Gamestop hisselerinde ne oluyor?

Ersin Kılıç 28.01.2021 - 16:05
Wall Street ve Reddit kullanıcılarını karşı karşıya getiren, dünya borsalarında oynamaya sebep olan Gamestop hisselerinde neler oluyor?

Oyun perakende firmalarının en bilinenlerinden biri olan Gamestop, son zamanlarda Wall Street ve Reddit kullanıcılarını karşı karşıya getirmiş durumda. Dijital oyunların daha da yaygınlaşması ve ardından gelen Covid-19 salgını ile zor günler geçiren firmanın hisseleri rekor fiyata yükseldi. Peki bunun sebebi nedir? Saha da önemlisi Reddit örgütlenmesi ve aradaki bu hesaplaşma neden kaynaklanıyor?

Gamestop hisseleri Reddit kullanıcıları ile rekora koşuyor

Oyun sektörünü ucundan bile takip ediyorsanız eminin Gamestop ismini duymuşsunuzdur. Son yıllarda zarar üzerine zarar açıklayan ve şubelerini kapatmaya başlayan Gamestop, büyük bir savaşın da ana kaynağı haline gelmiş durumda. Dünya borsasında bildiğiniz gibi Amerika'nın eli, doğal olarak Wall Street'te bulunan firmaların gücü oldukça önemli. Bu firmalar zaman zaman birçok şirketi iflasa sürüklediği gibi yapılan hamleler ile birlikte çok daha karlı bir hale gelebiliyorlar. İşte Melvin Capital başta olmak üzere Wall Street'te yer alan firmaların Gamestop üzerindeki hamleleri Reddit kullanıcılarının da tarihin en büyük örgütlenmesine imza atmalarına sebep oldu.

Gamestop hisselerinde ne oluyor? Reddit vs Wall Street

Gamestop firmasının çöküşünün devam edeceğini bilmek için açıkçası borsa simsarı olmaya gerek yok. Bunun farkında olan Wall Street firmaları, firmanın batışından kar elde edebilmek için kısa pozisyon ya da short diye tabir edilen hamleye başvuruyorlar. Öncelikle bu tabiri kısaca ve basit bir şekilde özetlemeye çalışalım.

Borsada kısa pozisyon (short position) almak, kişinin halihazırda elinde olmayan bir finansal varlığı başkasından (aracı kurumdan) ödünç alarak satmasına verilen isimdir. Kısacası short alan firma bu hisselerin düşeceği üzerine bahse giriyor ve düşüşe oynayarak bu bahis üzerinden kara geçtiği gibi ilgili firmayı iflasa sürüklüyor diyebiliriz. Ya da iflas sürecini hızlandırarak firmanın çok daha büyük zararlar elde etmesini sağlıyor da denebilir.

Reddit'ten büyük şirketlere savaş

Aslında herşey Reddit'te bulunan /WallStreetBets forumundan bir Reddit kullanıcısı büyük şirketlerin hareketleri ile Gamestop hisselerinin piyasa değerinin altına düşeceğini iddia etmesi ile başladı. Açılan başlıkta hisse değerinin ne şekilde ve nasıl düşürüleceği madde madde açıklanmıştı. Aslında şaka olarak kullanıcıların kendi aralarında konuştuğu hisse kontrolünü ele alarak Wall Street yatırımcılarına bir ders verme olayı kısa bir süre içerisinde gerçeğe dönüşmüş oldu. 

İşte bu durumu fark eden bir Reddit kullanıcısı tam 54.000 dolarlık işlem hacmi açıyor ve bunu Youtube dışında Reddit platformunda da paylaşıyor. O dönem hisse fiyatı 3-4 dolar olan Gamestop'un hisse değeri 20 dolara kadar yaklaşıyor. Bu alım sonrası Reddit üzerinden büyük bir örgütlenme başlıyor ve geçtiğimiz hafta alımlar kişi başı 300 dolara kadar yükseliyor. Bu alımlar sonrası Gamestop hisseleri sadece bir hafta içerisinde %275'in üzerinde bir değer kazanıyor. Bu da Gamestop için short açan şirketlerin büyük bir zarara girdiği anlamına geliyor.

Gamestop hisselerinde ne oluyor? Reddit vs Wall Street

Bu alımlarına ardından büyük TV kanalları ve ekonomistlerin hisse alanların zarar edeceğini ve şirket hisselerinin dibe vurmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar. Başta Elon Musk olmak üzere birçok ekonomist ise Reddit harekatının aslında büyük şirketlere bir savaş olduğu görüşünde. Yani küresel güçlerin aslında bireysel kullanıcılar tarafından kendi silahları ile vurulması olarak da tabir ediliyor.

Reddit kullanıcıları kendilerini büyük bir zarara sokmayacak alımlar ile birlikte aslında Wall Street firmalarına savaş açmış durumdalar. Hatta hisse senedi alan birçok Reddit kullanıcısının hayatlarında ilk defa hisse senedi aldıkları bile belirtiliyor. Gelen yorumlara göre yatırdıkları bu paranın muhtemelen geri gelmeyeceğinin de bilincindeler diyebiliriz. Nitekim yapılan bu hareket sonrasında Robinhood, Interactive Brookers, Charles Schwabb gibi dev diye tabir edilen birçok brooker şirketi sunucularını kapatmış ve Gamestop hisselerinin işlemlerini durdurmuş durumda.

Diğer taraftan büyük brooker şirketleri aslında gizliden gizliye yapsalar da hisse senetleri alımında manupülasyon amaçlı toplu alım yapmak, yani bu şekilde örgütlenmek suç. Muhtemelen bu olayın yankıları yapılacak araştırmalar ile devam edecek. Kısacası Reddit hareketi borsa tarihinin en büyük dalgalanmalarından birisine de sahne oldu diyebiliriz. Amerikan borsasındaki bu olay hem ülke borsasında hem de İstanbul Borsası olmak üzere dünyanın birçok noktasında da önemli oynamalara sebep oldu.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 02:45
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.01.2021 20:21
Birçok haber sitesinde yazılanların aksine çok sade ve net şekilde yazılmış haber. Yazanı tebrik ederim, ellerine sağlık.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.01.2021 13:02
farkındamısınız oyun sektörü 2020 ile birlikte önemli rol almaya başladı.
pandemiyle eve kapanınca kitlelerce oyuncu oyunlarla başka alemlere daldı.
şimdi oyun sektörüne ait firmaların hissesi borsada ilklerin gerçekleşmesine sebep oldu.
oyun sektörü ilerki yıllarda dahada gelişecek bundan eminim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.01.2021 12:28
Yakarsa dünyayı garipler yakar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.01.2021 09:31
Güzel konu teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.01.2021 22:40
Borsalar sisirilmis balon olmus durumda..yakinda patlak verecektir..hisse degerleri de olmasi gereken fiyatlarina döner
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gamestop hisselerinde ne oluyor? Reddit vs Wall Street
İlginizi Çekebilir