Gerçek mi sahte mi? Unrecord videosu tartışmalara sebep oldu

Ersin Kılıç 21.04.2023 - 17:15
Drama isimli ufak bir stüdyo tarafından yapımı devam eden Unrecord videosu yayınlanması ile birlikte tartışmalara sebep oldu.

Unrecord videosu yayınlanması ile birlikte oyun sektöründe büyük bir tartışmaya da sebep oldu. Daha önce korku oyunu ILL ve The Days Before gibi oyunlarda da benzer tartışmalar ortaya çıkmıştı. Fakat Unrecord hem fotorealistik tarzı hem de sonradan yayınlanan videosu ile çok daha farklı bir seviyede diyebiliriz.

Unrecord videosu tartışmaları beraberinde getirdi

Oyunun geliştiricisi olan DRAMA stüdyosu yakında çıkacağını belirttiği bu oyunu Unreal Engine 5 grafik motoru ile geliştiriyor. Vücut kameralı FPS oyunu olarak tanımlanan Unrecord için yayınlanan ilk videoyu ise gerçekten ayırmak hakikaten zor.

Bu sebeple bir başka video daha yayınlayan yapım ekibi buna rağmen oyun severleri ikna edebilmiş değil. Çünkü birçok oyun sever ve Unreal grafik motoru ile uğraşan bağımsız oyun yapımcıları bu videoyu izledikten sonra oyunun gerçek olamayacağını iddia ediyor. Oyun hakkında bazı bilgilere ve bu oynanış videosuna aşağıdan göz atabilirsiniz. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Oyun sizce gerçek mi yoksa sahte bir video ile karşı karşıya mıyız?

Yapım ekibinin yaptığı açıklamaya göre Unrecord, oyuncuları sürükleyici ve hikaye odaklı taktiksel bir aksiyon deneyimine götürecek. Oyunda karmaşık diyaloglar, yenilikçi oynanış mekanikleri, zorlu ahlaki ikilemler ve benzersiz bir atış sistemi yer alacağı belirtilmiş.

Oyunda çeşitli suç vakalarını araştırmak ve farklı karakterlerle yüzleşmek zorunda kalacağız. Oyunun konusu ve sunumu oyun deneyiminin merkezinde yer alacak ve oyuncular bir dizi oyun sekansının yanı sıra çok sayıda olay örgüsü ile karşılaşacaklar. Oyunun çıkış tarihi henüz belli değil fakat başta da belirttiğimiz gibi bize inandırıcı gelmese de yakında çıkacağı belirtilmiş.

Gerçek mi sahte mi? Unrecord videosu tartışmalara sebep oldu

Yorumlar 22
MK Okuru
MK Okuru 8.05.2024 03:17
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2023 16:52
unreal engine sonunda real oldu ::P
Kalan Karakter: 300 Gönder
RecLast
RecLast 22.04.2023 08:44
Kolpa değil, adam gösteriyor oyun içi ekranınıda. Bu arkadaş Unreal de senelerdir inanılmaz işler yapan biri zaten. Bu kullandığı teknoloji de ; Instant NeRF diye geçiyor. Daha gelişmiş hali gibi. İsterseniz bir araştırın. Hatta saçma hata ve kısımlarıda görüyorsunuz dikkatli bakarsanız. Asıl sorun burda optimizasyon. Bu oyunun 30fps üstü oynatmak için neler gerekiyor. Dikkat ederseniz yazmamış sistem gereksinimlerini. Firmalar bu tarz bi gerçekçiliğe senelerdir ulaşabilirdi zaten. Ancak Oyun geliştirmek ticari bir iştir ve herkesin oynayamacağı bir oyun yapmak anlamsız. Halflife VR oyunu misal çok iyi ama oyuncu sayıları ne durumda? Yada Crysis örneğini verebiliriz, düşük ayarlarda oynatabilirken yüksek ayarlara seneler sonra ulaşabilir olduk. Haliyle büyük firmaların koca koca istatistikleri var hangi sistemler var oyuncularda ve hangi kısma oyun yapıcaz diye düşünüp öyle yapıyorlar. Artık yapılamaz diye birşey yok bu alanda, oyun motorları ve teknoloji çok gelişti. Asıl soru kimler ulaşabilecek, optimizasyonu nasıl yapıcaz gibi sorularda bitiyor. Bir oyun geliştirici olarak kendimce çözümlemeye çalıştım umarım açıklayıcı olmuştur ^^
RecLast
RecLast 26.04.2023 14:29
Nerf ün ne olduğunu çok iyi biliyorum dostum. Bilmişlik taslamıyorum kendimce çıkarım yapıyorum. 3 5 resimle yapılan ilkel teknolojiyi geliştirdiklerini söylemeye çalışıyorum zaten? Kaldıki Ue5 nerf diye aratırsan youtube benzer sonuçları görebilirsin zaten. Adamlar geliştirmiş ki gördüğün gibi ürün kalitesine dönüşebilir hale gelmiş. Millet laf yetiştirmekle uğraşmıyo arge çalışmaları yapıyor.
Quixel tabikide kullanıyordur. Senelerdir var zaten ue4 den beri çalışıyor alalı çok oldu. Ona rağmen bukadar iyi sonuçlar alması sadece bu kütüphaneyle olamaz. Elde gerçek grafikler olmalı direk olarak. Bu yüzden Nerf diye düşündürdü zaten. Dediğim gibi bu arkadaş Ue de çok bilinen bi arkadaş. Yaptığı bir çok çalışma var burda bu teknolojiyi geliştirdğinii düşündüm bende. Ve tekrar ediyorum bu sadece çıkarımım benim. Düşüncelerini belirtmekde suç olmuş gerçekten..
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2023 15:10
Milleti aman aman çok şaşırttığı için videoyu inceleyen youtube kanalları türemiş. Bunlardan biri videodaki assetleri Quixel'in kütüphanesindekilerle eşleştirebilmiş. Quixel, Epic'in birkaç sene önce satın aldığı photogrammetry kütüpanesi.

Öyle iddialı konuştun ki beni de şüphelendirdin vicdansız.
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2023 00:24
NeRF dediğin şey yapay zekaya birkaç fotoğraftan model oluşturmasını sağlayan yeni ve ilkel bir teknoloji. Ürün kalitesinde örnekler için daha çok zaman var.

Gerçek görüntülerin entegre edilmesi dediğin şey bu NeRF değil, Photogrammetry.

Niye az bilirken çok bilir taklidi yaparsınız ki...
RecLast
RecLast 23.04.2023 12:08
Bahsettiğin şeyler senelerdir yapılıyor zaten. Bu kaliteye sadece gerçek görüntülerin direk entegre edilmesi ile yapılabiliyor. Oda Nerf işte. Bu arkadaş nerf ü geliştirmiş bahsettiğin şeyleri zaten çok iyisini bildiği için ufakda bi optimizasyon sağlamış. Ama dikkat ederseniz yinede 30fps altına düştüğü anlar var. Sonuçda dediğim gibi optimizasyon bu işte ince çizgi. Zor işler bunlar. Gerçek grafik yapmak zor ultra gerçek grafik yapmak bunun bi %100 ü daha zor. Dediğim gibi benim asıl merak ettiğim optimizasyon nasıl olacak. Hangi pc ler kaldırabilecek. Bekleyip görücez teknolojisini tam olarak zaten. Yakında açıklanır ^^
MK Okuru
MK Okuru 22.04.2023 13:28
Photogrammetry + Lumen + Over Camera Shake + Lens Distortion

NeRF'le uğraşılacak bir iş değil bu.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2023 22:36
Şu oyunada laf atanlar nerede ise aşağılayanlar olmuş ya şakamısınız?Yok öyle yok böyle
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2023 12:09
Dümen gibi duruyor, geç grafiği bu kadar anormal iyi animasyon yapmak falan.. Neyse. Oynamadan göremeyiz :) De şu ayarda bir şey oynayacağımı sanmıyorum açıkçası.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.04.2023 17:01
inanılmaz
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gerçek mi sahte mi? Unrecord videosu tartışmalara sebep oldu
İlginizi Çekebilir