Endonezya Steam, Epic Games ve birçok oyun şirketini engelledi

Alparslan Gürlek 1.08.2022 - 12:44
Endonezyalı oyuncular sosyal medyada adeta öfke kusuyor. Hükümet Steam, Epic Games, Paypal gibi birçok hizmeti yeni lisans kanunlarına uymadıkları için engelledi.

Endonezya bu sıralar oyuncuların öfkesiyle çalkalanıyor. Hükümet kararıyla yeni lisans kurallarına uyulmadığı gerekçesi ile birçok web hizmeti engellendi. Bu engellemeden sorumlu olan Endonezya İletişim Bakanlığı -yerel adıyla Kominfo- sosyal medyadan topa tutuluyor. Endonezyalı oyuncuların "BlokirKominfo" etiketi trend olmuş durumda. İnternette Kominfo ile alay edilen birçok görsel paylaşılıyor.

Endonezya Hükümeti Steam ve Epic Games'i yasaklıyor

Aralarında Epic Games, Steam, Battle Net, Ubisoft, Origin, Nintendo, Yahuu ve Paypal'ın bulunduğu birçok web sitesi ve hizmet, yeni lisans kurallarına uyulmadığı gerekçesi ile Endonezya'da engellendi. Sonrasında Paypal'ın engeli geçici olarak kalktı ki Endonezyalı kullanıcılar paralarını çekebilsin... 

İlk kez Kasım 2020'de duyurulan bu yeni kurallar hükümete, kullanıcı verilerini ifşa eden, yasa dışı sayılan veya "kamu düzenini bozan" içeriklerin 4 saat içerisinde kaldırılmaya zorlama yetkisi veriyor. Temmuz ayının başlarında Endonezya hükümeti teknoloji şirketlerini 20 Temmuz'a kadar bu lisans kurallarına uymaya çağırmıştı. Amazon, Facebook ve Google dahil olmak üzere birçok şirket bu tarihe kadar kuralları kabul ettiğini açıkladı. Diğerleri ise tabiri caiz ise pek oralı olmadı.

Endonezyalı oyuncular bu duruma oldukça kızgın ve aynı zamanda üzgün. Güneydoğu Asya bölgesindeki en büyük ülke olan 274 milyon nüfuslu Endonezya, bölgenin oyun pazarının önemli bir bölümünü kapsıyor. Tahmini olarak ülkenin 191 milyon internet kullanıcısına sahip olduğu belirtiliyor. Haliyle bu durum hem oyuncuları hem de oyun şirketlerini etkileyeceğe benziyor.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 17:08
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.08.2022 22:54
Yasak kararı yanlış gelebilir yalnız nihayetin her ülkenin kendi içtihatları vardır bu kurallara uyulmazsa yasaklarla karşılaşmak artı kaçınılmaz olur zaten gelir gider dengesi hangi tarafa ağar basıyorsa markalar ona göre hareket ederler bakınız Google Amazon Facebook.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.08.2022 09:48
Bu tür haberleri bizimkiler görmeden internetten kaldıralım bence. Oyun platformlarına da temsilci atama zorunluluğu gelirse steam özel kurunu unutalım arkadaşlar :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.08.2022 13:06
Demek ki iyi yanından bakmak lazım Türkiye daha Steam ile Epic Games i yasaklamadı :D
MK Okuru
MK Okuru 1.08.2022 23:44
Bu yasaklamak değil, firmaların kuralları bir taraflarına takmak istememe küstahlığı. Diğer ülkelerin kurallarına paşa paşa uyarken bazılarında kendilerini devletten üstün görüyorlarsa, cehenneme kadar yolları var demektir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Endonezya Steam, Epic Games ve birçok oyun şirketini engelledi
İlginizi Çekebilir