eFootball PES 2021 inceleme

Ahmet Özçilingir 26.09.2020 - 14:08
Güncelleme olarak oyuncuların karşısına çıkan eFootball PES 2021 inceleme içeriğinde oyuna gelen yeniliklere ve dinamiklere değiniyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
eFootball PES 2021 inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Konami - Konami
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 72
15 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar + Yapay zeka daha tutarlı hareket ediyor
+ Online maçlar keyifli
+ MyClub modu
+ Uygun fiyat
+ Konami’nin dürüstlüğü
Eksiler - Yenilik çok az
- Bağlantı sorunları devam ediyor
- Formalar ve kadrolar güncel değil
- Klasik lisans sorunları

PES 2021 incelemesi ile karşınızdayız. PES serisi her yıl bir şekilde oynanış mekaniğinde değişikliğe gitmesi ile meşhurdur. Bir önceki yılki oyundan çok daha kötü oyunlarla karşılaştığımız da oldu.. Bir dönem top fiziği, oyun hızı, paslaşma ve şut sistemi gibi temel futbol mekaniklerinde yapılan değişikliklerle oyuncuların canından bezdirmişti Konami. Özellikle PES 2010 pek çok oyuncunun anılarında iyi bir yere sahiptir. Daha sonra 2017 yılına kadar belirli bir düşüş trendi gösteren Pes serisi, 2017 yılında sonra yapılan köklü değişikliklerle geri dönüşün ilk sinyalleri vermişti. Her yıl yapılan oynanış mekaniği değişiklikleri daha simülasyona yakın bir oyun deneyimine doğru gidilen yolda dizilen ilk taşlardı. Ta ki bu yıla kadar. Konami adı değişen ve espor’a atıf yapan eFootball PES serisini bu yıl dinlendirmeye aldı. Yeni nesle odaklanan Konami geliştirici ekibi oyunculara dürüst davranarak bu yıl PES 2021’de geliştirme yapmadık, yeni nesle odaklandık diyerek sadık taraftarlarından kısa bir mola istedi. Peki sezon güncellemesi olarak sunulan eFootball PES 2021 oyun severlere ne vaat ediyor gelin bakalım. 

PES 2021 inceleme

Öncelikle oyunseverlerin en çok merak ettiği konudan biri olan PES serisinin meşhur lisans problemleri mevzusundan başlayarak incelemeye giriş yapmak istiyorum. Evet bu sorun hala devam ediyor. Yani pek çok önemli takım ve Şampiyonlar Ligi Avrupa Ligi büyük turnuvaların isim lisansları bu yıl da oyunda bulunmuyor. Bu da her yıl olduğu gibi bu yıl da oyunun atmosferinden götüren en büyük eksiklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Yine her yıl ufak değişiklikler yapılarak daha kullanıcı dostu bir görünüme kavuşan başlangıç menüsünde de herhangi bir değişiklik olmadığını belirteyim. Bu menüdeki en büyük yenilik arka planda bulunan futbolcu fotoğrafları! En azından onları ve çok da etkileyici şarkılardan oluşan müzik albümünü değiştirmeyi düşünmüşler. 

eFootball PES 2021 inceleme

PES 2020’nin seriye getirdiği yeniliklerden geçtiğimiz yıl bahsetmiştik. Yeni kamera açıları, oynanış mekaniğindeki değişiklikler, top sürme şut çekme pas ve daha hassas top kontrolünün yanı sıra defans sisteminde de köklü değişiklikler yapılmıştı. Özellikle omuz omuza mücadelelerde hava toplarında rakip oyuncuya üstünlük kurmak için elini kolunu kullanan fiziksel temasa girmekten kaçınmayan futbolcular, Fifa oyuncularının yıllardır deneyim ettiği PES oyuncularının ise oh be sonunda PES’te de şu ikili mücadeleleri gördük diyeceği yenliklerdi. Her ne kadar yine tam bir futbolcu gibi hareket edemese de PES serisinin alıştığımız animasyon çeşitliliği eksikliği PES 2020’de de karşımıza çıksa da yine de seri için çok büyük bir ileriye adımdı PES 2020. Ana Lig modunda yapılan değişiklikler Konami’nin serinin en köklü oyun modundan hala ümidi kesmediğini gösteriyordu.

Transfer yapmak daha keyifli hale gelmiş, aldığınız oyuncunun sadece teknik olarak değil motivasyon olarak da takıma olumlu ya da olumsuz etki edebileceğini görmek, yeni diyalog sistemi sayesinde oyunculara etkileşime girebilmek yaptığınız görüşmelerin futbolcu üzerindeki etkilerini takip etmek Ana Lig’in daha gerçekçi hissetimesine neden olan yenilikler arasında yer alıyordu. Sürekli güncellenen transfer verileri sayesinde gerçek dünyadaki gelişmeler hızla oyuna aktarılabiliyordu. Genç takımdan, altyapıdan ilk onbire oyuncu çıkarmak adeta elinizde büyüyen ufaklığın gözünüzün önünde bir süper yıldıza dönüştüğüne şahit olmak, Belki de Süper Lig’den aldığınız takımınızın dünya devleriyle boy ölçüşmeye başladığını görmek Ana Lig’i keyifli kılan en temel unsurdur. Hepsinden bahsetmediğim geçtiğimiz yıl yapılan tüm bu yenilikler bu yıl da olduğu gibi karşımıza çıkıyor. Ufak bir yenilik olarak Ana Lig’e başlarken seçtiğimiz Teknik Direktörlerin değiştiğinden bahsedebiliriz. Ancak ne yazık ki yeni teknik direktörler arasında da bir Türk teknik direktör yer almıyor. 

eFootball PES 2021 inceleme

Ancak oynanış olarak eFootball PES 2021’de değişiklik yok dersek yanlış olur. Oyunun PES 2020’ye göre daha da ağır hissettirdiğini söyleyebilirim. Oyuncu hareketleri biraz daha gerçekçi görünüyor ve daha akıcı, doğal hareket ediyorlar. Geliştirici ekip ufak da olsa bir dokunuş yapmış. Aynı dokunuş yapay zeka için de geçerli, özellikle en üst zorluk derecesinde oynuyorsanız, yapay zekanın verdiği isabetli kararlar, organize atak geliştirmesi sizi oldukça şaşırtacak. Kanat organizasyonları bu yıl da orta alanda kilitlenen oyunu çözmek için bire bir. Çalım atmanın oldukça zor olduğu oyunda sürekli pas yaparak rakibin bir hata yapmasını beklemek, derine attığınız topların etkili olmaktan çok uzak olduğunu görmek sizi kanat organizasyonları ve bir kanattan diğer kanada uzun toplar atıp atağın yönünü sürekli değiştirmeye zorluyor. 

Pas sisteminde yapılan köklü değişikliklere rağmen yine de hala bu mekaniğin kusursuz çalıştığını söylemek zor. Hala bir metre yanınızdaki adama attığınız pas ile çapraz koşu yapan derine inen hücum oyuncusuna yaptığınız pas şekli teknik olarak aynı. Yani burada artık bir ince ayar eksikliği göze çarpıyor. Daha incelikli paslar atabileceğiniz yeni bir sistem gelmesi gerekiyor. Şutlarda ise beklenen gelişmenin sonunda gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Şut çektiğimizde topun ağırlığını hissediyorsunuz. Geliştirici ekibin top fiziği üstünde ne kadar emek harcadığını uzun mesafeli çektiğiniz bir şutun ağlarla buluştuğu zaman anlıyorsunuz. Sert ve teknik daha yavaş şutlarda topun verdiği tepki olması gerektirdiği gibi hissettiriyor. Ancak top fiziğinde yaşanan gelişme ne yazık ki oyuncu fiziğinde çarpışma dinamiklerinde karşımıza çıkmıyor. Çarpışma dinamiği hala düzgün işlemiyor. Futbolcular bazı anlarda ayaklarının dibindeki topa değmiyor, bazen omuz omuza mücadelelerde tutup çekme rakibin önüne geçme hareketleri oldukça düzgün işliyor, bazen ise koşan rakibi durdurmak vücut teması yapmak mümkün olmuyor. Konami’nin bu dinamik üstünde biraz daha mesai harcaması gerekiyor. Ve tabii ki hakemler üzerinde de! Ben PES hakemlerini bizim Süper Lig hakemlerine benzetiyorum. Alakasız fauller, kırmızı kart yerine verilen sarı kartlar, avantaj kuralını hep yanlış kullanmalar...  Oyun sırasında hakemlere verdiğim tepkiyi varın siz hayal edin!

eFootball PES 2021 inceleme

Grafiklerde ise ufak bir cila dışında çok fazla yenilik yok. Artık Fox Engine oyun motorunun da son demlerindeyiz. Hatta sonundayız diyebiliriz. Muhtemelen bu yıl gördüğümüz oyun artık Fox Engine’in kullanıldığı son oyun olacak. PES 2022 ile birlikte Konami de yeni bir sayfa açarak, karşımıza bambaşka görünen bir oyunla çıkacak. Türkiye Süper Lig’i eFootball PES 2021’de de yer alıyor. Ancak kadroların hala güncel olmadığını, formaların dahi geçtiğimiz sezon formaları olduğunu belirtmeliyim. Hatta Fenerbahçe’nin formasında 4 yıldız yer alıyor! Yani forma tarafında ve Süper Lig genelinde yenilik beklemeyin derim.  Ancak, Pandemi nedeniyle ertelenen UEFA Euro 2020 turnuvası oyunda lisanslı olarak yer alıyor. 

eFootball PES 2021 inceleme

Peki eFootball PES 2021’i kimler almalı? Siz de benim gibi PES 2020’yi uzun saatler oynamış, MYClub modunda çok fazla takılmamış Ana Lig’de kulübünüzü Real Madrid’e 5 atacak seviyeye getirmeye uğraşmış, arada sırada online maç yapmış bir oyuncuysanız, eFootball PES 2021’in sizin için bir yenilik sunmadığını belirtmem lazım. Örneğin henüz bir güncelleme yayınlanmadığı için Süper Lig takımları, takım formaları, oyuncu yüzleri, maç atmosferi oynanış mekanikleri yani aklınıza gelebilecek her şey PES 2020 ile aynı. Hatta serinin meşhur spikerleri dahil Japon geliştiricilerin bu yıl kendilerine ulaşamadıklarını aynı seslendirmelerin oyunda kullanılacağını açıklamıştı. Yani eFootballPes2021 Konami’nin de belirttiği gibi bir sezon güncellemesinden ibaret. Peki bu sezon güncellemesi ne? Fark nerede ortaya çıkıyor.  Tabii ki MyClub modunda. My Club modunun oyunun diğer modlarına oranla daha canlı, gelen yeni turnuvalarla, sürekli güncellenen oyuncu güçleriyle aktif pazarıyla daha “yeni gibi” olduğunu söyleyebilirim.

eFootball PES 2021 inceleme

Yani yapılan bu sezon güncellemesi paketi, oyunun My Club modunu aktif bir şekilde oynayan oyuncular için yapılmış diyebiliriz. İkonik oyunculardaki artış MyClub modundan alınan zevki de arttırıyor. Del Piero, Maradona ve Beckham gibi efsanelerle oynamak müthiş bir keyif. Tabii rakibimizde hem Messi, hem Bergkamp, hem de Maradona aynı anda varsa işte o zaman sizi ufak bir çin işkencesi bekliyor.  Menü tarafı ve özellik anlamında çok fazla değişiklik olmasa da, taktik diziliş şemasında yapılan ufak değişiklikler en azından bu modda yenilik bekleyen oyuncuları sevindirecektir. 

Her şeye rağmen Konamiyi dürüstlüğünden dolayı tebrik etmek lazım. Bu oyunu yepyeni PES diye de bize sunabilirlerdi ancak dürüst davranıp sezon güncellemesi olduğunu açık açık söylediler. Yıllardır aynı oyunu farklı yıl isimleriyle satan firmalara inat bu yapılan dürüst hareket takdir edilesi diyor, uygun fiyatlı PES deneyimi yaşayan ve geçtiğimiz yıl oyunu es geçenlere ve MyClub fanatiklerine eFootball PES 2021’i tavsiye ediyorum. 

Yorumlar 39
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 10:17
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.12.2023 17:09
Pes
D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2023 18:16
Abi sizin oyununuzu yüklemek istiyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.02.2021 07:47
Merhaba,
ps4 pes2021 online klasman oynayan değerli arkadaşlar sizde yaşadığım bir sıkıntıyı sormak istiyorum,Bazı zamanlar 30 maça yakın ouun oynuyorum bunların nerden bakarsanız 20-25 arası kazanıyorum.Bazen tam tersi oluyor istediğim yere pas falan atmıyor 30 maçın sadece 5 maçını alıyorum.
MK Okuru
MK Okuru 27.07.2023 20:56
Sen efootball 2023 e başla
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.09.2022 12:07
Iyi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.01.2022 11:54
Ben böyle oyunun varya oyunu oynuyorum hiç zevk almıyorum derbi yaptım adam orta açtı sola doğru uzaklaştırdım ve benim adamım kendi kalesine gol attı ben hayatımda bu kadar aşşağlık bir oyun görmedim
Kalan Karakter: 300 Gönder
eFootball PES 2021 inceleme
İlginizi Çekebilir