Internette güvenli gezinmenin yolları: Hacker'ın hiç mi suçu yok?

Okan Algün 6.05.2023 - 13:45
Siber Güvenlik Uzmanı Okan Algün biz oyuncular için internette güvenli gezinmenin yollarını açıklıyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Okan Algün çeşitli kurumlarda güvenlik üzerine eğitimler veren bir profesyonel. Geçtiğimiz günlerde yolumuz karşılaştı ve ona internette güvenli gezinmenin yollarını sorduk. Bizi kırmadı ve verdiği eğitimlerdeki başlıkları basit maddeler halinde sıraladı. Aşağıda bizler için hazırladığı içeriği bulabilirsiniz.

İnternette güvenli gezinmenin yolları

Önüne geçilemeyen bir hız ile gelişen teknoloji, aynı hızı bu alandaki zaafları da sürekli güncelleyerek karşımıza getiriyor.

İnternet artık her yerde

Bir çok cihaz aracılığıyla saniyeler içinde çevrimiçi olduğumuz, milyarlarca kişi ile etkileşime girdiğimiz sanal dünya, bireyler için fayda sağladığı gibi tehlike de olmaya başladı. Bu tehlikenin sonucu olarak da artık sanal dünyadan bahsedince, aklımıza ilk gelen konulardan biri güvenlik oluyor.

Sanal ve gerçek dünyada güvenliğin birçok konuda bir birine benzediğini söyleyebilirim. Bu konuyu da yazdığım köşe yazıları veya seminerlerde çeşitli örnekler ile anlatmaya çalışırım. Bu örnekler den biri de evimizin anahtarının, internette kullandığımız şifrelere eş değer olduğudur.

İlginizi Çekebilir: Oyun Satın Alırken Dikkat Edilecek Güvenlik Kuralları

Evimizin anahtarlarını tanımadığımız insanlara vermememiz gerektiği gibi şifrelerimizi de tanımadığımız kişiler ile paylaşmamalıyız veya evimizin anahtarını her kesin kolayca tahmin edebileceği paspasın altına saklamayacağımız gibi, şifrelerimizi oluştururken de herkesin tahmin edemeyeceği şifreler oluşturmamalıyız.

İnternette güvenli gezinmenin yolları

Evden veya işyerimizden çıkarken sokak kapımızı sonuna kadar açık bırakıp gitmeyiz. İşimizi şansa bırakmayız “inşallah hiçbir hırsız kapımın açık olduğunu fark etmez” diye bir düşünce içinde kimsenin olacağını sanmıyorum. Unutmayın ki evimizdeki değerli materyaller, internet ortamındaki verilerinize eş değerdir. 

Bu yüzden kullandığımız teknolojik cihazlar içinde, gerçek hayattaki yaşam alanlarımızda aldığımız önlemlere benzer elimizden gelen azami güvenlik önlemlerini almalıyız. Kötü niyetli kişilere karşı ilk savunma hattınızın şifreler ve güvenlik ayarlarınız olduğunu unutmayın. 

İnternet güvenliğini korumak için neler yapabiliriz?

  • Kaynağı belli olamayan sitelerden program veya dosya indirme işlemi yapmayın
  • Arama motorlarından aradığınız konu ile alakalı giriş yaptığınız sitenin uzantısına dikkat edin, işlem yapmak istediğiniz site bir devlet kurumu ise uzantısının “gov.tr” olduğuna emin oldun. İnternet üzerinden diğer web uzantıları araştırın, öğrenin.
  • Sosyal mühendislerin sizlerde merak uyandırabilecek başlıklar ile hazırlamış oldukları mailler olabilir, tanımadığınız e-postalardaki linklere tıklamayın
  • İşletim sistemlerimizin güncellemeleri düzenli olarak yapın
  • Şifrelerinizi belirli aralıklarda değiştirin ve aynı şifreyi birkaç sistemde kullanmayın, şifrelerinizi telefonunuza, bilgisayarınıza, not kağıtlarına yazmayın, aklınızda tutabileceğiniz bilgisayar özel karakterleri ile oluşturulmuş şifreler hazırlayın.
  • Lisanslı antivirüs programlarını tercih edin
  • Ücretiz wifi ağlarından veya misafir internet sağlayıcıları olan alanlarda bankacılık gibi sizin için önemli olan sistemlere giriş yapmamaya özen gösterin
  • Şahsi bilgisayarınız ile bir network ağına dahil olmanız gerekiyorsa işletim sisteminizdeki güvenlik duvarı gibi ayarlarınızı açık olduğundan emin olun, modemlerinizin güvenlik duvarı ayarlarını dikkatlice inceleyin
  • İnternet sitelerinde şifre gerektiren ve ödeme işlemleriniz için HTTPS özelliği olan siteleri tercih edin.

İnternet güvenliği bireysel veya ticari olarak her yönüyle dikkat edilmesi gereken önemli bir alandır. Yeterince özen gösterilmeyerek sistemsel açıklıkların bırakılması maddi ve manevi olarak ciddi kayıplara uğramanıza sebep olacaktır.

Yazımda anlattığım kullanıcı düzeyindeki güvenlik önlemleri, Script Kiddie, Lamer Seviyesindeki gençlerin saldırılarından sizleri korumaya yeterli olacaktır. Eğer gerçek bir Black-Hat'in size saldırmasına değer olduğunu düşündüğünüz şirket verileriniz, değerli materyaliniz varsa bu konuda profesyonel destek almanızı tavsiye ederim.

Sonrasında başınıza gelecek ilk saldırıda çevrenizdekilerden "şifren çok kolaydı", "bilgisayarına indirdiğin programlarda kesin virüs vardı", "gerekli güvenlik ayarlarını yapmamışsındır", "bir bilene sorsaydın" gibi konuşmalar ile karşılabilirsiniz. Bu konuşmalar karşı siz de haklı olarak "Hacker’ın hiç mi suçu yok?" demek zorunda kalmayın.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 23:28
Kalan Karakter: 300 Gönder
İnternette güvenli gezinmenin yolları
İlginizi Çekebilir