Huawei Mate 40 Pro inceleme

Ersin Kılıç 18.12.2020 - 01:31
Huawei Mate 40 Pro hem donanımsal hem de tasarımsal özellikleri ile son dönemin en iddialı modellerinden birisi.

Huawei Mate 40 Pro hem donanımsal hem de tasarımsal özellikleri ile son dönemin en iddialı modellerinden birisi. Telefonun en iddialı olduğu nokta ise şüphesiz işlemci gücünden geliyor. Şimdi gelin bu modelin genel özelliklerinin yanı sıra merak edilen kamera ve işlemci performansına bakalım.

Huawei Mate 40 Pro incelemesi

Tasarım

Öncelikle telefonun her zaman olduğu gibi tasarımından başlayalım. Mate 40 Pro siyah ve mistik gümüş olmak üzere iki farklı renk seçeneğine sahip. Bizim kullandığımız model ise siyah olan versiyonu. Işık tuttuğunuzda hoş bir kırılma da yapan bu kısım siyah olması ve cam tasarımı ile birlikte arka kısımda biraz parmak izi tutuyor.

Tasarımda en çok dikkat çeken kısımlar ise arka kısımdaki kamera diziliminde ve tabi ki ekran kavisinde karşımıza çıkıyor. Bunun dışında sağ tarafta klasik olarak açma kapama ve ses tuşlarını görüyoruz. Sim kar yuvası ise hoparlör mazgalı ve Tip C portu ile birlikte telefonun alt kısmına yerleştirilmiş. Yeri gelmişken telefonda biri üst biri alt kısımda olmak üzere çift hoarlör, yani stereo ses özelliği de bulunuyor. Müzik, oyun ve diğer medya dosyalarında iyi bir performans sağlıyor.

Huawei Mate 40 Pro inceleme

Mate 40 Pro 6.76 inçlik bir ekrana sahip. Oled ve QHD olan bu ekranda 90 Hz yenileme özelliği bulunuyor. Ekran üzerinde ikili bir kamera çıkıntısı yer alıyor. Buna rağmen ekran kasa oranı inanılmaz yüksek tutulmuş. Ekranın kavisli yapısı ile birlikte %93.13'lük bir ekran kasa oranı bulunuyor. Mate 40 pro büyük bir telefon arkadaşlar. Bu özellikler ve ekran byutu ile birlikte telefonun ağırlığı 212 grama ulaşmış. Zaten telefonun genel hedef kitlesinin de büyük telefon seven kullanıcılar olduğunu söylemek mümkün.

Ekran özellikleri

Oled teknolojisi ile birlikte parlaklık ve keskinlik konusunda iyi bir performansa sahip olan Mate 40 ekranı 1344 x 2772 çözünürlüğüne sahip. Bu ekranda aynı zamanda HDR 10 gibi özellikler de bulunuyor. Yani ekran hem günlük kullanımda hem de film dizi izlerken seyir keyfini arttırıyor diyebilirim. Ekran özellikleri ile birlikte büyük bir ekrana sahip olmasının bundaki payı tabi ki çok büyük. Ekran özelliklerinden hem çözünürlük hemde yenileme hızını değiştirebiliyorsunuz. Bu değerler pil performansına tabi ki etki ediyor. 

Huawei Mate 40 Pro inceleme

Ekran özelliklerinde Oled olmasının getirdiği avantajla birlikte ekran her zaman açık özelliğine de yer verilmiş. Üstelik standart saat hava durumu ya da bildirim gibi göstergeler dışında çok güzel animasyonlara da yer verilmiş. Ekran özelliklerinden bu animasyonları değiştirebildiğiniz gibi kendi seçtiğiniz bir görseli de ekrana konumlandırabiliyorsunuz. Bu özelliği gerçekten de çok sevdim. Ekrana çok hoş bir detay katmış.

Ekran üzerindeki kameralar aynı zamanda yüz tanıma teknolojisini de barındırıyor. Üç boyutlu tarama sayesinde karanlık ortamlarda bile telefonu oldukça hızlı açabiliyorsunuz. Buradaki sensörler göz taraması da yapıyor ve yüzünüzde maske varken bile telefonunuzu açabiliyorsunuz. Fakat maske taktığınızda bazı durumlarda aksamalar yaşayabiliyorsunuz. Neyse ki ekran üzerinde bir parmak izi sensörüne de yer verilmiş. Bu gibi aksiliklerde yine parmak izi sensörünü kullanarak açmak da mümkün.

Kamera özellikleri

Gelelim kamera özelliklerine. Mate 40 Pro'nun arka kısmında dörtlü kamera bulunuyor. Telefonun ana kamerası f1.9 diyafram aralığına sahip ve 50 MP çözünürlük değerinde. 23 mm'lik bir odak uzunluğu bulunan ve Raw kayıt imkanı sağlayan bu lens dışında 20 MP'lik f1.8 diyafram aralığı bulunan geniş açı lensi bulunuyor. Geniş açı kullanarak gece modunda fotoğraf çekebilmemiz de önemli bir artı.

12 MP'lik telefoto lensi f.3.4 diyafram aralığına sahip. Bu lens odaklanma ve optik görüntü sabitleyici gibi özelliklerin yanı sıra 5X'e kadar optik, 10X'e kadar hibrit yakınlaştırma yapabiliyor. Dijital olarak ise 50X'e kadar yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Bu sayede çok uzaktaki detayları bile çekmek ve gözünüzün göremediği detaylar yakalamak mümkün. Bu üç lens dışında arka kısımda lazer odağı yapan 4. bir lens de bulunuyor.

Huawei Mate 40 Pro inceleme

Fotoğraf tarafında özellikle amiral gemisi modellerinde zaten çok iyi olan Huawei, Mate 40 Pro'da da beklenen bir performans yakalamış. Renkler, netlik gibi detaylar ile birlikte piyasadaki en iyi fotoğraf çeken telefonlardan biri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. 

Son modellerinde video tarafına da ağırlık vermeye başlayan firma, bunda gözle görülür bir ilerleme kaydetmiş. Telefonda 4K 60 FPS video çekebiliyorsunuz. Video performansı stabilite anlamında da dikkat çekici. Sevmediğim tek nokta ise yakınlaştırma yaptığınızda lens geçişleri çok belli oluyor. Belki çok sık kullanacağımız bir olay değil ama bu kadar üst düzey modellerde artık bu özelliği de arıyoruz. Ayrıca 4K çektiğinizde 10 dk sınırı bulunuyor.

Telefonun ön kısmında 13 MP'lik f2.4 diyafram aralığına sahip bir kamera bulunuyor. Bu kameranın yanında ise başta da belirttiğimiz gibi 3D yüz tanıma gibi imkanlar sağlayan TOF lensine yer verilmiş. Ön kamerada da 4K 60 FPS video çekmek mümkün. 

Huawei Mate 40 Pro inceleme

Donanım

Huawei Mate 40 Pro şu an piyasadaki en güçlü işlemcilerden birisine sahip. Cihaz içerisinde 5G desteği de bulunan firmanın kendi üretimi Kirin 9000 işlemcisi bulunuyor. Tabi 5G şu an ülkemizde kullanılmadığı için bu konuda birşey söylemek zor ama işlemci tarafında gerçekten de güçlü bir çözüm var karşımızda. Bu işlemci aynı zamanda 5nm üretim teknolojisi bakımından da oldukça önemli bir yere sahip.

Aslında işlemcinin sadece kağıt üzerinde güçlü olmadığını, aynı zamanda uygulamada da üst düzey bir performansa sahip olduğunu görüyoruz. Telefonda ayrıca 256 GB'lık depolama alanı ve 8 GB Ram bulunuyor. 

Mate 40 Pro'da 4400 mAh'lik bir batarya bulunuyor. Teknik özelliklere ve güçlü işlemciye rağmen bu batarya çok iyi bir şekilde optimize edilmiş. Bir günü çok rahat bir şekilde çıkartıyor. Ayrıca kutu içerisinden çıkan 66 Watt değerindeki hızlı şarj adaptörü sayesinde sadece 45 dakikada tam şarj edebiliyorsunuz. Bunun dışında 50 Watt kablosuz şarj desteği ve 5 Watt ters şarj özelliğinin olduğunu da belirtelim. Telefonda Wi-fi 6 ve Bluetooth 5 desteği de bulunuyor.

Huawei Mate 40 Pro inceleme

Arayüz ve Google olayı

Gelelim Google muhabbetine. Son Huawei modellerinde bildiğiniz gibi Google uygulamaları bulunmuyor. Buna rağmen Facebook, Twitter, Instagram ve Messenger gibi birçok popüler uygulamayı 3.parti uygulamalar ya da apk dosyaları ile sorunsuz bir şekilde kurarak kullanabiliyorsunuz. Diğer taraftan Huawei marketi her geçen gün genişlemeye devam ediyor ve sistemde birçok program mevcut. Huawei Türkiye ekibi de ülkemizdeki uygulamaları markete getirmeye devam ediyor. Kısacası örneğin P40 Pro incelediğimiz döneme göre çok büyük bir yol alınmış diyebiliriz.

Buna rağmen sistemin önemli eksikleri de var. Spesifik programlarda bu eksikliği hissediyorsunuz. Örneğin Youtube Studio kullanmak şu anda mümkün değil. Ya da League of Legends Wild Rift gibi oyunlar şimdilik sistemde yer almıyor. Tabi tüm bunların yanı sıra Huawei Petal Maps, Petal arama gibi özellikler ile birlikte kendi sistemini genişletmeye devam ediyor. Tabi Huawei Share özelliğini de unutmayalım. Eğer Huawei Matebook modellerinden birisini kullanıyorsanız gerçekten de bu sistem size büyük bir kolaylık sağlıyor.

Sonuç olarak Huawei Mate 40 Pro gerçekten de hem işlemci hem de tasarım tarafında üst düzey bir model olmuş. Mate standartı bir basamak daha ileri taşınmış ve uygulama tarafındaki bazı eksiklerine rağmen kullanması çok keyifli bir model var karşımızda. Vergi ve döviz kuru sebebiyle fiyat konusunda birşey söylemek, yorum yapmak gerçekten de çok zor ama iyi bir kazancınız varsa ve üst düzey bir telefon arıyorsanız Huawei Mate 40 Pro göz atmanız gereken bir model olmuş diyebiliriz.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 13:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
Mantar
Mantar 19.12.2020 11:55
2 senedir Mate 20 Pro kullanıyorum. İlk gün ki kadar hızlı ve stabil. Pil gücü ise muazzam. Değiştirecek olursam kesinlikle yine aynı seriden giderim ama en az 2 sene daha beni götürür gibi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Huawei Mate 40 Pro inceleme
İlginizi Çekebilir