İşte Dead Island 2 ve onun hazin hikayesi

Alparslan Gürlek 10.01.2021 - 12:39
Techland tarafından geliştirilen Dead Island serisinin ikinci oyunu Dead Island 2 geliştirme sürecinde neler yaşadı? Bu oyuna ne oldu?

Bugünlerde hepimizin kendisini Dying Light ve Dying Light 2 oyunları ile tanıdığı Techland tarafından geliştirilen farklı bir seri daha vardı. Hatta bu serinin devamını, Dying Light'ın gelişi öldürdü desek belki de yerinde bir yaklaşım olur. Techland tarafından geliştirilen Dead Island serisinin ikinci oyunu olması planlanan Dead Island 2, kelimenin gerçek anlamıyla yılan hikayesine dönüp tarihin tozlu sayfalarına karıştı. Fakat bu nasıl oldu? Duyurup fragmanını dahi yayınladıkları bu oyuna ne oldu? Gelin detaylarıyla birlikte serinin neden ölüme terk edildiğini inceleyelim.

Dead Island 2 ölüme terk edildi çünkü Dying Light buna bağlıydı...

Dead Island serisi ilk oyununun 6 Eylül 2011'de çıkmasıyla oyuncularla tanıştı. Hayatta kalma ve RYO öğelerini zombilerle dolu açık dünyasında biraz da oyuncuyu korkutarak sunan serinin ilk oyunu oldukça beğenildi. Benim de favori zombi oyunlarım arasında listenin başında tuttuğum Dead Island'ı 23 Nisan 2013'te Dead Island Riptide takip etti. İlk oyuna kıyasla oynanışın daha vahşi ve dünyanın daha acımasız olduğu Riptide, hikaye anlamında seriyi devam ettirmiyordu. Farklı bir hikayesi olsa da karakterleri ilk oyun ile aynıydı. Açık dünyası daha vahşi, ortamları daha korkunç ve oyuncuya sunduğu deneyim ilk oyuna kıyasla -hikaye anlamında zayıf olsa da- daha iyiydi. Riptide, selefi gibi hikayenin yoğun olarak işlendiği bir oyun olmaktan ziyade co-op modunun daha ağırlıkta olduğu bir yapımdı. Oyuncuların zombilerle dolu bu vahşi dünyada birlikte etrafı keşfedip, ana ve yan görevleri yaparak ilerlediği, karakterin gelişimine ve kullandığı silahlara daha fazla odaklandığı oyun da oldukça başarılıydı. Ayrıca grafiksel anlamda da çıktığı dönemin oyunları arasında hiç fena görünmüyordu. Tabi durum böyle olunca oyuncular bu seriden daha fazlasını, daha yenisini ve daha iyisini görmek istedi. Serinin geliştiriciliğini yapan Techland ve yayıncısı Deep Silver bu fırsatı değerlendirmek için çalışmaya koyuldu.

Dead Island 2 işte tam da burada konuşulmaya başlandı. İlk kez E3 2014 konferansında oyunculara duyurulan serinin yeni oyunu için bir fragman dahi yayınlandı. Öyle ki fragmanda her şey bugün bile fazlasıyla heyecan verici ve iyi gözüküyordu. Seriye aşina olan oyuncuları oldukça heyecanlandıracak yeni öğelerin mesajını veren fragman, serinin yabancıları için bile "Vay be, güzel bir oyun geliyor galiba" dedirtmeyi başarmıştı. Aynı zamanda serinin ilk oyunu için yayınlanan fragman da hayli duygusal ve muhteşemdi. İzlemeyenler için bu paragrafın altına fragmanı bırakacağım. Eh, insanlar Dead Island 2 için yayınlanan fragmanı görünce doğal olarak oldukça heyecanlandı. Geliştirici Techland ilk oyun ve Riptide ile zombi temasında herkesin güvenini kazanmış, şimdi de "yeni nesil" bir zombi oyununu duyuruyordu... Sonra işler biraz çığırından çıktı.

Dead Island 2, 2015'in ilkbahar aylarında çıkacaktı. Techland ise ellerindeki farklı bir projeye daha fazla iş gücü ayırmak istiyordu... Bu nedenle serinin ikinci oyununu geliştirme işlerinden ellerini çektiler. Devamında geliştirici olarak projeye Spec Ops: The Line oyunuyla tanınan Yager Productions katıldı. Hatta o zamanlar "Spec Ops: The Line ve Dead Island 2'nin birbirine anlatacak çok şeyi var" diyerek oyunun ana odağının co-op oynanış mekanikleri olacağını söylemişlerdi. Oyuncuların birbirine daha fazla yardım etmesini istediklerini söyleyip, projenin başına geçen Yager, görünen o ki oyunda değişikliklere gidecekti. Ne yazık ki işler pek öyle bekledikleri gibi gitmedi ve 2015'in yaz aylarında projeden ayrıldılar. Oyuncular Dead Island 2'nin sahipsiz kaldığını düşünüyordu ve Deep Silver "Oyunculara ve Dead Island hayranlarına hak ettikleri oyunu sunacağız" şeklinde bir açıklama yaptı. Yager Productions ise Temmuz 2015'te iflas etti. Bu sırada ise Techland Dead Island ve Dead Island Riptide oyunlarının birer remastered sürümü olan "Definitive Edition" oyunlarını duyurdu. Oynanış ve hikaye aynı kalsa da grafikleri 2016'nın standartlarına getirmeyi başarmışlardı.

Dead Island 2

Bu sırada ise Dead Island 2'den ses soluk yoktu. Yager'ın ardından proje isimsiz bir geliştirici ekibe devredildi. Kendileri hakkında pek bir şey söylenmedi, kendileri de oyun hakkında bir şey söylemedi. Bu yüzden sürecin bu kısımları oldukça karanlık ve bulanık. Ancak proje onlarla da bitmedi ve el değiştirerek 2016'nın Mart ayında Sumo Digital'e devredildi. Bugünlerde Sack Boy: A Big Adventure oyununun geliştiricileri arasında bulunan Sumo Digital... Oyun bu kadar el değiştirince oyuncular ümidini kesmesin diye 2017 yılında Deep Silver oyunun hala geliştirme sürecinde olduğunu duyurma gereksinimi duydu. Sonra 2018'de tekrar bir duyuru yaptı... Sonra tekrar... En son 2019'da THQ Nordic, oyunun yeniden el değiştirerek Dambuster Studios'a devredildiğini duyurdu. Dambuster da Deep Silver'ın uluslararası stüdyolarından birisi. 

Dead Island 2

Bütün bu göçebe hayatı boyunca Dead Island 2 için ne gerçek bir çıkış tarihi verildi ne de detaylı bir oynanış gösterildi. Evet, Gamescom 2014'te oyundan kısa bir kesit göstermişlerdi fakat burada oyunda olanın çok küçük bir kısmı gösterildiği için bunu detaylı bir oynanış sunumu olarak sayamıyorum. Bir ara oyunu geliştiren Yager vardı, hatırladınız mı? İşte geçtiğimiz yılın içinde kendileri projenin başındayken geliştirdikleri bir oynanabilir sürümü sızdırdılar. Oyunun 2015'ten kalma oynanabilir sürümü bile çok güzel görünüyordu fakat kendisi asla vitrinlerde boy gösteremedi. Ve işte bu da Dead Island 2'nin hazin hikayesinin sonuydu. Ara ara gündeme gelse de ve benim gibi hayranları "Elbet bir gün..." diye temenni etse de oyun için umutlar tükenmiş durumda. 

Bu aşkın katili sensin Dying Light...

Tabi bu sırada 26 Ocak 2015'te Techland, Dying Light'ı piyasaya sürdü. Dead Island ile ufak benzerlikleri olsa da haritada daha özgür hareket edebildiğimiz yeni nesil bir zombi oyunuydu bu. Zombi oyunlarını seven herkese bir şekilde dokunmayı başaran bu oyun oldukça büyük başarı elde etti. Hayallerimizle oynasa da ben de bu oyunu oynadım ve çok sevdim. Haliyle gözümü hemen yenisine diktim. Tabi Techland, devam oyunları çıkartma konusundaki fobisinden olsa gerek duyurduğu Dying Light 2'yi de henüz piyasaya sürebilmiş değil. Alma Dead Island 2'nin ahını, çıkar aheste aheste diyorum sana Techland...

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 18:17
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.01.2021 23:12
Bir dahada böyle fragman gelmedi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.01.2021 09:30
dead island'ı yapan kadro ayrıldı ve dying light'ı yapmaya başladı diye biliyorum ben. dead island2 yi de başka kadro yaptıama beceremedi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.01.2021 13:41
Aman çiksada boş anlamsiz ateş et hikaye mikaye tirt
MK Okuru
MK Okuru 11.01.2021 22:24
hikaye ariyorsan git rpg oyna o zaman. her oyun hikaye bakimindan zengin olacak diye bisey yom. bazi oyunlar sirf kafa dahitmak, vurup kirmak icin oynanir.

bu da onlardan biri.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.01.2021 01:22
Riptide seriyi direk devam ettiriyordu nasıl ettirmediğini iddia edersiniz. Hiç oynadınız mı acaba merak ediyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.01.2021 23:43
net şekilde dying light dan daha eglenceli atmosferi vardı. tam bir movie max de yayınlamalık klasik sahil kasabası temalı zombi tokatlama atmosferli fim tipindeydi. yazık ettiler seriye.
Kalan Karakter: 300 Gönder
İşte Dead Island 2 ve onun hazin hikayesi
İlginizi Çekebilir