iOS 14 yenilikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Ersin Kılıç 23.06.2020 - 10:04
Apple dün akşam saatlerinde düzenlediği özel bir sunum ile iOS 14 dışında birçok duyuruya da imza attı. Foundation dizisi de duyuruldu.

Apple her sene olduğu gibi geliştiriciler konferansında başta iOS 14 olmak üzere birçok yeni duyuruya imza attı. iPhone modellerinin arayüzünde yapılan değişiklikler dışında iPad OS ve Watch OS yeniliklerinden de bahseden firma aynı zamanda Apple TV ve işlemci tarafındaki geliştirmelere de değindi. Biz de bu içeriğimizde dün yapılan tüm bu duyurulara kısa bir özet geçelim istedik.

iOS 14 ile gelen yenilikler

Apple sunum kapılarını her zaman olduğu gibi yeni arayüz güncellemesi olan iOS 14 ile yaptı. Bu yıl yapılan değişikliklerde en çok göze çarpan ise şüphesiz Widget kullanımı oldu. İlk defa iOS 10 ile birlikte gelen ve ekranı sola kaydırdığımızda ulaşabildiğimiz Widget'ları artık ana ekranlarımızda da kullanabileceğiz. Uygulamanın türüne göre farklı çeşit ve boyutlarda kullanabileceğimiz bu widget'lar dışında arayüzde App Library özelliği de aktif olacak.

İlk etapta telefon yapay zekasının sizin adınıza klasörlediği bu uygulamaları dilediğiniz gibi özelleştirebileceksiniz. Bu yeni yöntem sayesinde sayfalarca uygulama düzeninde kurtulmaya çalışan Apple, alfabetik sıralama dışında üst kısma konumlandırdığı arama çubuğuyla da uygulamalara hızlı bir şekilde ulaşmamızı hedeflemiş.

iOS 14 yenilikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

iOS 14 ile gelen en sevindirici yenilik ise resim içinde resim kullanımı. Yani artık bir video izlerken aynı zamanda mesaj yazabilecek ya da diğer işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz. Apple TV üzerinden anlatılan bu özelliğin Youtube gibi popüler uygulamalara da gelmesi bekleniyor.

Çeviri uygulaması da iOS 14 tarafındaki önemli yeniliklerden birisi. Gerçek zamanlı çeviri yapan bu uygulama özellikle turistlerin oldukça işine yarayacakmış gibi duruyor. Şimdilik 11 dil desteği bulunan çeviri uygulamasında malesef Türkçe desteği henüz yok. 

iOS 14 yenilikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Ayrıca harita uygulamasında bisiklet seçimine de yer verilmiş. Şimdilik bazı büyük şehirlerde aktif olarak kullanılabilecek olan bu seçeneği ilerleyen aylarda kapsamının genişletileceği de açıklandı. Bu ana yenilikler dışında Emoji, çağrı arayüzü ve Siri arayüzü ve kullanımında da yeniliklere gidilmiş durumda. Ayrıca BMW gibi araç markaları ile anlaşılarak CarKey kullanımına da odaklanan Apple, uygulamaları yüklemeden test edebileceğimiz yeni bir arayüz kullanımını da beğeniye sunacak.

iOS 14 alacak modeller şu şekilde; iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 11, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE (2. nesil), iPhone SE, iPod touch (7. nesil)

iPadOS 14 ile gelen yenilikler

Çağrı arayüzü, emoji gibi iOS 14 sunumunda bahsedilen yeniliklerin tümü iPadOS 14 için de geçerli olacak. Bu arayüz güncellemeleri dışında tabi ki iPad özelinde birçok yeniliğe de yer verildi. Widget kullanımı büyük ekranın da getirmiş olduğu avantajlar ile birlikte daha da çeşitlendirilmiş olacak. Uygulamalar arası çalışırken yeni arama barı sayesinde çok daha hızlı bir şekilde kullanabileceğimiz arayüz ile birlikte Fotoğraf, müzik ve dosya uygulamalarında da önemli değişikliklere gidilmiş.

iOS 14 yenilikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Artık sık sık kullandığımız tüm bu uygulamalarda bir kenar çubuğu göreceğiz. Bu sayede belge ve fotoğraflarımızı daha iyi klasörleyebildiğimiz gibi onlara ulaşımımız da daha basite indirgenmiş olacak. 

iPadOS 14 tarafında en sevdiğim yenilik ise Scribble özelliği oldu. Apple Pencil ile yaptığınız yazılar otomatik olarak metne dönüştürülecek. Ya da çizdiğiniz bir çizgi, yıldız ya da yamuk çizdiğiniz bir kare otomatik olarak düzgün bir şekilde belgenize yansıyacak. Kısacası iPadOS 14 ile gelen düzeltmeler ve ufak yenilikler ile birlikte iPad kullanımında daha kolay bir yapı ile karşılaşacağız.

WatchOS 7 el yıkamanızı takip edecek

Tabi iOS ve iPadOS dışında Apple sunumunda WatchOS ve Apple TV tarafında da önemli duyurular ile karşılaştık. Artık başkalarının kadranlarını kopyalayabileceğiniz WatchOS tarafındaki en dikkat çekici yenilik ise el yıkama kısmında karşımıza çıktı. Bildiğiniz gibi covid- 19 salgını ile birlikte el yıkamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. WatchOS 7 ile birlikte elinizi yıkamaya başladığınızda saatiniz bunu algılayacak ve 20 saniyelik bir geri sayım başlatacak. 

iOS 14 yenilikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Uyku takibi özelliğine de kavuşacak olan Apple Watch haritalarında da bisiklet ile ulaşım seçeneği gelecek. Spor ve egzersiz kısmında da büyük yeniliklere sahip olan Apple Watch'ta da Siri tarafında bazı değişiklikler ile karşılaşacağız. 

Apple bilgisayarlarda kendi işlemcisini kullanacak

MacOS Big Sur tanıtımının da yapıldığı sunumun en dikkat çeken duyurularından birisi de Apple'ın Mac bilgisayarlarda ARM kullanacağını duyurmasıydı. Yıl sonuna kadar Intel işlemciler ile yola devam edecek olan firma 2021 itibari ile Intel dışında Mac bilgisayarlarda ARM tabanlı kendi işlemcilerini kullanacaklarını da açıkladı. Final Cut, Office uygulamaları gibi kısımlarda performansına da değinilen bu modeller ile birlikte bilgisayarda kullanılan tüm uygulamalar ekosisteme çok daha kolay bir şekilde uyum sağlayacak.

Bu sayede enerji verimliliği konusunda da büyük yol kat etmesi beklenen yeni Mac modellerinde daha iyi pil performansları ile de karşılaşabileceğiz. Bu duyurunun Apple sunumunun en önemli duyurusu olduğunu da söylemek mümkün. ARM tabalı ilk modellerin bu sene sonunda duyurulacağı da belirtildi.

iOS 14 yenilikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Yeni Airpods ve Foundation duyurusu

Tüm bu duyurular dışında Apple, Airpods 3 ile birlikte tasarım ve teknik konuda önemli değişiklikler yapılacağını da açıkladı. Ayrıca gelecek güncelleme ile birlikte Airpods modellerinin ekosisteme daha iyi ayak uyduracağı da belirtildi. Yani kulaklığı telefonunuzda kullanıyorsunuz diyelim, bilgisayarınızda (Mac) bir film açtığınızda Airpods otomatik olarak bilgisayarınıza bağlanabilecek.

Apple TV tarafında da özellikle kamera uygulaması sayesinde önemli güvenlik yeniliklerine yer veren firma Apple TV+ için ünlü yazar Isac Asimov'un aynı isimli kitabından uyarlanan Foundation (Vakıf) dizisini de duyurdu. Bu dizi fragmanına aşağıdan göz atabilirsiniz.

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 22:11
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.06.2020 02:51
Oha lansman resmen 2018e hoşgeldiniz diyor, bu Apple'ın yıllar önce başkaları tarafından daha iyi şekilde yapılan şeyleri yenilik diye sunması mevzusu artık komik bir hâl almaya başladı, resim içinde resim modu benim 2017 model telefonumda yıllardır var ve bu sadece bir örnek, ayıp bea
MK Okuru
MK Okuru 24.06.2020 14:23
Senin 2017 model telindeki ile apple ın ki aynı mı?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.06.2020 10:31
Apple çomarları mutluluk içinde.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.06.2020 12:43
Pahalısın apple pahalı hükümet fiyatları aşşa çeksede dokunabilsek sana
MK Okuru
MK Okuru 24.06.2020 08:35
Kardeş 1500 tl lik android telefonlar bile şuan olmuş 2500 tl. 7 ay önce 1500 tl ye aldığım redmi note 8 şuan 2500 küsür tl. Artık ucuz tel devri kapandı. Ama sorsan ekonomimiz süper bazılarına göre :)))
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.06.2020 13:16
Apple kankacım senden konsol istiyorum çünkü sony ps5 lansmanında donanım gücünü yetersiz yapınca oyunlarda değişen tek şey çözünürlük olduğu ama gerçekçiliğe hiç yaklaşılmadiginı gördük aynı şey Series X'içinde geçerli,,Umudumuz sen varsin apple'cığım real life gameplay konsol yap kurtar bizi,,,
MK Okuru
MK Okuru 23.06.2020 14:35
Sade arayüz, Ps5 ile Xbox X gibi saçma cihaz tasarımı yerine yenilikçi ve yine sade tasarım, Yüksek performans ve yeniliker,Controller tasarımında belki içine etme ihtimalleri var ama yinede Sony ile Microsoft'tan çok daha iyi bir çıkarabileceği kesin. Ama zor görürüz böyle bi cihazı yakın zamanda
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.06.2020 12:12
Foundation güzele benziyor nerden download edeceğiz link varmı indirelim
Kalan Karakter: 300 Gönder
iOS 14 yenilikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular
İlginizi Çekebilir