Intel patent ihlali nedeniyle 2 milyar dolar ceza ödeyebilir

Alparslan Gürlek 8.03.2021 - 16:11
Intel, iki farklı patent için patent ihlali yaptığı nedeniyle 2 miyar dolar para cezasına çarptırıldı. Avukatları cezaya itiraz ediyor.

Intel, yonga tasarım patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle 2.2 milyar dolar para cezasına çarptırıldı. Şirketin yeni bir CEO'su olduğu gibi, patent ihlali tarihinin en büyük para cezalarından biriyle de karşı karşıya. İki farklı patenti ihlal ettiği için 2.2 milyar para cezası verildi. Avukatlar ise söz konusu patentlerin uzun süredir kullanılmadığını söylüyor. Bu nedenle şirketlerin karşılaştığı zararın -aynı zamanda ceza tutarına yansıtılan zararın- çok daha düşük sayılarda olduğunu iddia ediyorlar. Henüz konu ile ilgili nihai bir karara varılmış değil, bu nedenle süreçte gelişmeler yaşanabilir.

Intel, patent ihlali yaptığı için şirkete 2.2 milyar dolar para cezası verildi

Intel, Hollandalı yarı iletken şirketi VSLI Technology LLC'nin elinde bulunan patentleri ihlal etti. Bu nedenle Teksas'ta bir federal jüri tarafından 2.2 milyarlık devasa bir para cezasına çarptırıldı. Patent ihlali, NXP Semiconductor'ın da pastadan küçük bir dilim aldığı iki VLSI patentine dayanıyor. Dolayısıyla ceza 1,5 milyar dolar ve 675 milyon dolarlık iki parçaya bölünüyor. VSLI, NXP Freescale Semiconductor'ı 2015 yılında satın almıştı ve patentler de 2019'da VSLI'ye devredilmişti.

Intel patent ihlali nedeniyle 2 milyar dolar ceza ödeyebilir

Bu iki patentten ilki (patent 7,523,373), bir işlemcinin kullanılmadığı durumlarda "uyku moduna" geçerek düşük güç tüketiminde çalışmasına izin veriyor. Çipin belleğini aktif tutacak kadar güç ihtiyacını düşürerek iki regülatör sayesinde işlemciyi aktif durumda tutmaya yarıyor. Diğer patent ise (patent 7,725,759) çipin programlar arasında süper hızlı geçiş yapmasına izin vererek işlem hızını artırıyor. Bu iki patent Intel tarafından ihlal edildiği için şirket şu anda büyük bir para cezası ödemekle yükümlü.

Ancak şirketin avukatları, söz konusu patentlerin 10 yıldan uzun bir süredir kullanılmadığını söylüyor. Bu nedenle VSLI'nin hak kazandığı maksimum zararın 2.2 milyar dolar değil, 2.2 milyon dolar olduğunu savunarak açıkça karşılık veriyorlar. Şimdilik konuyla ilgili gelen detaylar bu yönde. Intel'in savunmaları sonucunda kararla ilgili herhangi bir değişiklik olması da söz konusu. Yine de bu patent ihlalleri teknoloji devine büyük zarar verebilecek tehlikeli sayılar içeriyor. İleride yaşanabilecek gelişmeleri en hızlı şekilde sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Konu hakkında görüşleriniz neler? Yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın.

İlginizi çekebilir:
En iyi oyun işlemcisi hangisi? Intel mi AMD mi işlemci almalı?

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 01:46
Kalan Karakter: 300 Gönder
Intel patent ihlali nedeniyle 2 milyar dolar ceza ödeyebilir
İlginizi Çekebilir