iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Ersin Kılıç 6.06.2022 - 20:08
Apple akşam saatlerinde düzenlediği WWDC 2022 sunumu ile birlikte iOS 16 özellikleri dışında birçok duyuruya da imza attı.

Son olarak Mart ayında yeni duyurular yapan Apple, her yıl Haziran ayında olduğu gibi geliştiriciler konferansında (WWDC 2022) başta iOS 16 özellikleri olmak üzere birçok yeni duyuruya imza attı. iPhone modellerinin ara yüzünde yapılan değişiklikler dışında iPad OS, MAC OS ve Watch OS duyurularına da yer veren firma aynıfarklı duyurulara da imza attı. Biz de bu içeriğimizde akşam saatlerinde yapılan tüm bu duyurulara kısa bir özet geçelim istedik.

iOS 16 özellikleri ve yapılan tüm duyurular

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Pandeminin ardından ilk defa izleyicilerin de katıldığı Apple WWDC 2022 sunumunda sahneye çıkan ilk isim tabi ki Tim Cook oldu. Yapımcılar hakkında bazı yeni açıklamalara imza atan Cook sonrasında ise sahneyi Craig Federighi'ye bıraktı ve iPhone 8 ve sonraki modellerin alacağı iOS 16 resmen kendisi tarafından duyuruldu.

Kilit Ekranı ve Bildirimler

iOS 16'da ilk değişiklik Kilit Ekranı'nda yapılmış. Bu ekran için yapılan en büyük güncellemelerden birine imza atan firma tasarımı tamamen kişiselleştirilebilir hale getirmiş. Widget'ları kilit ekranına ekleyebileceğimiz gibi duvar kağıtlarında da çok daha fazla seçeneğe yer verilmiş. Duvar kağıtları animasyon etkileri ile birlikte eskisine oranla çok daha şık gözüküyor.

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Kilit ekranında bildirimlerde de bazı değişiklikler yapıldığını görüyoruz. Daha derli toplu gösterilen bildirimler dışında Live Activities özelliği de kilit ekranına getirilmiş. Müzik uygulaması ve diğer uygulamalarda kilit ekranında daha farklı tasarımlara yer verildiğini göreceğiz. Örneğin Uber uygulamasında aracın yaklaştığını gösteren mini bir ibarenin belirmesi gibi farklı uygulamaların farklı göstergelere sahip olduğu gözükecek. Apple ayrıca geçtiğimiz yıl iOS sistemine gelen Focus özelliğinde de gruplama gibi özelliklere imza atmış.

Mesajlar, Dikte ve Live Text

Mesajlarda üç büyük yeniliğe yer verilmiş. Artık gönderilen mesajları düzeltme, geri çekme ve daha sonra cevap vermek istediğiniz mesajları işaretleme gibi özelliklerin geldiğini görüyoruz. Ayrıca Share Play özelliği artık mesajlar içerisinde de kullanılabilecek ve arkadaşlarınız ile farklı uygulamalarda birlikte dizi, film izleyebileceksiniz. 

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Apple ayrıca dikte özelliğinde de yeniliğe gitmiş. Artık hem yazma hem de sesli yazma özelliklerini aynı anda kullanabileceğiz. Geçtiğimiz yıl iOS sistemine eklenen Live Text özelliği artık videolarda da kullanılabilecek. Yani internetten bir kodlama dersi izliyorsunuz diyelim, videoyu durdurup ekrandaki kodları kopyalayabileceksiniz. Apple ayrıca ülkemizde maalesef desteklenmeyen Wallet ve Apple Pay uygulamalarında da güvenlik başta olmak üzere bir dizi iyileştirmeye gittiğini duyurdu. Artık kartlarınızı dilediğiniz kişi ile paylaşabilecek (Araba, otel) ve iPhone ile Apple Pay üzerinden ödeme alabileceksiniz.

Harita

Harita tarafına geçildiğinde ise Apple'ın yeni ülkelerde de tam destek vereceğini görüyoruz. Ülkeler arasında maalesef Türkiye ise yer almıyor. Çok daha detaylı bir görünüme kavuşan haritalar uygulamasında artık navigasyon kısmında daha detaylı bir görünüm bizleri bekliyor. Ayrıca dilerseniz ekrana bakmanıza gerek kalmayacak ve Siri sizi yönlendirebilecek.

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Destek verilen ülkelerde belli yapıları çok daha detaylı gösteren haritalar uygulaması sokak görünümüne de izin verecek. Yani tıpkı Google haritalar uygulamasında olduğu gibi haritada sokak sokak daha detaylı bir dolaşım imkanı sağlanmış.

Spor, Apple News ve Aile Paylaşımı

Spor uygulamalarında kilit ekranında skor gösterimi gibi özellikler sunan iOS 16 ayrıca Apple News isimli uygulama sayesinde çok daha detaylı bir takip imkanı sağlayacak. Amerika'da kolej ligleri dahil olmak üzere birçok spor müsabakasına destek sunacak olan bu uygulama sadece Amerika, Kanada ve Avusturalya gibi ülkelerde tam destekli çalışacak.

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Aile Paylaşımı kısmında özellikle yaş sınırlandırmalarına göre farklı planlar getiren firma ayrıca iCloud üzerinden fotoğraf paylaşımını da getiriyor. Yani beş aile üyesi iCloud üzerinden ortak bir dosyayı paylaşabilecek ve tüm fotoğraflara buradan erişebilecek. Tabi fotoğraf çekerken bu aile paylaşım özelliğini seçebilecek ve dilerseniz kolayca kapatabileceksiniz. Paylaşılan görsellerde yapılan düzeltmeler, değişiklikler paylaşılan dosyaya da yansıyacak.

Watch OS 9 Yenilikleri

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Apple Watch OS 9 arayüzünü de duyurdu. Tıpkı iOS 16'da olduğu gibi yepyeni arayüz seçenekleri ile gelen bu yeni sürümde Siri ile daha fazla kontrol olacağı gibi bildirim kısmında da ufak çaplı değişikliklere gidilmiş. 

Spor aktiviteleri konusunda da bir dizi yeniliğe gidilen yeni arayüzle birlikte üç yeni koşu tipi saate ekleniyor. Apple Watch artık koşarken ne kadar zıpladığınızı ölçebilecek. Koşu sonrasında eklenen tüm bu yeni metrikleri istatistik ekranından takip edebileceksiniz. Artık özelleştirilebilir antrenman özelliklerine de yer veren saatimizde tur bazlı ayarlamalar da yapılabilecek. Yani yüzme antrenmanı ayarladınız diyelim, her turda ne kadar sürede yüzdüğünüzü görebileceksiniz. Ayrıca Fitness uygulaması iOS 16 ile birlikte tüm destekli telefonlara da eklenecek.

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Uyku takibini çok daha detaylı yapacak olan Apple Watch artık uyurken uyku evrelerini çok daha detaylı kaydedecek. Kalp atışı gibi konularda düzensizlik saptayan saatin bildirim ekranında da bir dizi yeniliğe gidiliyor. aFib göstergesi sayesinde ritim bozuklukları gibi konularda daha detaylı sonuçlar kullanıcıya sağlanacak. Watch OS 9 ile birlikte artık ilaç takibi özellikleri de saatimize geliyor. Böylelikle ilaç kullanan kullanıcıların alarm kurmaktansa saat üzerinden uyarılması sağlanacak.

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Apple M2 İşlemcisi duyuruldu

2.jenerasyon M çipi resmi olarak duyuruldu. M1 çipine göre %50 daha fazla bant genişliğine sahip olan bu sekiz çekirdekli yeni işlemci 1/4 oranında daha düşük güç tüketimine sahip olacak. Bu da batarya süresine yansıyacak. M1'e göre %25 daha fazla GPU performansına sahip olan bu işlemci ile birlikte 24 GB'a kadar LPDDR5 hafıza desteği de sunulabilecek.

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

M2 Çipli Macbook Air modeli duyuruldu

Tabi bu duyuru ile birlikte M2 çipini kullanan Apple Macbook Air modelleri de duyuruldu. Çok daha ince bir tasarıma sahip olan bu yeni model sadece 11.3 mm kalınlığında ve 1.04 kg ağırlığında olacak. Liquid Retine ekranda 500 nits parlaklık ve 13.6 inç ekran sunan bu model, daralan çerçeveler sayesinde daha büyük bir kullanım alanı sunacak. Kamera tarafında önceki modele göre iki kat daha iyi kaliteye sahip olan bu yeni modelde ayrıca üç mikrofon ve dört hoparlör ile daha iyi bir ses deneyimi (Dolby Atmos) kullanıcıları bekliyor.

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

18 saate kadar video oynatma gibi yüksek bir batarya süresine sahip olan Macbook Air modelinde yukarıda da görebileceğiniz gibi performans tarafında da video işlerken gözle görülür bir fark ortaya çıkıyor. Bu yeni model ayrıca 30 dakikada %50 oranında şarj olabilecek ve 1199$ fiyat etiketine sahip olacak. Apple yeni Macebook Air modeli dışında ayrıca Macbook Pro modelini de duyurdu. Bu modelin fiyatı ise 1299$ olacak.

iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 20:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2022 01:03
Apple bir yerde sözünde durmadı bir yıldan beri ios16 yı iphone 7 ve plus da alacak dedi güncellemeyi almıyor işim gereği harita gerekli ben şimdi yeni telefon mu alacağım iphone benim için bitti
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2022 08:34
Nerde dedi kaynak gösterebilir misin?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.06.2022 23:41
Her sene telefon çıkarmasa güzel firma olacak! Ubisofta bağladılar!
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2022 08:32
Samsung a bağladılar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2022 16:40
Ayför7 ye yüklenemiyore
Kalan Karakter: 300 Gönder
iOS 16 özellikleri ve Apple sunumunda yapılan tüm duyurular
İlginizi Çekebilir