Konsol üreticileri PC'nin değerini anladı

Alparslan Gürlek 7.07.2022 - 15:32
Her geçen gün gelişmekte ve değişmekte olan, birçok sürprize gebe olan video oyunları endüstrisinde nihayet konsol üreticileri, PC platformunun değerini ve gücünü anladı.

Belki de çok genç sayabileceğimiz ancak Dünya'da etkisi önemli derecede artan video oyunları endüstrisi, her geçen gün gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Dönem dönem grafik teknolojileri, animasyonlar, oynanış deneyimleri gibi teknik kolları, bazen ise ele aldığı konular ve uygulama şekilleri değişiyor ve gelişiyor. Uzun yıllardır üç farklı koldan -mobil, PC ve konsol- kullanıcıların huzuruna çıkan oyunlar, şimdi aynı anda çoklu platformlara yöneliyor. Yani konsol üreticileri, PC platformunun değerini ve potansiyellerini daha iyi anlamaya başlıyor.

Son dönemlerde siz değerli oyuncular da fark etmişsinizdir; konsol üreticileri artık yeni oyunlarını ve hatta eski oyunlarını dahi PC platformuna getirmeye gayret ediyor. Bunu en net şekilde Sony'nin son bir buçuk yıldır izlediği politika ile anlıyoruz. Hali hazırda Microsoft, Xbox ile birlikte PC platformuna da oyunlar çıkardığı için, burada güçlü bir rol oynuyor dememiz doğru olmaz. Ancak Sony, yıllardır PlayStation platformuna özel olarak yayınladığı oyunları PC platformuna getirmeye başlayınca, bu konudaki eğilimi de belirlemiş oldu.

Konsol üreticileri PC platformuna yönelmek zorunda kaldı

Aslında "zorunda kaldı" deyimi durumu açıklamak için fazla net ve sert olsa da, sektörün yönelimleri bunu gösteriyor. Yeni nesil teknolojilerle birlikte yükselen oyun geliştirme maliyetleri, Sony gibi devleri bile oyunlarını çoklu platformlara yayınlamaya teşvik etti. Bununla kalmayıp sevilen eski oyunlarını da video oyunlarının en geniş pazarlarından biri olan PC platformunda yayınlamaya başladılar. Bu durum, PlayStation özel oyunlarının PC platformuna gelmeye başlayacağı haberleriyle kartopu gibi büyüyerek ilerledi. Days Gone'un PC sürümünün çıkmasının ardından PlayStation oyunları teker teker PC platformunda boy göstermeye başladı. Öyle ki 2018'de yılın oyunu seçilen God of War bile, artık PlayStation özel oyunu değil.

Konsol üreticileri PC'nin değerini anladı

PlayStation CEO'su Jim Ryan, neden özel oyunların PC'ye getirildiği sorulduğunda "Sanırım bazı şeyler değişti" demişti. Değişen, elbette artan oyun geliştirme maliyetlerinin altında ezilen konsol platformundaki satışlardı. Şirketler artık oyunlarını daha geniş kitlelere sunarak gelirlerini artırmayı hedefliyor. Days Gone ile başlayan bu furya şimdilerde önemli PlayStation oyunlarının hem konsol, hem de PC için çıkmasıyla devam ediyor.

Bu sırada Microsoft cephesinde de farklı gelişmeler yaşandı. Bildiğiniz gibi tarihler 10 Mart 2021'i gösterdiğinde, şirket Bethesda'yı satın alarak büyük bir hamle yaptı. Özellikle RPG severlerin ve PC oyuncularının favori geliştiricilerinden biri olan Bethesda hali hazırda elinde The Elder Scrolls, Fallout gibi önemli serileri bulunduruyordu. Tabi bu oyunlar, vaktiyle PlayStation konsolları için de çıkmıştı. Ancak gözler bu satın alımın ardından Microsoft'a döndü ve yeni oyunların Xbox ve PC platformuna özel olarak çıkacağı söylentileri yayılmaya başladı. Bir detayı fark ettiniz mi? İki dev konsol üreticisi de artık PC platformunun planlarda bulunmadığı oyunlardan bahsetmiyor. Bu da yıllardır süregelen konsol savaşlarının bittiğini, kazananın ise PC platformu olduğunu gösteriyor.

Konsol cephesinde bunlar yaşanırken, yıllardır PC platformunu domine eden  Steam devinin sahibi Valve ise, kendi konsolları Steam Deck için özel oyun çıkarmayacağını duyurdu. Çünkü Valve, yıllardır bu büyük gücün ve potansiyelin farkındaydı, aynı zamanda hepsini elinde tutuyordu.

Peki bunun etkileri nasıl oldu?

Elbette PC platformuna yönelen konsol üreticileri bunun meyvesini çok güzel yedi. Sony, geçtiğimiz Mayıs ayında PC için yayınladığı oyunların satış rakamlarını paylaştı. Sony'nin PC oyunlarından elde ettiği gelir, 2020'den 2022'ye kadar neredeyse 10 katına çıktı. God of War, Days Gone ve Horizon: Zero Dawn gibi önemli oyunlarını PC platformunda da yayınlayan Sony, bunun ödülünü hemen aldı. Bu da şirketin müteakip dönemlerdeki politikasında elbette belirleyici rol oynadı. Tabi bu, bütün önemli oyunlarını hemen PC platformuna getireceği anlamına gelmiyor. Çünkü hala elinde önemini koruması gereken PlayStation 5 gibi bir konsol var. Mesela God of War Ragnarök, PlayStation 4 ve PlayStation 5 konsolları için 9 Kasım'da çıkacak. İlerleyen yıllarda PC platformuna gelmemesi işten bile değil. Yine de Sony'nin hali hazırda PlayStation konsolu bulunan oyunculara öncelik tanıması gerekiyor. Şirket her ne kadar oyun gelirlerini artırmak istese de, göz ardı edemeyeceği bir konsolu olduğunu da biliyor.

Bu sırada PC...

PC platformunda bir tarafta yılların devi Valve, Steam mağazasıyla oyuncuların alışkanlığı haline gelmişti. Ancak hisselerinin büyük çoğunluğu Tencent'te bulunan Epic Games de hiç hafife alınacak bir rakip değil. Özellikle dağıttığı ücretsiz oyunlarla çok kısa bir sürede büyük kitlelere hitap eden yeni vitrin, bazı oyunları da kendi içerisinde özel olarak yayınlamaya başladı. Yani konsollara yönelik özel oyunlar neredeyse bitme noktasına gelirken, PC içerisinde "Epic Games Store özel oyunları" kavramı boy göstermeye başladı. Bunun ilk canlı örneği, Total War Saga: TROY ile karşımıza çıkmıştı. Yayınlandığı ilk gün platformda ücretsiz olarak herkese dağıtılan oyun, sonrasında 12 ay boyunca Epic Game Store'a özel olarak kaldı. Ardından ise diğer platformlarda satışına başlandı.

Konsol üreticileri PC'nin değerini anladı

Epic Games'in aynı zamanda popüler çok oyunculu yapımların geliştiricilerini satın alıp, oyunları sadece kendi platformunda oynattığını da görüyoruz. Kendi oyunları Fortnite büyük kitlelere hitap etmeye başladıktan sonra Rocket League ve Fall Guys oyunlarını da Epic Games Store'a alıp, ücretsiz olarak yayınladılar. Şirketin büyümek ve potansiyel müşterileri artırmak için gösterdiği bu çaba, bahsi geçen iki oyunun da Steam'de ücreti mukabilinde oynanırken, kendi platformlarında ücretsiz olmasıyla sonuçlandı. Ancak yine de teknik eksiklikleri ve oyuncuların zamanla kazanılmış alışkanlıkları nedeniyle, PC'de istedikleri gücü elde edebilmiş değiller. Hala Steam, PC'nin en güçlü dijital oyun vitrini olarak varlığını koruyor.

Peki sonra?

Konsol savaşları yerini PC pazarından daha fazla pay almaya çalışan iki şirketin savaşına bırakmış durumda. Hala konsollar için özel oyunlar gelse de bilgisayar oyuncuları biliyor ki, yarın bu oyunları kendi platformlarında da oynayabilecekler. Tabi bunun için beklemek istemeyen kullanıcıların, şirketlerin de istediği gibi hala konsola yönelme şansı var. Yine de artık her video oyununun kaderi, er ya da geç PC platformunda boy göstermek olacak. Bütün bu karışıklık ve ticari manevraların sonunda ise kazanan oyuncular oldu. Platformu fark etmeksizin her oyuncu mutlaka denemek istediği oyunları oynamak için bir şans bulabiliyor. Durum böyleyken, bize de olanı biteni izleyip, mutlu bir tebessüm ile beklemek düşüyor.

Yorumlar 44
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 03:39
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.07.2022 00:22
" Ben tüm konsol oyunlarını emülatörle rahat rahat oynuyorum. " diyen arkadaş 2030 senesinden yazıyor herhalde :)
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2022 01:32
Arkadaş emülatör için neden 70 bin harcıyorsun? Emülatör için gerekli tek şey var, iyi bir CPU. O iyi olduktan sonra ekran kartının pek bir önemi kalmıyor. Yani CPU'su iyi olan orta üstü bir bilgisayarla rahatlıkla emülatörde oyun çalıştırabilirsin.
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2022 23:38
Pc de şuanda ps4 ve xbox series modelleri hariç tüm konsolların stabil emülatörü var ve rahat oynatıyorlar oyunları.Biraz sisteminiz iyi olmalı.Bi konsola 15.000 vermek yerine 70.000 liraya iyi bi pc topla yıllarca kullan.Ama konsolda eski nesil vs oynamak için bile tonla para istiyorlar.
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2022 11:08
Say saymasını da bilmiyor arkadaş :)))
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2022 08:18
20 yıl geriden geliyor arkadaş , şaka gibi:)))
MK Okuru
MK Okuru 9.07.2022 12:03
PS3'e kadar (o da dahil) olan oyunları oynuyorum. Sen oynayamıyorsan beceremiyorsun demektir. Sen konsola devam edebilirsin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2022 18:47
Pc nin degerini opeyim,pratik degil ikide bir sorun cikar,sistem demode olur yani pc le ugrasilmaz!!!! Oyun istasyonu nimettir nimet.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.07.2022 03:09
Oyun maliyetlerinin yükselmesi ile durum bundan 10 sene önce bu noktaya gelineceğini gösteriyordu zaten.Bundan sonra da zaten yeni konsol (X box 2 ya da ps6) çıkacağını düşünmüyorum.Artık şirketler oyunlarını bulut teknolojisi ile her platformda oynanilacak şekilde dağıtacak.Konsol tarihi sona erdi
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2022 02:13
Yahu neden sona ersin. Ben de konsol sevmiyorum da adam konsolda büyük ekranda uzanarak oynamak istiyor. Kime ne ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2022 02:05
Korsan oyun konusuna gelince konsollar da kırılıyor. Yıllardır hiç bir temeli olmayan, kapital zenginlere köle gibi hizmet etmekten bıkmayan, üretici kendini düşünecek tabi diyen bilinçsiz tüketiciler sebebiyle bu iş bu kadar uzadı. Firma zarar edermiş vesaire.. Sanane sanane ? Dayının şirketi mi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2022 02:04
Bunun bu kadar gecikmesine sebep olan bilinçsiz insanlardır. Ne oldu kardeşim Sony battı mı ? Yıllardır saçma sapan yorumlar yaptınız. Sanki Sony babanızın şirketi. Sen tüketicisin ben de. Sen birşey talep edersen herkese faydası var. Kendi cihazını önemli hissedeceksin diye insanlar neden PC oynama
Kalan Karakter: 300 Gönder
Konsol üreticileri PC'nin değerini anladı
İlginizi Çekebilir