Epic Games Store son iki yıldır zarar ediyor

Burak Bahar 10.04.2021 - 14:54
Epic Games'in Apple ile davası sürerken bir yandan da Steam'e rakip olmak için EGS'ye yaptığı yatırımlardan zarar etmiş gibi görünüyor.

Epic Games, Steam'e önce yaklaşmak sonra da önüne geçmek için Fortnite üzerinden kazandığı parayı Epic Games Store'a yatırdı. Bununla da yetinmedi; 100'den fazla ayrıcalıklı anlaşma yaparak her hafta ücretsiz oyun/oyunlar dağıttı.

İlginizi çekebilir: Epic Games 2020 yılı istatistikleri, 103 ücretsiz oyun!

Epic Games'in oyuncuları -ya da müşterileri- mağazasına çekmek için çok para harcadığını biliyorduk. Ancak şimdiye kadar pek ayrıntılı bilgi sahibi değildik. PC Gamer'ın bildirdiğine göre Epic Games'in Dünya Markası Apple ile yürüttüğü epey büyük yasal mücadele pek çok şeyi görebilmemizi sağladı. Epic Games firmasının yalnızca 2020 yılında, yaptığı ayrıcalıklı anlaşmalar için 400 milyon doların üzerinde bir meblağı taahhüt ettiği öğrenildi.

Epic Games Store

Daha da açıklayıcı olmak gerekirse Epic Games Store üzerinden piyasaya sürülen (bir yıl boyunca Steam'in dışında kalmak kaydıyla) oyunlar için verilen "minimum garantiler" 444 milyon doların üzerinde. "Minimum garanti" terimini şöyle açıklayabiliriz: Epic Games, bünyesinde sattığı oyunların ne kadar satıp satmadığına bakmaksızın, yayıncıya belirli bir miktar parayı garanti ediyor. Örneğin Epic Games; Control için ilk etapta, ne kadar satılıp satılmadığına bakmaksızın 10 milyon doların üzerinde bir parayı avans olarak verdi.

Epic Games Store yıl sonu raporu

Epic Games'in yayınladığı bağlantıdaki yıl sonu raporunda, oyuncuların 2020'de Epic Games Store için 700 milyon dolar harcadığını ve bunun 265 milyon dolarını üçüncü parti oyunların oluşturduğu söyleniyor. Üçüncü taraf geliştiricilere sağlanan 444 milyon doların üzerindeki avans, ne yazık ki telafi edilmeye yakın değil.

Bir ayrıntıyı daha es geçmemek lazım: Epic Games'in Epic Games Store için yaptığı anlaşmalardan bazıları henüz yürürlüğe girmemiş olabilir. Yani arka planda henüz "para kazandırmaya başlamayan" oyunlar var. Apple'a göre Epic Games 330 milyon dolar gibi bir miktarı "telafi edilememiş maliyet" olarak kenara koyacak.

Yapılan tüm harcamaları hesaba katarsak Epic Game Store 2021 sonuna kadar toplamda 600 milyon dolardan az olmak kaydıyla bir kayıp yaşayacak. Tabii bu tahmini bir sayı.

Peki Epic Games ve Apple neden mahkemelik oldu? Kavganın detayları için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Epic Games vs Apple davası mahkemede sürüyor

Yorumlar 11
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 15:52
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.04.2021 09:32
Steamden paralar yatmış. Habere bak. Siz değilmiydiniz epic yükseliyor diye daha geçen haber yapan? Şimdi bu U dönüişünün sebebi ne merlin??
Spider_hip
Spider_hip 12.04.2021 08:03
Steam'den para ayatmasıyla ne alakası var? Youtube'da senelerce zarar etti. Başta ads geliri yoktu. Rakipsiz kalana kadar binlerce sunucu masrafına yatırım yaptı. Bu işler böyledir. Oturmuş bir pazara giriyorsun başta zarar edersin, geleceğe yatırım yaparsın. Yok ben masraf yapmayayım dersen, öyle çok store geldi kayboldu. Yani zarar etmek batıyor anlamına gelmiyor. Bunları onlar çok önceden ön görmüştür zaten. Buna yatırım deniyor. Bir restorant açarken bile 6 ay 1 sene gelir beklemeyin ancak oturur, ona göre dayanacak gücünüz varsa açın denir.
Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek 11.04.2021 12:14
Selamlar, lütfen her yaptığımız haberi bir şeyi savunuyormuşuz gibi okumayın. Biz son gelişmeleri size aktarıyoruz, bir tarafı savunup diğer tarafı aşağılamak gibi bir durumumuz hiç olmadı. Steam'in en güçlü rakibi şu anda Epic ve git gide yükseliyor. Ancak bu son iki yıldır zarar ettiği gerçeğini değiştirmiyor. Epic Games Store'un 2023 yılında kâr edecek hale gelmesi bekleniyor. Fakat bu onun Steam için hala güçlü bir rakip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Burada bir U dönüşü yok çünkü hiçbir zaman yönümüzü yalnızca bir vitrine çevirmedik. Aksine birçok haberde rekabetin iyi ve oyuncunun faydasına olduğunu da vurguluyoruz. Sevgiler :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.04.2021 15:56
Bay
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.04.2021 20:11
Tesla da zarar ediyordu keza netflix hayla zarar ediyor bu gib firmalar gelecegi dusunerek yatirim yapiyor gunu degil
MK Okuru
MK Okuru 11.04.2021 11:56
hayla ne demek
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.04.2021 17:38
Biz boşuna demiyoruz kaçak dövüşme diye. Bakalım çin dolarları ve bu zihniyet daha ne kadar dayanır
MK Okuru
MK Okuru 11.04.2021 02:15
Oradan buradan edindiğin bilgiyle saçmalıyorsun hacı. Çin parası falan değil bu. Epic Games, The Mandalorian'ın teknik alt yapısını hazırlayan ILM'nin tüm real-time rendering teknolojisini geliştirmek için milyonlarca dolar aldı ve ILM gibi onlarca firma var Epic'in iş satıp tonla para kazandığı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.04.2021 21:23
Evet, arkadaşların yazdıklarına ek olarak Spotify da var, ve kimbilir niceleri.. Bunları öngörüyor abiler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Epic Games Store son iki yıldır zarar ediyor
İlginizi Çekebilir