamda gerçekçi bir yapım değil. Grafikleri 4K'da gerçekçiliği aklınızı başınınızdan almıyor, ancak güzelliği ile bunu yapabiliyor. Yapım içerisinde gördüğünüz tüm kaplamalar, ışıklandırmalar alabildiğine bulanık, tıpkı bir rüya gibi. Dreams içerisinde denediğiniz tüm yapımların deneyimini hatırlayabiliyor, lakin detayları hep aklınızda bulanık kalıyor. Yine tıpkı bir rüya gibi. İçerisinde denediğim bir kaç yapım var ki, bunu hiç abartmadan söyleyebilirim, ekran görüntüsünü alıp bir modern sanat müzesine assanız, birçok sanatsever bunun ünlü bir ressamın elinden çıkmış bir sanat eseri sanacaktır. Yine kelimeler ile ifade etmekte zorlanıyorum, ama en basit bir çalışma bile Dreams içerisinde bir sanata dönüşüyor. Media Molecule, Dreams ile video oyunları ile sanatın arasındaki çizgiyi iyice inceltmiş diyebilirim.