Honor Router 3 inceleme

Ersin Kılıç 13.02.2021 - 13:04
Wi-fi 6 desteğine sahip olan Honor Router 3, sahip olduğu özellikler ve uygun fiyatıyla öne çıkan bir model olmayı başarmış.

Honor Router 3 evde internet konusunda, özellikle Wi-fi tarafında problem yaşayan kullanıcılar için çözüm üreten bir cihaz. Bu yazıda sizi teknik terimlere boğmaktan ziyade direk olarak kendi deneyimim üzerinden örnekler ile bu router özelliklerini anlatmaya çalışacağım. Fakat öncelikle cihazın özelliklerine geçmeden önce Router cihazlardan kısaca bahsedelim. Çünkü birçok kullanıcı Modem ve Router arasında kafa karışıklığı yaşayabiliyor.

Router nedir?

Çoğumuzun evinde olduğu gibi internete bağlandığımız cihazları modem olarak adlandırıyoruz. Router ise başta da belirttiğim gibi modemin yeterli olmadığı anlarda hem kablolu hem de kablosuz çözümler için devreye giriyor. Çoklu ağ arasında bağlantıyı sağladığı gibi bir nevi yönlendirici görevi üstleniyor diyebiliriz. Honor Router 3 ise hem bu özelliği hem de içerisinde barındırdığı farklı özellikler ile öne çıkan bir cihaz. Öncelikle fiyatına baktığımızda Wi-fi 6 çözümü için en ulaşılabilir modellerden biri olduğunu görüyoruz. 

Honor Router 3 inceleme

Honor Router 3 incelemesi

Cihazın tasarımına baktığımızda bir modem boyutunda olmasına karşın daha ince bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Cihazın üst yüzeyinde bir senkron tuşu, ön kısmında ise bildirim ışığı bulunuyor. Arka tarafına baktığımızda ise güç girişi ve reset yuvası dışında bir adet WAN, üç adet LAN girişi görüyoruz. Router'ın kurulumu da oldukça basit. Modeminizden çıkan Ethernet kablosunu WAN girişine takıyorsunuz ve güç girişini de yaptıktan sonra bağlantınızı sağlayabiliyorsunuz. 

Daha sonra ister bağlayacağınız bilgisayarınızdan, isterseniz de Wi-fi ağına bağlanarak cep telefonunuzdan ağ ayarlarını sadece birkaç adımda yapmak mümkün. Ben mesela evdeki modemin Wi-fi özelliğini kapatıp, bu dağılımı direk Honor Router 3 ile yaptım. Tabi birazdan da bahsedeceğim gibi test sırasında ikisini birden kullandığım zamanlar da oldu. 

Honor Router 3 inceleme

Çift bantlı bir yönlendirici olan Honor Router 3, Wi-fi ağını sahip olduğu dört anteni ile birlikte yayıyor. Bu konuda iyi bir performans sergilediğini de söylemem gerek. Örneğin ben evimde farklı bir markanın klasik bir modemini kullanıyorum. Hani servis sağlayıcılarının vermiş olduğu modemlerden bir tanesi. Antensiz bir modem ve evimin şekli uzunlamasına olduğu için Wi-fi problemi çektiğimi söylemem gerekiyor. Modem arka odada, çalışma odamda olduğu için evin diğer köşesindeki salonda genelde internet çok düşük bir hızda geliyor ve çoğu zaman kopuyor. 

Bir menzil arttırıcı kullanmama rağmen kopmalarla ve hız düşüklüğü ile karşılaşabiliyorum. Hem kendi modemimi hem de test ettiğim Honor Router 3 modelini bu menzil arttırıcıya bağlayarak bazı testler yaptım. Yakın mesafede zaten iyi bir performans gösteren Honor Router 3, menzil arttırıcı kullandığım uzun mesafede de hem kopmaları engelledi hem de daha iyi bir hız sunmayı başardı. Aşağıdan da görebileceğiniz gibi normal bağlantımda wi-fi üzerinden 18.1 Gbps hız alıyorken, Honor Router 3 bağladığımda ise bu hız 26.3 Gbps hızına kadar çıktı.

Honor Router 3 inceleme

Kullanım deneyiminden sonra biraz da modemin teknik özelliklerinden bahsedelim. Wi-fi 6 özelliği bulunan Honor Router 3, 2.4 Ghz bağlantıda 574 MBit, 5 Ghz bağlantıda ise 2.402 Mbit'lik bir verim sunabiliyor. Tabi bu hızlara ulaşabilmek için standart modemlerden ziyada masimum kapasitesi daha yüksek bir cihaz kullanmanız gerekiyor. 

Router arayüzü de oldukça sade bir şekilde tasarlanmış. Buradan hem bağlantılar arasındaki ayarlamaları hem de Wi-fi düzenlemelerini yapabiliyorsunuz. Normal bağlantılar dışında misafir girişleri, yönlendirme ayarlamaları ya da MAC adresi engelleme gibi standart işlemleri bu arayüzden yapmak mümkün. 

Honor Router 3 inceleme

Sonuç olarak belirttiğim gibi Honor Router 3, Wi-fi 6 desteği ile şu anda piyasada bulunan en uygun yönlendiricilerden bir tanesi. Tabi ki fiyatını göz önüne aldığımızda kapsama alanının belli bir oranda kaldığını söylememiz gerekiyor. Ama benim gibi bir menzil arttırıcı kullanıyorsanız ya da kutu gibi bir eviniz varsa yeterli bir alanı kapsadığını da söylemem gerekiyor. Eğer Wi-fi 6 destekli bir yönlendirici arıyorsanız ve uygun fiyatlı olmasını istiyorsanız Honor Router 3 modeline göz atabilirsiniz.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 03:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
Honor Router 3 inceleme
İlginizi Çekebilir