1/2

Kadimlerin Sırları #4

Ocan Şahin 23.06.2013 - 14:45
Creeplerin efendisi
Merhabalar sevgili MK okuyucusu,

Haftalık DOTA 2 köşemizde bu haftanın konusu son vuruş(lasthitting) creep çekmek ve gelişmiş laning mekanikleri.


Bu haftaki konumuz biraz uzun ve detaylı. Hatta belki de çok uzun süren bir DOTA 2 kariyerinden sonra bile hala ustalaşamayacağınız bir konu. Ama erkenden üzerinde çalışmaya başlamakta fayda var.

Geçen hafta laning'den bahsettmiştik, ne kadar önemli olduğundan özellikle de. Karşı takımdaki kaslı adamları, çirkin yaratıkları ve güzel kadınları tekme tokat dövmek istiyorsak pahalı ve güçlü eşyalara ihtiyacımız var. Güçlü olmalarını boşverin, önemli olan kısmı pahalı olmaları. Yani paraya ihtiyacımız var. Türklirası burada geçmez, altına ihtiyacımız var. Ana altın kaynağımız creeplere can feda...

Koridorlarda üç çeşit creep vardır: siege, ranged ve melee. Bu arkadaşlar her X:30'da spawn olurlar ama siege creep hariç. Siege Creep dakika 3'ten başlayarak her 7. dalgada gelir sadece. Unutmayın ki her 7,5 dakikada bir creepler güçlenir, ortalama 10 health ve 1 hasar alırlar. Creep mekaniklerini bir yana bırakalım şimdilik ve önemli kısma gelelim. Bu creeplere son tekmeyi nasıl biz vuracağız?

Melee creeplerin 2 zırhı (armor), range creeplerin ise 0 zırhı vardır. Bu yaklaşık 10.5% fiziksel hasar koruması verir melee creeplere. Oyunun başında genelde 50 hasar gibi bir hasarınız olur. Lakin unutmayın ki bu gösterilen sayı(ister 50 olsun ister 150) ortalama bir değerdir. Normalde 45-55 gibi bir hasar verme aralığınız vardır. Gerekli matematiği yaparsak; oyunun ilk 7,5 dakikasında ortalama 50 hasar ile lasthit yapmak isterseniz önünüze gelecek melee creeplerin canının 41 civarı veya daha az, ranged creeplerin canının da 45 civarı veya daha az olması gerekir.

"Ne yani? Her creep'in canına teker teker bakıp öyle mi sağ tıklayacağım?"
Hayır. Hangi herolarla oynamak istiyorsanız bir lobby kurup, practice game açıp, o hero'yu seçip 15 dakika veya bilemediniz 25 dakika boyunca lasthitting çalışacaksınız. TA-DA! Lasthit dehası oldunuz bile...
Düşünsenize: Bir DOTA 2 maçında, önünüze gelen bütün creeplerin son vuruşu sizde kalsa ne olurdu?


Kadimlerin Sırları #4
Herkes size hacker derdi büyük ihtimalle ama neredeyse her maçınızı yeneceğiniz gerçeği değişmezdi. Tebrikler 100% galibiyet oranınız var artık.

Geldik başka bir konuya, denylamak. Denylamak kendi creeplerinizin son vuruşunu gerçekleştirmektir. Denylanan bir creep, doğal olarak altın vermemekle beraber rakibinize düşük miktarda experience verir. Her denylanan creepten melee herolar 36 xp, range herolar ise 18 xp alırlar. Normalde her melee creep 61, her range creep ise 41 xp verir. Niye melee herolar için iki kat xp geliyor? Çünkü onlar lasthit yapmaya çalıştıklarında kafalarını gözlerini yarıyoruz da ondan.

Unutmayın ki sadece kendi creeplerinizi değil, kulelerinizi veya dost herolarınızı da denylayabilirsiniz. Kulelerin 10%'dan az cana sahip olmaları lazım ve heroların da Doom, Shadow Strike, Venomous Gale veya Bloodrage gibi büyülerin etkisi altında olmaları lazım.

Denylamak her zaman experience için yapılan bir şey değildir. İlla creepin üstünde çıkan o ünlem işaretini göreceksiniz diye bir olay yok. Bazenleri karşı heronun son vuruşu almasını engellemek için, kendi creeplerinizin düzenini bozabilirsiniz. Son vuruş ne size, ne de rakibinize gider ama rakibinizin alacağı 41 golddan mahrum bırakmak yeterli bir sebep.