Gamescom'da WoW hakkında konuştuk (Röportaj)

Kaan Alkın 23.08.2011 - 17:38
Blizzard'ı sıkıştırabildiğimiz kadar sıkıştırdık.
Dev MMO World of WarCraft'la ilgili olarak oyunun geliştiricileriyle Gamescom 2011'de yaptığımız röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.


Sizce World of Warcraft’ın daha ne kadar ömrü var? Çünkü ilk çıktığında beş yıl öngörüyoruz demiştiniz.
Tom: Valla her şey olabilir, beş yıl daha var da diyebiliriz, on yıl da, belki üç.
Chris: 150 yıl bile yaparız bence.

Oyunu genişlettikçe –diğer MMO’larda da oldu bu sıkıntı, SWG olsun, EQ olsun EQ2 olsun- oyuna en başından beri oynayanlar için sıkıntı olmuyor ama yeni oyuncular için oturmak biraz sancılı oluyor. Buna nasıl bakıyorsunuz?
Tom: Kesinlikle doğru, ve zaten tam olarak çözümlediğimizi söyleyemem. Cataclysm ile beraber bu sorunu aşmaya çalıştık, 1-60 arasındaki oyunu baştan yazdık, ama önümüzde uzun bir yol daha var. Bunun için çok fazla test yapıyoruz, oyuncuları kontrol gruplarına ayırıp izliyoruz. Hiç WoW oynamamış, hatta hiç PC oyunu oynamamış oyuncuları gözlemliyoruz ve oyunu öğrenmeleri cidden zor oluyor. Bugün gelen yeni oyuncular, altı yıl önce gelen yeni oyunculardan çok farklı. Altı yıl önce gelen yeni oyuncular daha hardcore oyunculardı, RPG’lerle PC oyunlarıyla araları iyiydi. Ama bugün gelenlere baktığınızda, WASD ile hareket etmeyle bile yeni tanışanlar var. Yerdeki yaratığın parladığını görüp loot etmesi gerektiğini bilemeyip, “neden parlıyor ki” diye soranlar var.

Türk oyuncuların asıl merak ettiği konuyu sormak istiyorum. Blizzard sitesinde Türkçe lokalizasyon için iş ilanı var. World of Warcraft’ın Türkçe’ye çevrileceğine dair.
Tom: Her şey mümkün. Şu an için resmen açıklayacağımız bir şey yok. Ama kesinlikle göz önünde bulundurduğumuz bir konu.

Diğer MMO’lara baktığınızda sevdiğiniz, keşke bizde de olsa dediğiniz yanları var mı?
Tom: Genelde arayüzlerde oluyor böyle şeyler. Mesela Warhammer Online’da harita kullanımı çok başarılıydı, zaten ondan sonra birçok oyun da kullanmaya başladı aynı harita sistemini. Ama muhtemelen QuestHelper da onların o haritasını etkilemiştir. Genelde bu şekilde etkileniyor oyunlar birbirinden, ama oynanışlar farklı olduğu için kendi oyunumuzda görmek istesek bile bir anlam ifade etmez. Örneğin Star Wars: The Old Republic’in diyalog sistemini ele alalım. Çok güzel bir fikir, onlar için çok uygun; ama düşündüğünüzde World of Warcraft’ta yapabileceğimiz bir şey değil. Ki zaten Blizzard’ın uzmanlık alanı da ona göre değil, bir sürü yazarla yeni departman açıp diyalog yazdırmak gerekiyor.

SW: The Old Republic ile ne kadar vakit geçirdiniz bilmiyorum – diğer oyunlardan ilham aldığınızı söylediniz, ama bir şekilde onlar hiçbir yerden ilham almamışlar sanırım. Bütün o diyalog dedikleri şey, diğer MMO’larda Next’e basmakla aynı şey. Beta client’ı da 35GB zaten, böyle bir şeyden ilham alınmaz yani.
Tom: Evet, bazı insanları çekiyor kendine ama herkese göre değil. Kesinlikle bir sürü oyuncu var paragraflarca metin okuyup next’e basmak isteyen.

Önceki ek paketlere bakacak olursak, hangisi sizi en çok zorlayandı?
Tom: Bana sorarsanız Cataclysm en zoruydu. Çünkü çok büyük bir ölçekteydi, tüm kıtayı değiştirip 1-60 arasını tekrar yazdık. Biz de bunun nerelere gidebileceğini pek bilmiyorduk açıkçası. Wrath of the Lich King’e gelecek olursak; Burning Crusade ile benzerlik gösterse de içerik olarak, ırk yerine yeni sınıf eklemek ilk defa yaptığımız bir şeydi. Burning Crusade de ikinci en zorlu paketti, çünkü ilk defa bir ek paket yapıyorduk, “World of Warcraft’a ek paket nasıl olmalı” sorusuyla karşı karşıyaydık. Biraz gözümüzü kapatıp ateş etmek gibiydi.
Chris: Bence en zoru Burning Crusade’di. Sadece ilk ek paket olmasından dolayı. Ondan sonra zaten her seferinde çıtayı biraz daha yükselttik. Cataclysm’de bu kadar cesur olmamızın sebebi, önceki iki ek paketten gelen tecrübeydi. Ama BC cidden zorluydu.

Peki bir sonraki ek paket gene yoracak mı sizi?
Tom: Bir sonraki ek paket daha geleneksel olacak diyebilirim, Cataclysm gibi radikal bir şey yapmayacağız. Ama süper olacağından emin olabilirsiniz.

Kıyafetlerimizin görünüşünü değiştiriyor olmak, oyunu ve karakterimizi nasıl etkileyecek sizce?
Tom: Bence nihayet oyuncular birbirinden farklı gözükmeye başlayacak endgame’de. Zira bazı oyuncular çıkıp diyecek ki “Tier 1 zırh ne kadar güzeldi!”, başka bir oyuncu diyecek ki “benim sınıfım için Tier 5 efsaneydi ya!”.

Oyunun PVP’sine oldukça önem verdiğinizi biliyoruz, peki şu anki hali sizi tatmin ediyor mu?
Tom: Doğrusunu söylemek gerekirse pek tatmin etmiyor. Bence gayet güzel olan kısımları var, mesela casual oyuncular için Random Battleground kolaylığı, ayrıca Arena’lar ve Rated BG’ler çok eğlenceli olabiliyor. Ama Arena ve Rated BG’ler daha çok hardcore aktivite, bu yüzden çok geniş bir oyuncu yelpazesini içine alamıyor. Bu yüzden durmadan, tüm oyuncu kitlesini kapsayabilecek yeni PVP türleri bulmaya çalışıyoruz.

Yorumlar 18
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 22:35
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gamescom'da WoW hakkında konuştuk (Röportaj)
İlginizi Çekebilir