1/4

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk filminden izlenimler

Cem Süer 14.12.2012 - 15:25
Beklenmedik bir başarı
HOBBİT: BEKLENMEDİK YOLCULUK filmini, herkesten önce İstinyepark IMAX’deki özel gösterimde izledik. Peki, film nasıl?

“Dünya ikiye bölünmüştür, Yüzüklerin Efendisini okuyanlar ve daha okumamış olanlar”

John Ronald Reuel Tolkien’ın kaybolmakta olan diller ve efsaneler hakkında yaptığı araştırmalar sonucunda yarattığı Orta Dünya miti, ilk yayınlandığında akademik çevrelerde alay konusu olsa da bugün Yüzüklerin Efendisi serisi dünyanın en büyük edebi eserleri arasında yer alıyor. Eski destanları, kendi savaş tecrübeleriyle birleştiren Tolkien, dil bilimci olarak yeni bir çağı başlattı. Yarattığı detaylı dünya, kendinden sonraki fantastik edebiyat ve sinemacılara örnek oldu.

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk filminden izlenimler
Defalarca, radyo tiyatrosu olarak hazırlanan Yüzüklerin Efendisi, dönemine göre başarılı olan çizgi film uyarlamalarıyla izleyicileri de sunulmaya çalışıldı. Bu üstün başarı Yüzüklerin Efendisi’ni filme dönüştürmek isteyen sinemacılar için yılarca büyük bir tabu halini aldı. En önemlisi Orta Dünya hayranları, ezberledikleri bu mitolojiyi beyaz perde de görmek için yanıp tutuşsa da Tolkien’in anısına saygısızlık olacağını düşündükleri film uyarlamalarına karşı çıkılar.

Sinema dünyasında, kitap uyarlamaları kötü olur imajını bozan bir avuç film varken Peter Jackson, George Lucas’ın tavsiyeleriyle literatüre geçen yeni projesini başlatmıştı. Korku filmleriyle tanınan bu yönetmen, Yüzüklerin Efendisi üçlemesini aynı anda çekerken Orta Dünya hayranları meraklı ama güvenmeyen bir bekleyiş içindeydi. Yüzük Kardeşliği gösterime girdiği zaman, sinema dünyasında da yeni bir dönem başlamış oldu. 1,5 saatlik filmlerde bile sıkılan izleyiciler 2,5 saat süren Yüzük Kardeşliği’ni gözlerini kırpmadan izlemişti. Kitap okuma alışkanlığı olmayan insanlar bile etkilendikleri bu eseri okuyup takdir ettiler. Orta Dünya hayranları, görsellik için Peter Jackson’ın senaryoda yapığı değişiklikleri lanetlese de Yüzüklerin Efendisi, Arda’nın (Orta Dünya'nın diğer adı) milyarlara ulaşmasını sağladı.

Filmleri beğenenler, kitapları savunanlar, serinin aldığı Oscar’ları abartılı bulanlar derken tüm bu tartışmanın arasında Kral Tahtına döndü ve hikaye bitti. Sinema izleyicisi yıllarca, Peter Jackson’ın başarısını taklit etmek isteyen fantastik yapımlarda aynı tadı arasalar da bir türlü tatmin olmadılar. 9 yılın ardından Orta Dünya’ya bu sefer sinema teknolojisinin son nimetleriyle geri dönüyoruz. Star Wars gibi kitlelere ulaşmış yapımlarda bile başlangıç hikayeleri izleyici tarafından pek hoş karşılanmaz.

Peki, HOBBİT: BEKLENMEDİK YOLCULUK,  beklentileri karşılıyor mu?