GTA 5 İle aynı ay çıkan oyunlardan kaçını hatırlıyorsunuz?

Murat Oktay 24.11.2020 - 15:11
Yedi yıllık süresinde tam üç farklı nesil gören GTA 5 ile birlikte çıkan oyunların nerede ise hiçbirinin esamesi bile okunmuyor.

Bundan yedi yıl önce PS3 ve X360 konsol oyuncuları GTA 5 ile tanışmıştı. Bu süreç içinde gerek Youtube'da olsun gerek Twitch'de, en çok izlenen yapımların başında olan GTA V, üç nesil konsolda da yer alan bir yapım oldu. Onunla aynı dönemde çıkan birçok büyük yapımın şu an adını bile hatırlamıyoruz. Peki, siz GTA 5 ile beraber çıkan oyunlardan kaçını hatırlıyorsunuz?

GTA 5 İle Beraber Çıkan Oyunlardan Kaçını Hatırlıyorsunuz?

Grand Theft Auto 5 Eylül 2013'de çıktığında, en çok beklenen oyunlardan biri idi. Ancak oyunun bugüne kadar nasıl bu kadar uzun süre dayanabildiğine göz atmak lazım.

Grand Theft Auto 5 Neden Popüler?

Bunun nedenlerinden biri de Rockstar tarafından yapılmış olması ve kaliteden ödün vermemesidir. Rockstar Games, oyuncuyu oyunlarına bağlı tutmayı bildiğini defalarca kanıtladı. GTA V ile her şeyi taze ve heyecan verici kılan sürekli olarak güncellemeler yayınladılar.

Sürekli olarak yayınlanan güncellemeler diyoruz, bunu biraz açmak gerekirse, beş farklı platform (X360, PS3, XB1, PS4 ve PC) için, irili ufaklı toplamda 255 adet yama yayınlandı Bunlar oyundaki hataları giderdiği gibi genişlemeler de getirdi. Bir de bunların yayına oyun için yapılan, belki de onbinlerce modu eklediğinizde karşımıza devasa yaşayan bir organizma çıktı. Bu nesil konsollarda da çıkışının ardından bu sürenin daha çok uzayacağından eminim. Hali ile GTA VI'nın duyurulmasını bekleyen bizler için önümüzdeki sürecin çok uzun olduğunu da söyleyebilirim.

Evet GTA V'den daha uzun süredir devam eden oyunlar var. Mesela WoW, Counter Strike ya da Knight Online gibi, hiçbirinin kitlesi birbirine karışmadı. Ancak bu oyunları oynayan nerede ise tüm oyuncular GTA V ile bir noktada kesişti. Bu özelliği de onun bugüne kadar çıkan tüm oyunlar içinde en çok hasılat yapan ikinci oyun olmasını sağladı. İlk sırada Minecraft olmasına rağmen, neden onun o konumda yer aldığını anlamak için yeterli değilim sanırım.

GTA V ile Aynı Zamanda Çıkan Oyunlar

Diablo 3

GTA 5 İle Beraber Çıkan Oyunlardan Kaçını Hatırlıyorsunuz?

Diablo 2'yi nerede ise 12 seneden uzun bir süre oynadım. Benim için yeri çok ayrı. 2013 Eylül yılında çıkan Diablo 3 ise pek de ısınamadığım bir yapım oldu. Değişen mekanikler, beni Diablo'dan çook uzaklara götürdü. Ancak benim gözdem olması, onun GTA V kadar konuşulduğunu ya da o kadar çok cira yaptığı anlamına da gelmiyor. Bundan iki sene önce duyurulan Diablo 4 de beni o kadar etkilemedi ne yazık ki. Yine de şöyle geriye dönip baktığımızda da Diablo 3'ün adının GTA v'in yanında saygı duruşunda beklediğini görebiliyorum. Üstelik birazdan sayacağım diğer oyunlardan çok daha fazla kitleye sahip olsa ve devam etse de. Yeni sezonları ile güncelliğini korumaya çalışan Blizzard ekibinin çalışmaları onu bir GTA 5 yapamadığı kesin.

Rayman Legends

GTA 5 İle Beraber Çıkan Oyunlardan Kaçını Hatırlıyorsunuz?

Ubisoft'un zengin animasyonlu platform serisi Rayman, 2011'deki Rayman Origins'in doğrudan devamı niteliğinde idi. Rayman Legends başlangıçta bir Wii U'ya özel ve Wii U GamePad tarafından kontrol edilmek üzere tasarlanmıştı. Elbette diğer konsollara da çıkacaktı. Oyun, platform oluşturma ve ritim tabanlı aksiyonun bir karışımını kullanarak, Rayman Origins'in yeniden düzenlenmiş seviyelerini içeriyordu. Yine de unuttuk.

Total War: Rome II

GTA 5 İle Beraber Çıkan Oyunlardan Kaçını Hatırlıyorsunuz?

Total War serisinin kendine has bir kitlesi var. Ne zaman yeni bir yapımı çıksa koşa koşa alacak bu kitlenin önüne o kadar çok yapım kondu ki hali ile oyunların da ömrü oldukça kısa sürdü. Halbuki kimi strateji oyunları onlarca yıl oynanabildi. Total War serisi bu pastadan pay alamadı ne yazık ki.

Outlast

GTA 5 İle Beraber Çıkan Oyunlardan Kaçını Hatırlıyorsunuz?

Çıktığı zaman ve öncesinde çok fazla konuşulan bir oyundu. Aldığı yüksek puanlar da bağımsız yapımcı Red Barrels'in ne kadar başarılı bir iş çıkarttığını gösteriyordu. Ancak firma bu oyuna o kadar bağlı kaldı ki Outlast'in devam oyunları dışında başka bir yapım da çıkartmadı. 2021'de serinin üçüncü oyunu Outlast Trials'ı sabırsızlıkla beklemiyorum. Korku oyunlarına karşı biraz alerjim olabilir :)

Killzone: Mercenary

GTA 5 İle Beraber Çıkan Oyunlardan Kaçını Hatırlıyorsunuz?

Efsaneleşmiş firmalardan biri olan Guerilla Games'in 2004 yılında çıkarttığı Killzone, beni her daim kırmızı gözlü düşmanları ile içine alsa da, Sony'nin neden bu oyunu bu kadar pompaladığını hiç anlayabilmiş değilim. Çoklu oyuncu desteği sunsa da GTA V, satranç masasında Şah ise, Killzone serisi de ilk kurban edilecek piyon olmaktan öteye geçemedi.

The Legends of Zelda: Wind Waker HD

GTA 5 İle Beraber Çıkan Oyunlardan Kaçını Hatırlıyorsunuz?

1986 yılında tanıştığımız kahramanız Zelda, oradan buraya koşmuş olmasına rağmen, popülerliği eskisi kadar devam etmiyor. En son başarısını 2017'de yılın oyunu tüm okurlarımızla birlikte seçtiğimizde ilk sırayı almış olmasına rağmen Breath of the Wild'ın adını bile hatırlayanların sayısı oldukça azdır.

Angry Birds Star Wars II

GTA 5 İle Beraber Çıkan Oyunlardan Kaçını Hatırlıyorsunuz?

Angry Birds mobilde çıkıp, beyaz perdeye kadar genişlemiş bir yapım. Son yıllarda iyice kabak tadı vermiş olsa da Star Wars için çıkardığı yapım nefretimi kazanmasında ilk sebep oldu.

Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 23:57
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.01.2021 21:23
Total War Rome 2'nin şimdi bile 7,727 aktif oyuncu sayısı var. Rome 2 ve Attila gayet iyi bir pay aldılar GTA 5'le kıyaslamak olmaz. Klavye, mouse kullanmasını bilen herkes gta'da gezebilir, eğlenebilir ama Total War emek ister, stratejinin dibidir, herkese hitap etmez.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.11.2020 09:59
Başlık saçma
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.11.2020 09:53
Editörün kafa güzel belliki. Diablo 3 2012, gta 5 ise 2013 te çıktı. Ne aynı senesi??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.11.2020 10:12
Rome 2 yi gta5den fazla oynadım hala da oynuyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.11.2020 02:18
diablo 3 2012 senesinde çıktı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
GTA 5 ile aynı ay çıkan oyunlardan kaçını hatırlıyorsunuz?
İlginizi Çekebilir