Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme

Samet Basri Taşlı 3.03.2023 - 10:40
Geçen altı senenin ardından Nintendo Switch'e çıkan Ken Follett’s The Pillars of the Earth Switch sürümünü yakından inceliyoruz.
Platformlar Mac, Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, XBox One
Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Daedalic Entertainment - Daedalic Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Macera
Merlin Puanı 80
Artılar Etkileyici bir hikaye
Başarılı bir uyarlama
Görsellik
Ses ve müzikler
Seçimlerle hikayeyi yönlendirme
Eksiler Basit bulmacalar
Başlangıç kısımlarındaki ağır tempo
Türkçe desteği bu sürümde yok

2017 yılında ilk kez yayınlanan ve bölümler halinde çıkan macera oyununu Ken Follett’s The Pillars of the Earth, sonunda Nintendo Switch konsollarına da geldi. Ken Follett’ın ülkemizde Bir Katedralin Öyküsü ismiyle yayınlanmış olan tarihi roman kitabını temel alan The Pillars of the Earth’ün Switch sürümünü nasıl olmuş, gelin birlikte inceleyelim.

Hayallerin Peşinde: The Pillars of the Earth Switch inceleme

12. yüzyılda, İngiltere’nin Anarşi Dönemi olarak bilinen zamanlarda geçiyor hikayemiz. Taht kavgaları yüzünden karışıklığın hakim olduğu bir dönemde, politik kavgalar ve savaşlar ile yıpranmış halk zor zamanlar geçirmektedir. Daha açılış sekansında katedral inşa etme hayaliyle ailesi ile birlikte göç eden Tom’u ve ailesini görüyor, kısa ama etkileyici bir giriş yaparak hikayeye dalıyoruz.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme

Oyunda birden fazla karakteri kontrol ediyor, her karakterin bulunduğu çevre ve konumu üzerinden ülkenin durumunu görme şansı elde ediyoruz. İngiltere’nin hayali bir kasabası olan Kingsbridge’de geçen oyunda, kasabanın hasar gören katedralini yeniden inşa etmek için çabalayan bir grubun macerasına şahit oluyor, bu sırada devam eden savaşı ve arka planda dönen, bizim de ister istemez parçası olduğumuz politik gerginliklerin ortasında kalıyoruz.

Kontrol ettiğimiz karakterler birbirinden farklı kişiliklere sahip. Bir keşiş ile soylu aileden gelen birinin benzer karakterlerde olmasını zaten beklemezsiniz, hikayelerin sunumu oldukça iyi, karakterlerin birbiriyle olan diyalogları, gerçekleşen olaylar ve bu sırada tarihi olayların karakterlerimize etkilerini de görmek oldukça iyi.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth bir kitaptan uyarlanmış, hatta yayınlanmış mini dizisi bile var, oyun bana bunların dışında ne verebilir diye düşünebilirsiniz. Oyunun en güzel tarafı, gerçekleşen olaylara müdahele edip, sonuçlarını değiştirebilmeniz ve farklı sonlara ulaşabilmeniz. Baştan söyleyeyim, kitabın hikayesi oldukça güzeldi ve oyunda da ana hikayeyi olması gerektiği şekilde tamamlamak en güzel tecrübeyi sunuyor. Yine de “şurada daha farklı olabilirdi” dediğiniz çoğu şeyi gerçekten de hayata geçirebiliyorsunuz. Çoğunu, hepsini değil.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme

Macera Oyunlarını Özlemişim

Pillars of the Earth eski tarz point & click macera oyunlarına benzer bir oynanışa sahip. Çevredeki noktalar ile etkileşime geçmek için farklı seçeneklere sahibiz. Karakterin etkileşim noktaları hakkındaki düşüncelerini öğrenmek, bir eşyayı nokta üzerinde kullanmak ya da doğrudan konuşmak - kullanmak gibi seçenekler var. Bulmacalar daha çok bulduğunuz eşyaları doğru kişiler üzerinde kullanma ve doğru anlarda tuşa basma gibi mini oyunlardan oluşuyor.

Oyunu geleneksel point & click macera oyunlarından ayıran en önemli şeylerden birisi diyalog seçenekleri ve etkileşimler ile hikayenin yönünü belirleyebiliyor olmamız. Karakterlerimiz sorulan sorular karşısında çeşitli cevaplar arasından birini seçme ya da sessiz kalma hakkını kullanabiliyor. Her bölümün sonunda yaptığınız hareketlerin bir özetini görüyor ve karakterinizin durumlara nasıl tepki verdiğini hızlıca gözden geçirebiliyorsunuz.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme

Oyun hikayede çeşitli seçimler sunuyor ama bazı yerlerde oyunun sizi “doğru seçim” olarak gördüğü noktalara yönlendirdiğini hissediyorsunuz. Kitaptan uyarlama bir hikaye olduğu için bu kaçınılmaz bir durum tabi, arada etkileyip alternatif olaylar görebilmek hoş bir eklenti olmuş ama ana hikaye gayet iyi, çok şikayetçi değilim.

Pillars of the Earth aslında klavye - mouse ile oynanmak için tasarlanmış bir oyun, etkileşime geçebileceğiniz yerlerin üzerine mouse ile gelip kontrol etmek oldukça rahat bir sistem. Daha önce oyunu sadece PC platformunda oynadığım için, konsol sürümlerinde oynanışı nasıl ayarladıklarını ilk defa Nintendo Switch ile tecrübe etme şansım oldu. Macera oyunlarını klavye - mouse ile oynamaya o kadar alışmışım ki bir süre kontrollere ısınamadım. Aslında o kadar kötü değiller ve alışınca rahatlıkla oynayabiliyorsunuz ama Switch’in dokunmatik ekranını kullanıyor olsa daha mutlu olurdum. Bazı anlar doğru noktada durmadığım için etkileşime geçemediğim yerler oldu. Neyse ki etkileşim noktalarını gösteren bir tuş var, kaçırmamak için önden kontrol edebiliyorsunuz.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme

Oyunla ilgili en büyük şikayetim karakterlerin yavaş olması. Macera oyunlarında ana karakterin yavaş yavaş hareket etmesine ve çift tıklama ile hızlı koşmasına alışkınım ama genelde bu hareket hızına uygun daha küçük alanlarda hareket ederiz. Burada ise bazen kocaman bölgelerde, koşma tuşuyla bile yavaş hareket eden karakterlerimiz oluyor. Zaten tarihi bir zamanda geçen politik bir maceradayız, olayların başlaması için önce yavaş yavaş ortamın oluşmasını bekliyoruz. Karakterin de yavaş olması çoğu oyuncunun ilginç kısımlar gelmeden oyundan uzaklaşmasına sebep olabilir.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme

Taşınabilir Konsolda Roman Keyfi

Ken Follett’s The Pillars of the Earth kendi içinde farklı bölümlere ayrılmış 3 ana kısımdan oluşuyor. Ana kısımların her birini birer kitap gibi düşünebiliriz. İlk kısım yayınlandığında hikayeyi oynamış ve çok sevmiştim, açıkçası hikayenin devamını da görebilmek için kitabını bulup satın almıştım. Macerayı Nintendo Switch konsolu ile istediğim yerde oynayabilmek ise harika bir fırsat oldu.

Oyunun Nintendo Switch performansı oldukça iyi. Görsel açıdan zaten müthiş gözüküyor, sanat tarzı çok güzel, bölümler elle çizilmiş sahnelerden oluşuyor. Karakterlerin animasyonları bölümler üzerinde içerisinde biraz sırıtabiliyor, konuşma sırasında ağız hareketlerinin senkronizasyonu konusunda da biraz sorun var ama bu çok rahatsız edici değil, özellikle elde kullanıyorsanız dikkatinizi çekmiyor bile.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme

Oyun ses ve müzik konusunda muhteşem bir iş çıkarmış. Karakterlerin seslendirmeleri üzerinde uğraşılmış, diyaloglar güzel ve müzikler de ortamın atmosferini tamamlayarak sizi havaya sokmayı başarıyor. Ayrıca bir iki şarkı var ki yıllardır aklımdan çıkmamıştı, tekrar duyduğuma sevindim. Ses ve müzik konusunda kusursuza yakın.

Nintendo Switch tarafında benim dikkatimi çeken tek eksi, oyuna daha sonra eklenmiş olan Türkçe dil desteğinin benim oynadığım sürümde olmaması oldu. Belki benimle ilgili bir sorundur ya da oyun çıktıktan sonra güncelleme ile gelecektir, dil konusunda bir gelişme olursa bu kısmı güncellerim. Şu an için PC sürümünde olan Türkçe dil desteği Nintendo Switch’de yok.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme

Sonuç

Ken Follett’s The Pillars of the Earth, temelini tarihi olaylar üzerine kurmuş harika bir romanın, başarılı bir şekilde uyarlanmış olan oyunu. Basit bulmacalar çözüp diğer insanlarla konuşmak üzerine kurulu oynanışı herkese hitap etmeyebilir. Ama muhteşem bir hikayenin başarılı seslendirme ve oldukça iyi gözüken görseller ile sunulduğu oyunun Nİntendo Switch versiyonu oyuncuya istediği her yerde oynama fırsatını veriyor. Hikayenin temposu biraz ağır gelebilir ama bir kez işler hareketlenmeye başlayınca, kendinizi elinizden bırakmak istemeyeceğiniz 20 saatlik bir maceranın içinde bulacaksınız.

Ken Follett’s The Pillars of the Earth Nintendo Store üzerinde 19.99 dolar fiyat etiketiyle satılıyor. Oyunun Nintendo Switch portu da sorunsuz bir şekilde yapılmış. Kimi noktalarda gidişatı değiştirebileceğiniz seçimler yapma fırsatı sunan harika bir macerayı, taşınabilir konsol ile istediğiniz yerde sürdürmek istiyorsanız gönül rahatlığıyla önerebilirim.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 16:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.03.2023 21:09
Ps4 m için yeni almiştm. Romanla uzaktan yakından alakam olmasa da Türkçe destekten ötürü şans verdim. Halihazırda Türkçe cevrisi olan bir oyun nintendo konsolunda neden yok garip!
MK Okuru
MK Okuru 5.03.2023 09:15
Nintendo'nun TR marketi bile yok. Adamda Türkiye'de kullanıcı olmadığını varsayıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.03.2023 20:14
oyunun görselliği atmosferi falan güzelde, ne hikaye akışı ne bulmacaların toyluğu hiç çekemedi beni çabuk sıktı...
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ken Follett’s The Pillars of the Earth inceleme
İlginizi Çekebilir