iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Ersin Kılıç 8.06.2021 - 00:09
Apple akşam saatlerinde düzenlediği WWDC 2021 sunumu ile birlikte iOS 15 dışında birçok duyuruya da imza attı.

Apple her sene olduğu gibi geliştiriciler konferansında (WWDC 2021) başta iOS 15 olmak üzere birçok yeni duyuruya imza attı. iPhone modellerinin arayüzünde yapılan değişiklikler dışında iPad OS, MAC OS ve Watch OS yeniliklerinden de bahseden firma aynı zamanda gizlilik tarafındaki yeniliklere de değindi. Biz de bu içeriğimizde akşam saatlerinde yapılan tüm bu duyurulara kısa bir özet geçelim istedik.

iOS 15 duyuruldu

Apple WWDC 2021 sunumu aslında geliştiricilerin bazı fikirleri ile açılış yaptı. Apple sunum için geliştiricilerin fikirlerini sormuş ve onların fikirlerinin hayata geçişine olanak sağlamış da diyebiliriz. Oldukça renkli açılış sekanslarının ardından sahneye tabi ki Tim Cook çıktı. Seyirci yerine Emnojilerin yer aldığı bu sahnenin oldukça hoş gözüktüğünü itiraf etmemiz gerekiyor.

iOS 15 Yenilikleri

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Facetime 

iOS sunumu için ise sahneye tabi ki Craig Federighi çıktı. iOS sisteminden neler beklendiğinin kısa bir özetini geçen Craig sonrasında ise sunulacak yeniliklere odaklandı. Bu tarafta yapılan ilk yenilik ise FaceTime uygulamasında oldu. FaceTime'da kullanılacak Spaitial Audio özelliği sayesinde artık tüm konuşanların sanki aynı odada konuşuyormuş gibi olacağı belirtildi. Ayrıca yeni ses sistemi sayesinde artık arka plandaki gürültülerin algılanacağı ve daha net bir seslendirme sunulacağı belirtilmiş. Yani arka planda bir elektrikli süpürge çalışıyorsa program bunu otomatik olarak kesmeye başlayacak. Denoiser efekti gibi düşünebiliriz.

Video tarafında ise artık portre modu aktif kılınmış. Yani videolu görüşmelerde artık arka planı bulanıklaştırabileceğiz. FaceTime Links sayesinde ise konuşma sırasında diğer programlar ile bütünleşik bir çalışma sağlanacak. Örneğin Android ya da Windows telefonunuz bile olsa tarayıcı üzerinden FaceTime konuşmalarına katılabileceksiniz.

SharePlay özelliği ise birlikte müzik dinleme, film izleme ya da ekranınızı paylaşma gibi özellikler sunacak. örneğin Apple Music ya da Apple TV üzerinden birşey açtığınızda bunu aramadaki diğerleri ile paylaşabileceksiniz. Bu konuda ayrıca diğer uygulamalarla da işbirliği sunulacak. Diney+, Hulu, HBO Max ve Twitch gibi firmalar ile bu uygulama için işbirliğine gidilmiş.

Mesajlar

Ülkemizde çok fazla kullanmadığımız mesajlar kısmında ise fotoğraf paylaşımında bazı kolaj eklemeleri yapılmış. Hem paylaşım tarafında hem de link gibi gönderimlerde tasarım değişiklikleri dikkat çekiyor. Shared With You özelliği ise internette dolaşırken karşılaştığınız sayfaları, görselleri ya da tıpkı FaceTime paylaşımında olduğu gibi Apple Music içeriklerini arkadaşlarınız ile paylaşmanızı kolaylaştıracak.

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Bildirimler ve Focus Sistemi

Bildirimler artık çok daha kullanışlı hale geliyor. Hem uygulama görselleri hem de bildirim mesajlarının farklı bir görselliğe sahip olacağını görüyoruz. Bildirimler kısmındaki gruplandırma ve yeni özellikler ile birlikte artık daha kullanışlı olacağı belirtilmiş. Örneğin rahatsız etme modundaysanız bu durum sizinle mesajlaşan arkadaşlarınızda gözükecek. Ayrıca bildirimler kısmında rehberinizdeki kişilere ya da uygulamalara göre gruplandırma yapabileceksiniz. Yani iş arkadaşlarınızdan gelen bildirimler bir arada toplanacak gibi. 

Tıpkı kestirmeler özelliğinde olduğu gibi yeni bildirimler uygulamalarında da özelleştirme imkanı sunulacak. Yani o an yaptığınız aktiviteye göre bildirimleri sınırlandırabileceksiniz.

Live Text

Eskiden dosyalar kısmından yaptığımız tarama özelliğine benzer bir sisteme çok daha kolay ulaşabileceğiz. Yani bir yazı tahtası ya da dosya resmi çektiğinizde telefonun kamerası bunu otomatik algılayacak ve tarama gibi karşınıza çıkaracak. Ya da bir dükkan üzerindeki telefon numarasının resmini çektiniz. Direkt olarak resim üzerindeki numaraya tıklayıp o telefonu arayabileceksiniz. 

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Ya da bir obje resmi çektiğinizde o objeyle ilgili tüm içeriklere ulaşmanız da sağlanacak. Yani bir köpek resmi çektiyseniz o köpeğin ırkı ile ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz.

Photo Memories

iOS üzerindeki fotoğraf özellikleri daha hoş bir görünüme kavuşuyor. For Ypu sekmesi sayesinde fotoğraflarınız konum ya da kişilere göre gruplanacak. örneğin bir tatile gittiğinizde oradaki fotoğraflar burada farklı bir sekmede gözükebilecek. Ayrıca bu özel albümlere Apple Mucis üzerinden müzik ekleme ve kendi kliplerinizi oluşturma şansına da sahip olacaksınız. Sistem fotoğraflara göre size müzik önerebilecek.

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Cüzdan uygulaması

Ülkemizde Apple Pay olmadığı için aslında bazı ajanda bilgileri dışında Apple Cüzdan uygulamasını tam olarak kullanamıyoruz. Yine de bu kısımda hem ödemeler hem anahtar ksımında birçok yeniliğe gidildiğini görüyoruz. Örneğin otel anahtarınızı cüzdana eklediğinizde ve odanıza yaklaştığınızda kapınız otomatik olarak açılacak. Aynı şey ev ve arabanız için de olacak. Tüm bu anahtarları cüzdanınıza ekleyebileceksiniz. Yine aynı şekilde kimliğinizi de Apple Cüzdana ekleme şansınız olacak.

Hava Durumu Uygulaması

hava durumu uygulaması yeni bir arayüze kavuşuyor. Animasyonlu arka planlar dışında tek bir ekranda çok daha fazla bilgiye ulaşabileceğiz. Ayrıca hava durumunu harita üzerinde de görebileceksiniz. 

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Haritalar

İki yıl önce uygulamaya konan yeni harita uygulaması bu yıl İrlanda gibi yeni ülkelerde de aktif hale gelecek. harita kısmında çok daha detaylı bir görünüm sunulduğunu görüyoruz. İkonik alanlar dışında gündüz gece döngüsünün de bu yeni görünüme yansıtıldığını görüyoruz. Ayrıca navigasyon kısmında çok daha detaylı ve net bir görsellik sunulmuş. örneğin çok fazla kavşak ya da üst, alt geçit olan yerlerde harita otomatik olarak 3D moduna geçecek ve yanlış yola sağmanızı engellemiş olacak.

Arttırılmış gerçeklik sayesinde ise yayan giderken bulunduğunuz konumu tarayarak gitmeniz gereken yolu size göstermesini sağlayabileceksiniz.

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

AirPods

AirPods kulaklığına yeni özellikler ekleniyor. Artık Conversation boost modu sayesinde kulağınızda kulaklık olsa bile karşınızda olan kişinin konuşmaları kulaklık yardımıyla çok daha net duyulabilecek. Siri tarafında ise kulaklıkla çok daha fazla iletişim ve yardımlaşma kullanılacağı belirtilmiş. Find My Network uygulaması sayesinde AirPods ve AirPods Max kulaklıklarınızın yerini tespit edebileceksiniz. Yani kaybetseniz bile haritada gözükecekler ve yaklaştığınızda tam olarak yerini tespit edebileceksiniz. AirPods Pro ve Max modellerine ayrıca TV OS desteği de geliyor.

iPadOS 15

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

iPad OS tarafında ise ilk olarak Widget'lar üzerinde yapılan büyük değişikliklere değinilmiş. Widget eklemenin çok daha kolay olduğu bu kısımda Widget yelpazesinin de bir hayli geliştirildiğini görüyoruz. Widget kısmında çok daha fazla özelleştirme sunulmuş. Ayrıca geçtiğimiz yıl telefonlara gelen uygulama kütüphanesi özelliğinin artık en sağ sayfada iPad modellerine eklendiğini de görüyoruz.

Multitasking kısmında ise yine arayüz değişiklikleri dikkatimizi çekiyor. SplitView özelliği sayesinde farklı uygulamaları daha rahat bir şekilde kullanmamıza olanak sağlanmış. Ayrıca mail gibi uygulamaların ufaltılarak çoklu program kullanımlarında daha hızlı bir işleyişe imza atılmış olacak. Mantion gibi özellikler eklenen Notes uygulamasında tag ekleme gibi yenilikler de eklenmiş. Ayrıca artık Quick Note özelliği sayesinde kaleminiz ile hızlıca not alabileceksiniz. Başka bir uygulamada çalışırken ekranın sağ alt kısmında hızlı not alabileceksiniz.

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Çeviri kısmında ise yeni dil destekleri sunuluyor. Bu kısımda ayrıca alacağınız notlar ile pratik yapma şansı da sunulmuş. Yani kalemle bir kanji harfi yazdığınızda çeviri programı bunu algılayıp o harfe otomatik olarak çevirecek. Swift Playgrounds özelliği ise kullanıcılara eğlenceli bir şekilde kod eğitimi vermeyi hedefliyor. iPhone ve iPad için uygulama yazmamıza olanak sağlayacak olan bu uygulama önerme seçenekleriyle de kolaylık sağlayacak.

Gizlilik

Gizlilik kısmında önemli değişiklikler sunulmuş. Örneğin mail kullandığınızda ip adresiniz, lokasyonunuz gibi bilgiler otomatik olarak kayıt altına alınıyor. Artık yeni bir ayar sayesinde bu durumu kapatabilecek ve mail, safari gibi uygulamaların bu istatistikleri kayıt almasını engelleyebileceksiniz. Ayarlar kısmındaki App Privvacy Report  kısmında tüm bu istatistiklerin raporlandığı bir kısma ulaşmak da mümkün olacak.

iCloud tarafındaki Account Recovery özelliği sayesinde güvendiğiniz kişileri hesabınıza eklediğinizde şifrenizi ya da bilgilerinizi unutsanız bile eklediğiniz bu kişiler sayesinde çok hızlı bir şekilde onlara ulaşabileceksiniz. 

MacOS Monterey

iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Sunumun son kısımlarında ise MacOS Monterey işletim sistemine yer verildi. Bu konudaki en büyük yenilik ise şüphesiz Universal Control özelliği oldu diyebiliriz. Artık Mac, iPad ve Macebook gibi cihazlarınızı yan yana getirdiğinizde bu üç cihazı aynı anda kontrol edebileceksiniz. Yani tıpkı çoklu monitör desteğinde olduğu gibi tek bir mouse ile üç cihazı kontrol etme ve aralarında dosya paylaşımı gibi özelliklere erişebileceksiniz. Yeni işletim sisteminde en sevdiğim özelliğin bu olduğunu söylemeliyim.

Yeni sistem ile birlikte AirPlay özelliği de MacOS'e geliyor. Kablosuz bir şekilde dosya ve görüntü aktarabileceğimiz bu sistem dışında ShortCuts özelliği ile artık çok sık kullandığımız uygulamalara çok daha hızlı bir şekilde erişebileceğiz. Safari tarayıcısındaki Tab yenilikleri ile birlikte biraz önce bahsettiğimiz Note ve Focus özelliklerinin tümü yeni MacOS işletim sisteminde de bulunacak.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 13:02
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2021 06:57
Güzel bi yazıydı yalnız editör bey yanlış yola sağmanız değil sapmanız olucak bi düzeltme olsun benden :)
hakanefe
hakanefe 8.06.2021 16:18
Artık alışmış olmamız lazım MK'nın hatalarına, ki yazıda birçok hata var sadece belirtilen değil. Artık sevgili Ersin Kılıç tek başına ancak bu kadar yetişebiliyor :)
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2021 15:20
Bir düzeltmede benden olsun. Türkçe'de "olucak" ve "bi" diye kelimeler yoktur. :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
iOS 15 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular
İlginizi Çekebilir