Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Ersin Kılıç 3.05.2023 - 15:36
Guardians of the Galaxy 3 inceleme içeriğinde 5 Mayıs'ta gösterime girecek filmin genel hatlarına spoiler olmadan göz atıyoruz.

Öncelikle merak etmeyin yazıda resmi açıklamalar ve hali hazırda fragmanlarda gördüğümüz bazı detaylar dışında bilgi vermeyeceğim. O nedenle eğer fragman dahi izlemediyseniz Guardians of the Galaxy 3 inceleme yazımızda sizin için keyif kaçırıcı detaylar olabilir. Fragmanları izleyenler ve az çok takip edenler için ise bu yazıda filmden bir spoiler olmayacak. 

Guardians of the Galaxy 3 inceleme / Kritik

Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Galaksinin Koruyucuları ekibi de artık Marvel Sinematik Evreni'nde üçlemeye kavuşan serilerden biri oldu. Öyle ki bu üçlemeyle birlikte daha önce de belirtildiği gibi bu ekibin de son kez bir arada olmasına tanıklık ediyoruz. işin güzel ve sevindirici olan tarafı ise üçlemeyi başarılı bir şekilde noktalamaları oldu. 

Burada bir parantez açıp ufak bir kısasa girmek istiyorum. Benim yazılarımı takip ediyorsanız zaten Marvel filmleri konusunda sıkı takipçi olduğumu biliyorsunuzdur. Fakat diğer taraftan bu evrene körü körüne bağlı da değilim. Özellikle geçtiğimiz faz benim için büyük hayal kırıklığı oldu.

Guardians of the Galaxy 3 inceleme - 2

Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Love and Thunder, Multiverse of Madness ve Quantumania filmlerini beğenmemiştim. Hatta seri ile bağdaştırırsak 2. filmi de sevmeyenler arasındayım. Fakat Guardians of the Galaxy 3 saydığım bu filmlere göre daha iyi bir çizgide ilerliyor ve peşin peşin beğendiğimi söylemem gerek. Yani bu noktada benim gibi bu filmleri beğenmediyseniz en azından nasıl bir filmle karşılaşacağınızı tahmin etmeniz açısından söylüyorum.

Konuya dönecek olursak Guardians of the Galaxy 3 filminin merkezinde bildiğiniz gibi Rocket Racoon yer alıyor. Infinity War için nasıl Thanos filmi diyorsak, bu film için de kısaca Rocket filmi diyebiliriz. Karakterin köken hikayesini öğrendiğimiz gibi filmin konusu da bu hikaye üzerine kurgulanmış. High Evolutionary tarafından üzerinde yapılan deneyler, nasıl bir süreçten geçtiği filmin belli noktalarına serpiştirilmiş.

Guardians of the Galaxy Vol 3 inceleme

Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Karakterin geçmiş hikayesi gerçekten de başına gelenler gibi sert bir mizaçla anlatılmış. Hatta MCU'da bu kadar sert bir köken hikayesinin anlatılmasına şaşırdığımı ve bir o kadar da sevdiğimi söylemeliyim. Film tabi ki Guardians serisinin o esprili, aksiyon havasını taşıyor ama bir o kadar da karanlık tonlamaya sahip. Hatta 13 yaş altı biri ile gitmeyi düşünüyorsanız bence bir daha düşünün derim. Ben çok beğendim ama ufak yaştaki seyirciler için biraz yıpratıcı olabilir.

Guardians of the Galaxy 3 duygusal açıdan da önemli virajlara sahip. Zaman zaman gözlerim doldu bile diyebilirim ki bu koskoca MCU tarihinde belki 1-2 sahnede olmuştur. Filmin temposu her Marvel filminde olduğu gibi gereksiz espriler ve sahneler ile zaman zaman düşüşler yaşıyor. Genele vurduğumuzda ise bu James Gunn bu tempoyu beklentimin üzerinde utmayı başarmış diyebilirim.

Galaksinin Koruyucuları 3 inceleme

Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Çoğu esprinin yanı sıra yerinde yapılan espriler ise gerçekten güldürmeyi başarıyor. Marvel'ın bence her sahneye espri koymaya çalışması zaten en büyük problem ama sevmediklerim olsa da yerinde kullanıldığında ne kadar komik olabileceğini bu filmde tekrar hatırladım.

High Evolutionary mükemmellik konusunda kafayı takmış ve tanrıcılık oynayan bir karakter portresi çiziyor. Geçmişe gidildiği sahnelerde özellikle ne kadar acımasız olduğu fazlasıyla vurgulanmış. Güçlü ve neler yapabileceğinin de sık sık altı çiziliyor. Final sekansında ise bu güç dengesinin biraz bozulduğunu kabul etmemiz gerek. Tıpkı Adam Warlock'ta olduğu gibi. Bu karakter biraz pazarlama konusunda filme eklenmiş gibi duruyor ama Adam Warlock'un hikayeye dahil edilme şeklini çok yadırgamadım.

Guardians of the Galaxy filmi inceleme

Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Normalde Infinity Gauntlet hikayesinin belki de en önemli karakteri gecikmeli de olsa MCU'ya güzel bir şekilde aktarılmış. Güç dengesi sorunu ise bu karakterde de baş gösteriyor. Ben çok takılmadım ama Marvel hayranlarının filmle alakalı en çok takılacağı nokta kesinlikle Adam Warlock olabilir. Will Poulter ise üzerine düşen rolü güzel oynamış. Zaten karakterin varoluşu açısından kendine çok iş düşmese de hem aksiyon sahnelerinde hem de bazı bölümlerde sivrilmeyi başarıyor.

Guardians 3'te sevdiğim noktalardan birisi de görsel efektlerin aşırı şekilde sırıtmaması oldu. Bu bilindiği üzere son dönemde Marvel'ın en büyük sorunu. Özellikle Quantumania filminde bu konunun ne kadar eleştri aldığını görmüştük. Bu filmde ise benzer sahneler, tamamen CGI ile oluşturulan mekanlar olmasına rağmen Quantumania'da olduğu kadar rahatsız olmadım.

Guardians of the Galaxy filmi inceleme - 2

Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Bir kaç sahne dışında filmin temposunun da yardımı ile gözüme takılan bir yer olmaması beni sevindirdi diyebilirim. Bu konuda bir koridor sahnesi de var ki filmin en sevdiğim sekanslarından biri oldu. İzleyince ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Ekibin son filmi olduğunu göz önüne alınca karakter işleyişini de sevdim diyebilirim. malum üç film, yan filmler ve diğer hikayelere konuk olmaları ile birlikte aslında ekibin nasıl büyüdüğüne ve aile olduğuna şahit olduk. Bu noktada Peter Quill ve Gamora arasındaki garip durum güzel bir şekilde işlenmiş. Dahası her karakterin kendi çapında bir karakter gelişimi mevcut.

Guardians of the Galaxy filmi inceleme - 3

Guardians of the Galaxy 3 inceleme

Ekip içindeki sürtüşmelere rağmen ne kadar birbirlerine bağlı oldukları da güzel vurgulanmış. James Gunn bir önceki filmde yapılan hataları onarmış ve üçlemenin finalinin daha etkili olması için elinden geleni yapmış. Hem senaryo tarafında hem de işleyişte bunun izlerini ve finale giden yolu merak ettirerek izletmeyi başarmış.

Sonuç olarak filmi beğendim, hatta MCU için tekrar umutlanmama sebep oldu. Warlock işlenişi tartışılacaktır, zaman zaman tempo sorunu ve Marvel'ın bana göre en büyük sıkıntısı olan sürekli espri ekleme çabası da devam ediyor. Ama bunları bir kenara bırakırsak aksiyonu iyi, yerinde yapılan esprileri güzel ama daha da önemlisi hikaye işleyişi vurucu. Ben sinema salonundan gayet keyifli bir şekilde ayrıldım.

Guardians of the Galaxy filmi inceleme - 4

Dile kolay Galaksinin Koruyucuları neredeyse 10 yıldır hayatımızda yer alıyor. Bu filmde onların adına yarışır bir hikaye ve final sunulmuş. Unutmadan filmin sonunda iki sahne daha yer alıyor. MCU açısından çok önemli sahneler değiller. Diğer taraftan ekibi son kez gördüğümüz Galaksinin Koruyucuları'nın MCU tarafında nasıl devam edebileceği konusunda ufak kırıntılar vermişler denebilir.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 22:14
Kalan Karakter: 300 Gönder
Guardians of the Galaxy 3 inceleme
İlginizi Çekebilir