iLL - Şov mu yoksa gerçek mi?

Ersin Kılıç 12.02.2021 - 14:44
Grafikleriyle olduğu kadar oynanış dinamikleri ve korku unsuru ile dikkat çeken iLL, son dönemin en çok konuşulan yapımlarından biri oldu

iLL son dönemin en çok konuşulan yapımlarından birisi. Yayınlanan kısa oynanış videoları ile dikkatleri üzerine çeken oyunun kendine has bir tarzı olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi gelin bu oyuna ve yapım sürecine daha yakından göz atalım.

iLL nasıl bir oyun olacak?

iLL dört kişilik bir ekipten oluşan Clout Games tarafından geliştiriliyor. Daha önce grafiksel anlamda farklı denemeler yapan Oleg Vdovenko'nun liderliğinde geliştirilen bir proje olduğunu söyleyebiliriz. Zaten oynanış videoları da Oleg'in kendi sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanmaya devam ediyor. 

Patreon üzerinden destek alınarak yapım süreci devam eden bu proje saf bir korku oyunu olarak tasvir edilmiş. Yapım ekibi bu oyunu dört ana başlık üzerinden sunuyor. Klostrofobik gerilim, vücut deformasyonları, silah aksiyonu ve tuhaf canavar tasarımları.. Aslında yayınlanan videolara baktığımızda tüm bu unsurları içerisinde barındırdığını da görüyoruz. Tabi bu noktada aklımıza gerçek olmama ihtimali de geliyor. Daha önce The Day Before videosunda bahsettiğimiz gibi bu oyunun da görsel anlamda çok iyi durduğunu ama kafada soru işaretleri oluşturan bir görselliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yani oyun şu haliyle bile o kadar güzel ve farklı duruyor ki, insanın gerçek olduğuna inanası gelmiyor.

iLL - Şov mu yoksa gerçek mi?

Bu oyunda dikkatimi çeken bir diğer olgudan da bahsetmek istiyorum. Yani bu olgu oynanışta nasıl olur, akıcılığını korur mu bilmiyorum ama iLL oyununda farklı bir animasyon yapısı kullanılmış gibi duruyor. Hani karakter animasyonları sanki oyun hamuru akıcılığına sahip gibi duruyor. Eğer daha önce Neverhood tarzı oyunları oynadıysanız Clay Motion adı verilen bu tekniği de duymuşsunuzdur. Bu oyundaki animasyon yapısının nedense bana bu oyunları hatırlattığını da söylemek istiyorum.

Deformasyon olayı oyunun da bel kemiğini oluşturuyor. İnsan suretinde gözüken düşmanların gerçek zamanlı olarak deformasyon geçireceği belirtilmiş. Yine aynı şekilde parçalanma efektleri de çok güzel duruyor. Bir pompalı ile düşmana ateş ettiğinizde kopan ve parçalanan uzuvlar görebiliyorsunuz. Aynı şekilde klasik düşmanların geri savrulma animasyonundan ziyade, aldığı darbe ile yalpalayan düşmanlar da çatışma dinamiklerine güzel bir dinamik katmayı sağlamış. 

iLL - Şov mu yoksa gerçek mi?

Diğer taraftan parçalanan düşmandan kaçan şu küçük organizmaya da bayıldım. Muhtemelen insanların deformasyon geçirmesine sebep olan şey de şu kaçan yaratık olacak gibi geliyor. Tüm bu unsurlara baktığımızda Gore unsurlarının ağır bastığını da görüyoruz. Bu da oyunun bir yaş sınırı ile geleceğinin sinyallerini veriyor.

Sonuç olarak başta da belirttiğimiz gibi iLL şu haliyle çok güzel ve farklı gözüküyor. Ama bu güzelliğinin altında birçok soru işaretini de beraber getirmiş. Gerçek mi yoksa sadece kurgulanmış bir video mu? Bu sorunun cevabını bize zaman gösterecek.

Yorumlar 19
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 12:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.02.2021 18:57
Kurgu tabi ki işin içinde RockStar hariç oyun firmalarının çoğu sunduklarını harfiyen yerine getiremedi.
MK Okuru
MK Okuru 5.03.2021 11:51
Grant trismo var gardaşım
MK Okuru
MK Okuru 14.02.2021 19:56
Çoğu diyorum farkındaysan RockStar tüm oyunlarında ne göstermiş ise onu verdi..
MK Okuru
MK Okuru 13.02.2021 21:37
gow?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.02.2021 15:50
oyun çok güzel birşeye benziyor benimde dikkatimi çekmişti
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.02.2021 13:13
Zor abi zor. Bak harbi zor, yani kurgu gibi duruyor ama olursa ne ala!
Kalan Karakter: 300 Gönder
System32
System32 15.02.2021 10:31
hiç bu yönden bakmamıştım sadece adamın instagram hesabında paylaştığı videolara baktım ve sürekli böyle videolar tasarladığını gördüm ki zaten gerçek olamayacak kadar güzel duruyor oyun
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.02.2021 21:26
Bir süredir bu videolara ben de denk geliyordum. MK ekibinin konu hakkında yorumu ne olur diye aklımdan geçmişti. Sizin de objektifinize takılmış demek ki.
Kalan Karakter: 300 Gönder
iLL - Şov mu yoksa gerçek mi?
İlginizi Çekebilir