Her oyun açık dünya olmak zorunda mı?

Ersin Kılıç 15.08.2020 - 20:01
Artık geliştirilen her oyunun ucundan köşesinden açık dünya dinamiklerine sahip olduğunu görmeye başladık. Peki her oyun açık dünya mı olmalı?

Açık dünya oyunları oyun teknolojilerinin gelişimi ile birlikte daha yaygın bir hale gelmeye başladılar. Artık alakalı alakasız birçok oyunun açık dünya temelleri üzerine kurulmaya başlandığını görüyoruz. Tıpkı RPG dinamiklerinde olduğu gibi açık dünya dinamikleri de günümüzün kaçınılmaz birer parçası haline geldiler. Peki her oyun açık dünya mı olmalı?

Her oyun açık dünya olmak zorunda mı?

Geçtiğimiz birkaç jenerasyon öncesine baktığımızda açık dünya tarzındaki oyunların çok nadir karşımıza çıktığını görüyoruz. Bazı önemli RPG oyunları dışında GTA gibi bu türü temelinde barındıran yapımlar vardı. Kısacası açık dünya tarzındaki oyunlar hep vardı ama bu kadar yaygın değillerdi diyebiliriz. Şimdi ise bu türü temelinde barındıramayan yapımların bile açık dünya olduklarını görmeye başladık. Açık dünyasıyla sınıfta kalan ve sürekli aynı görevler içerisinde kaybolduğumuz oyunların sayısı bir hayli fazla.

Her oyun açık dünya olmak zorunda mı?

Yapımcıların bu türe yönelmesinin temelinde bana göre iki unsur var. Birincisi başta da dediğim gibi teknolojik gelişmeler. Eskiden teknoloji el vermediği için sabit kamera sistemine sahip onlarca oyun görüyorduk. Artık açık dünya oyunu yapmak çok daha kolay bir hale geldi. PC ve konsolların gücü, gelişen oyun teknolojileri bunun ilk sebebi. Diğeri ve asıl önemli olan ise oyuncuların bunu istemesi. Genel olarak sosyal medya ya da forumlardaki oyuncu profiline bir bakın. Bir oyun açık dünya olmadığında büyük bir kesim burun kıvırmaya başlıyor. Nitekim açık dünya oyunları ne kadar eleştirilse de satıyor. Far Cry serisini bu duruma örnek olarak gösterebiliriz.

Hal böyle olunca yapımcılar da "herkes yapıyor biz de açık dünya yapalım" stratejisine giriyorlar. Bunun sonucunda aslında güzel bölüm tasarımları ya da yarı açık dünya olması gereken birçok oyunun tamamen açık dünya olduklarını görüyoruz. Bu açık dünya dinamiği beraberinde onlarca problemi getiriyor. Bir kere bu dünyayı doldurmanız, farklı görevler eklemeniz en önemli husus. Fakat açık dünya oyunlara baktığımızda birbirinin benzeri görevler, aynısının kahverengisi oyunlar derken kolaya kaçmanın aslında en büyük problemi getirdiğini de görüyoruz. Mesela Metal Gear Solid V. Oynanış olarak ne kadar başarılıydı değil mi? Peki açık dünya olmasına sizce gerek var mıydı?

Ya da Assassin's Creed serisini ele alalım. Oyunun dünyası bana göre mükemmel. yani genele baktığımızda en az eleştirilmesi gereken yönü diyebiliriz. Peki bu dünyayı ne kadar başarılı sunuyor? Aynı tarz ya da sizi sizi seviye atlamaya zorlayan benzer görevler ne kadar başarılı? Bir düşünün mesela bu dünyalar ne kadar dolu, ne kadarı başarılı görev yapısına sahip?

Her oyun açık dünya olmak zorunda mı?

Diğer taraftan God of War'u ele alalım. Santa Monica istese oyunu hayli hayli açık dünya yapabilirdi. Bence bunda belli bir oranda, hadi kalbur üstü diyelim başarılı da olabilirlerdi. Fakat God of War'un görev yapısına, bölüm tasarımlarına baktığımızda gerçekten muazzam bir işe imza atıldığını görüyoruz. Kademeli harita tasarımı oyunun bana göre en başarılı olduğu noktalardan birisi. Tabi tüm hikayenin tek bir kamera ile anlatılmasını da unutmayalım.

İşte tüm bu problemler aslında ben açık dünya yapayım da gerisi bir şekilde gelir mantığını öne çıkarıyor. İşi ehliyle yapan ve olması gerektiği şekilde karşımıza çıkaran yapımlar var. Fakat aynı şekilde sadece yapmış olmak için yapılan tonla açık dünya oyunu da mevcut. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Bu konudaki fikirlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Yorumlar 30
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 12:29
Kalan Karakter: 300 Gönder
durates
durates 19.08.2020 12:51
Türüne göre ve işlenişine göre değişir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2020 22:01
ben anlamadım atla yada arabayla gidiyorsun vakit kaybı oyunu uzun tutmak için pembe dizi arka sokaklar tadı veren bir şey amaç oyundaki görevi yapmak neden hammallık ettirip uzun yol şöförlüğü yaptırıyorsun birde ot bok tüy toplatma görevleri varki allah kurtarsın
MK Okuru
MK Okuru 19.08.2020 10:56
Forza horizonda ne keşfediyor acaba sayın 15:03?
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2020 15:03
Sen açık dünya oyunlarını hiç oynama...senin için her şey vakit kaybı zaten...açık dünyayı keşfetmeyi beceremiyorsan, o senin sorunun...sanki çok önemli bir iş yapıyorsun da açık dünya olmayan oyunlarda?... açık dünya oyunlarında hayatta kalma teması da birleşiyor...neyse...sana boşuna anlatıyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2020 10:28
dead space vardı açık dünya değildi ama hayatımda oynadığım en iyi oyun
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2020 00:06
Bir oyunu güzel yapan şey senaryosu ve evrenidir. God of War da GTA'da Witcher 3 de senaryosu ve işlenişi sebebiyle harika oyunlar. Star Wars da çok güzel mesela. Kısmen açık Dünya oyunu ama harika. Prince Of Persia açık dünya değil ama çok iyi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.08.2020 15:05
açık dünya programcılara boş yere ekstradan iş yüklüyor. Artı grafiklerden ödün vermelerine sebep oluyor. Gta farklı ama , ana görevi yapmadan etrafta takılsan bile zevkli o.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Her oyun açık dünya olmak zorunda mı?
İlginizi Çekebilir