Immortals of Aveum inceleme

Samet Basri Taşlı 22.08.2023 - 07:04
Immortals of Aveum inceleme içeriğimizde oyuncuları fantastik bir dünyaya götüren oyunun büyülü çatışmalarına dalıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 5, Xbox Series X
Immortals of Aveum
  • Yapımcı - Yayıncı - EA Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: First Person Shooter
Merlin Puanı 70
Artılar + Hikaye sunumu güzel
+ Aksiyon eğlenceli
+ İlginç bir dünya kurulmuş
+ Diyaloglar
+ Atmosfer
+ Ekipman çeşitliliği
Eksiler - Sistem gereksinimleri
- Oyunu etkileyen hatalar
- Ekipman sayısı çok fark oluşturmuyor
- Tasarım hataları

Immortals of Aveum, Ascendant Studios’un elinden çıkan ve EA Originals etiketi ile beğenimize sunulan yepyeni bir IP olarak dikkat çekiyor. Büyülü bir dünyada, silahlarla değil de büyülerimizi kullanarak savaştığımız heyecan verici bir macera vaadi ile gelen oyunu erkenden oynama şansını yakaladık.

Immortals of Aveum inceleme

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Ascendant Studios’un adını daha önce duymadığınızı düşünüyorsanız çok normal, bu stüdyonun ilk oyunu. Daha önce Sledgehammer Games’de çalışan, Call of Duty: WWII, orijinal Dead Space ve Blood Omen oyunlarında da görev almış olan Bret Robbins tarafından kurulan yeni bir firma. İlk oyunlarını EA Originals programı altında, Unreal 5 motoru ile hazırlayan ekip ne kadar iyi bir iş başarmış, gelin birlikte bakalım.

Doğal Büyü Kullanıcıları

Immortals of Aveum ilginç bir evren ile tanıştırıyor bizi. Burada insanların büyük bir çoğunluğu büyü yeteneği ile doğuyor ve büyü günlük hayatın bir parçası gibi. Büyü kullanamayanlar arasında “Unforeseen” adı verilen bir grup daha var, bunlar da büyü yeteneklerini hayatının ilerleyen dönemlerinde keşfeden insanlar. Büyünün kaynağı olan güç noktaları üzerinde hakimiyet sahibi olmak isteyen ulusların arasında gerçekleşen ve uzun zamandır devam eden bir savaş da var, buna “Everwar” adı verilmiş.

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Ana karakterimiz Jak yetimlerden oluşan ailesi ile birlikte yaşayan, büyü yeteneği olmayan bir genç. Savaşın en güçlü tarafı olan Rasham kuvvetleri yaşadığı şehre saldırıp ailesini katlederken aslında bir “Unforeseen” olduğu ortaya çıkıyor, üstelik basit bir büyücü de değil. Jak “Triarch Magnus” dedikleri, üç büyü türünü de kontrol edebilen büyücülerden. Lucium kuvvetleri geç de olsa olay yerine geliyor, Jak’in kendini yok etmesini engelleyip “gel seni eğitelim” diyerek himayesi altına alan General Kirkan ile birlikte Immortal olma yolundaki maceramız başlıyor.

Oyunun hikayesi sıkıcı değil, orijinal muhteşem bir hikaye bizi beklemiyor ama izlerken de “hadi bit artık” dedirtecek şekilde uzatmamışlar. Yaklaşık 20 saatte, yan etkinliklere çok az giderek bitirdim hikayeyi. Yan karakterler güzel, neden oyunda olduğunu anlamadığım bazı tipleri bile seviyor ve “şuna ne oldu ya bu bölüm görmedim” diyebiliyorsunuz. Bunu sağlayan en büyük etmen ise diyaloglar. Kısaca bahsedeyim.

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Oyunda Forspoken tarzında bir sululuk var ama canınızı sıkacak kadar saçma değil. Hem Jak hem de diğer karakterlerin birbirleriyle ve kendi başlarına olan diyalogları güzel olmuş. Bir sahne geliyor mesela, neredeyse her hikayenin kaçınılmaz klişesi gelecek gibi bir ortam var. Jak bağırıyor “Lütfen düşündüğüm şey olmasın!” ve o sırada aynı şeyi düşünen ben dayanamayıp kahkahayı atıyorum. Oyun ciddi bir hikaye anlatıyor ama poz kesen ve kendini aşırı ciddiye alan karakterler ile anlatımı sıkıcı hale getirmiyor. Özellikle Rook bu konuda favorim oldu.

Kırmızı Shotgun Rengidir

Büyüler, yetenek ağaçları falan sizi yanıltmasın, Immortals of Aveum saf bir FPS oyunu. Üç büyü türünü de kullanabilen Jak, bu güçleri Sigil adı verilen cihazlar ile farklı şekillerde kullanabiliyor. Mavi büyü FPS türünden alışık olduğumuz tüfek gibi işliyor, tekli atışlar ile uzun menzilli yüksek hasarlı saldırılar yapıyoruz. Yeşil büyü seri ama düşük hasarlı atışlar yapan SMG mantığındayken, kırmızı büyü bildiğimiz pompalı tüfek. Kullandığımız ekipmana göre verdikleri hasar, mermi sayısı, atış hızı ve atış şeklinde değişiklikler oluyor ama işin özü bu şekilde. Bir de kalkan var, başlarda bir iki saldırı durdurup sonra unutuyorsunuz ama normal ve üzeri zorlukta gerekli geliştirmeleri yapıp kullanmaya başlayacağınız kesin. 

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Her düşman her saldırıdan hasar alıyor aslında ama işleri zorlaştıracak bazı değişkenler var. Kalkan kullanan, kendini güçlediren ve iyileştiren düşmanlar göreceksiniz, o zaman can barının üzerinde ilgili renkte ikinci bir bar daha açılıyor. Bu barı kaldırmak için doğru renkteki büyü tipini kullanmanız gerekiyor. Sonrasında yine diğer silahlar ile devam edebiliyorsunuz ama zayıf oldukları büyü tipinden daha çok hasar alıyorlar tabi. 

Yalnızca sigil silahları yok, oyunda sahip olduğumuz 6 farklı özel büyü (yetenek) bulunuyor. Şok+kaya dalgası yollama, patlama oluşturma, havai fişek benzeri bir saldırı ve gerilip düşmanın ağzına büyülü yumruk atma oyunun ana yetenekleri ve hikaye boyunca sahip olabiliyoruz. Girdap oluşturma ve zamanı yavaşlatma büyüleri ise opsiyonel bölgelerden geliyor, oyunu bitirdikten sonra tesadüfen buldum bunlar. Son olarak özel bir büyümüz var, düşmanın canını ciddi anlamda götüren ışık şenliği “Immolate” adında. Bu yetenek o kadar güçlü ki sadece büyük düşmanlara kullanıyorum, çünkü bütün ekran parlıyor ve nereye sıktığımı asla göremiyorum. Buna sonra değineceğim.

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Immortals’da bir karakter geliştirme var, topladığınız tecrübe puanları ile büyü türüne göre geliştirmeler yapıp ek yeteneklerinizi de güçlendirebiliyorsunuz. Daha güçlü kalkan, iki kez Blink ya da kırbaç kullanmanızı sağlama, çeşitli büyü türlerini güçlendirme ve ek yetenek sağlama gibi özellikleri var. Gönlüm bir ağacı tamamlayıp diğerlerine geçme yönündeydi ama bir yandan kalkanın kırıldığında etrafa hasar vermesi işime gelirken, diğer tarafta kırmızı hasarı güçlendireyim gibi denemeler yaparken hepsine puan dağıttım. Oyun yaptığınız geliştirmeleri değiştirmenize izin veriyor, böylece bulduğunuz silaha göre karakteri değiştirebiliyorsunuz ama çok para istiyor. Orası biraz sıkıcı. 

Yeteneklerimizi anlattığıma göre savaştan bahsedeyim. Dövüşler oldukça keyifli, başlangıçta biraz kolay gelse de düşmanlar güçlendikçe zorlu mücadeleler de oluyor. Düşman saldırısına karşı vaktinde savunma yapıp sersemletebiliyor, havada süzülüp yavaşlatıcı toplar attığınız düşmana sağlam bir büyü çakıp işini bitirebiliyorsunuz.

Bir yerlere tutunmak için de kullanabildiğimiz kırbaç ile düşmanları çekip ağızlarına kırmızı büyüyü oturtmak da beni Bulletstorm günlerine geri götürdü. Aslında oyunun tamamında hem DOOM hem de Bulletstorm oynuyormuşum gibi hissettim. Ama bu kadar anımsatmasına rağmen tasarım hataları yüzünden bir DOOM kadar iyi değil ne yazık ki.

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Oynanışın en büyük sorunlarından biri tasarım problemi. Genel anlamda tüm tasarımlarda bir sıkıntı var. Öncelikle haritalar çok küçük, üzerinize güçlü düşmanları grup halinde yollayan oyun, rahat savaşmayın diye her şeyi yapıyor. Küçük alanlar, üzerine basınca hsar gördüğünüz zeminler, büyü kullanırken aşağı düşeceğiniz uçurumlar. Bazen bu küçük alanlarda aşırı güçlü düşmanlardan iki üç tane gönderip, zaten minik olan alana takılacağınız engeller de ekleyince tam oluyor. Oyunun boss mücadelelerinde (ki güzel challangelar da var) görmediğim zorluğu bu dövüşlerde gördüm. 

Zorluk demişken, düşman tasarımlarının harita ile karışacak şekilde olmasının getirdiği görünmezlik durumundan bahsedeceğim. Bazı düşmanlar arka plana o kadar iyi karışıyor ki kalkan açmadıkları sürece göremiyorum. Gözünden attığı lazer ile bana tek atan düşmanlar olmasa neyse ama bu halde çok büyük sorun oluyor.

Bir de üzerine “vereyim ultiyi ölsün” diye basıyorum tuşa ama renk şenliği başlıyor. “Düşman nerede, benim saldırı nereye gidiyor, ben ne yapıyorum” derken ya çoktan kurtulmuş düşmandan tek yiyorum ya da aşağı ittiriyor. Bu da son sorun, düşmanlar saldırıdan sersemlemiyorlar. Staminaları bitince durmalarından bahsetmiyorum, üzerinde üç büyü gücünü aynı anda sıktığım düşman rüzgar esiyormuş gibi koşmaya ya da saldırmaya devam ediyor. Özellikle yeşil büyücülerin kulağını çok çınlattım.

Oyunun Sistem Gereksinimleri Nedir?

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Immortals of Aveum’un oyun dünyasına bomba gibi düşen bir özelliği varsa, o da sistem gereksinimleridir. Oyunu incelemek için oynamaya başladığımda sistem gereksinimleri henüz yeni duyurulmuştu, ben de kontrol etmemiştim. Bilgisayar tepki gösterince baktım da, Unreal Engine 5 sistemleri fena vuracak galiba. 

Oyunu 1080p/60fps oynamak isteyen bir oyuncu minimum i7-9700/ Ryzen 7 3700x işlemciye, 15 GB RAM’e, RTX 2080 Super (8GB) - RX 5700XT (8GB) ekran kartına sahip olacak ki iyi bir performans alsın. Minimum böyleyse önerilenleri hayal edebiliyorsunuzdur. Ama benim işlemcim Ryzen 7 2700x olmasına rağmen diğer parçalarım önerilen seviyesinde olduğundan şansımı 1440p ile denedim ve sonuç beklediğimden daha iyi oldu. Tabi başta oyunun bir shader alma işlemi vardı ve herhangi bir yerde bunu belirtmediği için “oyun 10 fps çalışıyor bende” muhabbetini yaptık başka bir inceleyen arkadaş ile ama olsun.

Elimde RTX 4070 ekran kartı, Ryzen 7 2700x işlemci, 32GB RAM sahibi sistem oyunu 1440p çözünürlükte neredeyse problemsiz bir şekilde çalıştırdı. Bazı ara sahnelerde 38’e kadar düşmesini saymazsak, bütün oyunu 58 - 60fps arasında oynadım. Neredeyse tüm ayarlar yüksekteydi ve DLSS “Balanced” olarak aktifti. Ara sahne benzeri bir oynanış bölümünde büyüler patlarken küçük düşüşler yaşadım ama oynamayı etkileyecek bir takılma olmadı. 

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

İstediği sistem gereksinimlerine rağmen performansı gayet iyi diyorum ama önemli soru şu, oyunun görsel yanı bu sistem gereksinimlerinin hakkını veriyor mu? Bence vermiyor. Tamam ortamlar çok güzel gözüküyor, dünya gayet iyi, ışık efektleri oldukça hoş duruyor ama “vay anasını” dedirtecek seviyede görsel şölen sunmuyor, zaten oyunda RTX desteği de yok. Hatta efektler falan çok güzel ama bir süre sonra üzerinde seyahat ettiğimiz büyü dalgaları bana güzel bile gözükmüyor. Unreal Engine 5 tarafında yapımcıların henüz alışmaması yüzünden bu kadar ayarsız sanırsam.

Immortals of Aveum Sorunsuz Değil

Immortals of Aveum’u oynarken bir sürü kullanabileceğimiz farklı silah, totem ve ekipmanlar var. Bunlar ilgili büyü türünün saldırısını değiştirip, verdiği hasarı ya da sağladığı etkiyi değiştirebiliyor. Silahların - ekipmanların nadirlik seviyesine göre beyaz (gri?) mavi ve altın olarak değişik türleri var. Bunları etraftaki düşmanlardan ya da çözdüğünüz bulmacalar sonucu elde ettiğiniz sandıklardan düşürebiliyorsunuz. Bazı şeyleri ise demir ocağında kendimiz yapıyoruz. 

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Loot konusundaki en büyük sorun, bir kez yüksek seviyeler gelince diğerlerinin değersizleşmesi. Elimde en nadir çeşitte silah varken, saldırı türünü sevmesem bile daha düşük nadirlikte farklı bir silahı denemeye bile zahmet etmiyorum. Çünkü bir FPS oynuyoruz ve düşmanlar saldırı şekline değil aldığı hasara göre ölüyor. Nadir silahları geliştirmek pahalıya patladığı için yeni nadir silahı bile geliştirmeyebiliyoruz hatta. 

Hikaye boyunca gezdiğimiz mekanlar güzel, karşılaştığımız platform ve ışık bulmacaları genelde eğlenceli. Bölüm tasarımlarını iyi buldum, tek şikayetim savaşa uyumsuz olmaları. Küçük ve kısıtlayıcı alanlar yerine daha serbest alanlarda savaşsak çok daha eğlenceli bir oyun olurdu. Oyunu oynarken “Ghostwire Tokyo gibi ama savaş odaklı olduğu için daha eğlenceli” düşüncesi de geçti aklımdan.

Bulmacalar konusunda küçük bir sıkıntım oldu, bunu eksi sayabilir miyim emin değilim. Çok sonra sahip olacağımız bir yetenek ile çözülecek bulmaca daha oyunun en başında karşımıza çıkıyor. Üstelik neredeyse tüm adımları yapabildiğimiz için “doğru şeyi bulsam çözeceğim” düşüncesi oluşturuyor. Pes edene kadar 12 saat falan her geçtiğimde 10 dakikamı yedi bu tür bulmacalar. Karakter kendi kendine konuşan biri zaten, bu tür bulmacalarda “başka bir şey lazım” gibi bir yorum yapsaydı iyi olabilirmiş. Ben uğraştım, siz uğraşmayın.

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Oyunda takıldığım noktalardan biri ise PC oyuncularını rahatsız edecek bir konu. Bu oyun yapılırken konsol oyuncuları düşünülmüş, bunu çok net görebiliyorsunuz. Etkileşim tuşlarının aktif hale gelmesi için bekliyoruz, istediğimiz zaman kayıt alamıyoruz, eğilme yok ve en önemlisi oyunun default klavye/mouse tuş düzeni rezalet. Silah değiştirmek için mouse tekerleğini, yetenek için Q tuşunu kullanıyoruz, kalkan “TAB” tuşuyla açılıyor, güçlü büyüler 1 - 2 - 3 şeklinde gidiyor, en güçlü büyümüz Z harfinde, mana X can C harfinde.

Canınızı doldurmaya çalışırken ultiyi basıp zaten sarsılmayan düşmanlardan sopayı yemeniz çok kolay. Süzülürken dash atamıyor olmak o kadar sinir bozucu ve mantıksız bir tercih ki bunun sebebini bir türlü anlamadım. 

Oyun içerisinde hem görsel hem de oynanışı etkileyecek bazı hatalar var, bunlardan bahsetmem gerek. Görsel hatalar çok değil, başına buyruk hareket eden pelerinler ya da yoktan oluşan gölgeler gibi, hep karşılaşmadığımız hatalar. Ama oynanıştaki sorunlar kafayı yedirtebiliyor.Can veren eşyayı kullanıp, animasyonunu görüp yine de canım dolmadığı için baştan aldığım savaşlar oldu. Kalkan açmış olmama rağmen düşman saldırısının geçtiği zamanlar oldu.

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Karşılaştığım en komik hata bir boss dövüşünün komple es geçilmesi oldu. Bölüm boyunca düşmanı görüyoruz, hareketlerine şahit oluyoruz, ara sahnede karşılaşıyoruz “Hah şimdi hakkını vereceğiz yardım da geldi” derken bölüm bitiyor. Yine inceleyen bir editör ile bunun ne kadar kötü bir sunum olduğunu konuşuyorduk ki oyunun gönderilen ekran görüntülerinde boss savaşından sahneler gördüm. Bu savaş oyunda varmış, oyun bizim o dövüşü yapmamızı istememiş, biz de ara sahnede olan olaylar yüzünden dövüşün olmayacağını düşünmüşüz üstüne. Bu hatanın oyun çıkışında çözüleceğini umuyorum.

Sonuç

Immortals of Aveum, iyi bir FPS oyunundan isteyebileceğim her şeyi, mükemmel olmasa da karşılayabilecek seviyede bir oyun olmuş. Zamanında Bulletstorm oynarken nasıl eğlendiysem, bu oyunda da benzer bir keyif aldım. Yüksek sistem gereksinimleri yüzünden birçok oyuncunun temkinli yaklaşacağı kesin, oynanışı etkileyen hatalar ve bazı tasarım problemleri de oyunun puanını biraz aşağı çekiyor.

Yine de elimizde bir fiyasko yok, türü sevenlerin keyif alacağı bir oyun olmuş. Daha önce EA Originals altında çıkan Wild Hearts  gibi, bu oyunu da türü seven herkese rahatlıkla tavsiye edebiliyorum, tabi sistem gereksinimleriniz yetiyorsa. 

Immortals of Aveum

Immortals of Aveum inceleme

Immortals of Aveum aslında çok kötü bir zamanda çıktı, bu oyunun satışlarını etkileyecektir. Yakın zamanda büyük oyunlar çıktı ve bir ay içinde çok beklenen oyunlar da (Starfield - Armored Core) geliyor. Bu yüzden çok fazla oyuncuya ulaşabilir mi tartışılır. FPS olsun, iyi de bir hikaye sunsun, 25 - 30 saat idare etsin diye düşünüyorsanız bu oyun güzel. Şu anda Steam üzerinden 999TL fiyat etiketi ile satılıyor. Oyunu EA Play Pro üzerinden oynama şansınız da var. Eğer oyunu denemek isterseniz aylık 150TL ya da yıllık 999TL vererek hem Immortals of Aveum’u hem de EA tarafından yayınlanan başka oyunları oynayabilirsiniz. 

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 20:06
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.08.2023 15:10
Ekipman çeşitliliği hem + hem - olarak yazılmış. Garip bir değerlendirme. Tek tek her değerlendirme kaleminde olumlu olumsuz bir şeyler olabilir ama özetlenmiş halinde bunlar birleştirilmeli bence.
MK Okuru
MK Okuru 30.08.2023 13:39
"Elma ile armutu manav diye özetle" diyorsun yani
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2023 15:43
Şu oyunu geliştiricisi puanlasa bu kadar yüksek puan vermez. Maksimum 40.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.08.2023 10:53
Şu tarz oyunların daha çok geldiğini görmek güzel. Hikayeli ve aksiyonlu oyunlar en güzel oyunlardır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.08.2023 17:44
Düşük bir puan almış, rapçi Jufu ile popçu Mufu ve rockçı Dufu iş birliği yapmıştı, işe yaramamış mı?
Solufain
Solufain 23.08.2023 10:30
Piuu müzikler ondan mı öyleymiş. Bir iki bölüm dışında müzik namına kayda değer bir şey olmadığı için bahsini bile geçirmemiştim :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.08.2023 09:59
Oyun çok güzel. Puanlamaya katılmıyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Immortals of Aveum
İlginizi Çekebilir